Onderweg werken: 4 tips om meer uit uw werkdag te halen

Of je nu visagist bent, koerier of consultant: sommige mensen zijn voor hun werk nu eenmaal veel onderweg. Maar reistijd is geen verloren tijd. Wie slim nadenkt over de nieuwe mogelijkheden van digitaal werken haalt meer uit zijn werkdag. Een praktische lijst van tips waaraan u misschien nog niet eerder gedacht heeft.

1. Werk via uw eigen mobiele hotspot

Reist u voor uw werk veel met de trein of op locatie? En wilt u onderweg het liefst op uw laptop werken, maar niet via een openbaar wifi-netwerk in verband met security? Maak een personal hotspot aan op uw mobiele telefoon. U vindt deze mogelijkheid onder ‘Instellingen’ op iOS devices en ‘Instellingen > Netwerk en Internet’ op Android toestellen.

Uw laptop of tablet herkent de mobiele hotspot via uw mobiele 4G verbinding op uw telefoon als een regulier ‘wifi-netwerk’ en kan gelijk verbinding maken. Met een Unlimited data abonnement hoeft u zich geen zorgen te maken over hoge kosten en bent u letterlijk altijd verbonden.

2. Bel met een vast nummer op uw mobiel

Bent u niet op de zaak, maar bellen klanten u wel op een vast nummer? Bijvoorbeeld omdat deze op uw website of bedrijfswagen staat? Schakel uw vaste telefoonnummer gewoon door naar uw mobiele telefoon. Zo kunt u overal ter wereld inkomende en uitgaande gesprekken plegen met uw vaste nummer.

Dat kan dankzij vast-op-mobiel, een van de voordelen van cloud telefonie (VoIP). U beheert beide telefoonnummers en uw beschikbaarheid heel makkelijk via de KPN MijnGesprek app. Zo kunt u gesprekken bijvoorbeeld ook automatisch doorverbinden naar een collega, keuzemenu of voicemail. Ook handig als u een keer op vakantie bent.  

3. Optimaliseer uw stroomgebruik

Bellen, mailen, video of muziek streamen. Uw internetverbinding is onbeperkt maar de batterij van uw smartphone of laptop is dat helaas nog niet. Investeer daarom in een goede extra stroomvoorziening. Denk aan een flinke powerbank voor uw smartphone, of een extra accu voor een laptop. Er zijn ook speciale adapters voor in de auto. ‘Always Be Charging’ (ABC) is het devies.

Het is ook slim om uw apparaten in te stellen op duurzaam stroomverbruik, zodat ze langer meegaan op één oplaadbeurt. Sommige smartphones en laptops hebben hiervoor een ‘low-energy’ stand. U vindt deze in het Instellingenmenu van uw apparaat. Ook kunt u de helderheid van uw scherm lager zetten of apps en software afsluiten.

4. Denk aan privacy

Werkt u op locatie of in de trein? Neem dan maatregelen om uw privacy te waarborgen. U kunt bijvoorbeeld speciale privacy covers voor uw laptop kopen. Deze zorgen ervoor dat de persoon die naast u zit in de trein niet mee kan lezen op uw scherm.

Voert u veel telefoongesprekken onderweg? Maak gebruik van een draadloze headset via bluetooth. Door een oortje te gebruiken is de persoon aan de andere kant van de lijn niet voor iedereen hoorbaar via de speaker van uw smartphone. Het is ook verstandig om goed op uw taalgebruik te letten wanneer u belt in de openbare ruimte: Noem geen bedrijfsnamen of namen van personen in een gesprek en bespreek uiteraard geen bedrijfsgevoelige informatie.

Gerelateerde artikelen