Larissa Jeunink (La Jeu Koffie): “Als ondernemer moet je alles wat je niet zo goed kunt, los kunnen laten”

Koffie beheerst het leven van Larissa Jeunink. Het prachtige pand in het centrum van Den Bosch waar ze haar koffietentje La Jeu Koffie runt, kreeg ze min of meer in de schoot geworpen. “Bij mij ging het anders dan bij de meeste ondernemers: eerst was er het pand, toen pas het ondernemingsplan.”

Er zijn dagen waarop Larissa Jeunink geen koffie drinkt. Al zijn dat de uitzonderingen. Als ze een bakje doet, dan doet ze dat in ieder geval heel bewust, vertelt de Bossche. “Koffie is na water het op één na meest gedronken drankje ter wereld. Veel mensen kunnen niet zonder en drinken het op routine, zonder er even bij stil te staan wat je nu precies allemaal proeft en beleeft. Daar wilde ik verandering in brengen.”

Bij La Jeu Koffie, in het centrum van Den Bosch, worden de kopjes koffie dan ook met aandacht geschonken en het liefst ook gedronken.


eBook: Mediagids voor ondernemers

Download de mediagids en laat je inspireren met boeken, films, series en podcasts voor en over ondernemers.

Download


Eerst trainingen

Die mindset bracht Larissa eerst over via trainingen. “Voordat ik mijn koffietentje opende, bestonden mijn werkzaamheden uit het geven van trainingen aan horecapersoneel. Ik stond vaak op beurzen en evenementen om mensen de skills van een barista bij te brengen.”

Larissa breidde haar kennis over koffie uit toen een leverancier op zoek was naar een koffiebrander. “Dat is ook weer een heel vak apart waar ik veel van heb geleerd.”

Eerst het pand, dan het plan

Het was misschien deze combinatie van vaardigheden waarmee Larissa het geluk een beetje afdwong. Toen het historische pand De Drie Mollen een paar jaar geleden werd verkocht, ging de nieuwe eigenaar op zoek naar iemand die de karakteristieke sfeer van het monumentale gebouw in stand kon houden.

“Er wordt op die plek al meer dan 200 jaar koffie verkocht”, vertelt Larissa. “Vanwege de monumentale status kon er weinig aan worden verbouwd of veranderd. Het is hier echt alsof je terug stapt in de tijd, met oude apothekerskasten, koffieapparatuur en een loeizware kassa van meer dan 40 kilogram.

Ik begreep dat er best wat grote partijen aasden op dit pand. Toch wilde de eigenaar graag met mij in zee, onder andere omdat hij deze plek niet deel wilde laten uitmaken van een keten. Het was bij mij eigenlijk de omgekeerde wereld: eerst kreeg ik een pand beschikbaar, pas daarna ging ik aan de slag met het businessplan.”

Stap van zzp naar werkgever

Toch twijfelde Larissa voordat ze definitief aan de slag ging. “De stap van zzp’er naar werkgever is enorm, zo ervaar ik. Het zijn allebei vormen van ondernemerschap, maar ik vind het een wereld van verschil.

Je hebt veel minder vrijheid en veel meer verantwoordelijkheden. Zo’n zaak moet toch het hele jaar vijf dagen in de week open zijn. En het is behoorlijk wennen om ineens personeel te hebben, waar ik eerst gewend was alles helemaal zelf te kunnen doen. Ik heb het echt moeten leren om veel dingen los te kunnen laten.”

De twijfel duurde uiteindelijk niet lang, vertelt Larissa. “Vrienden en familie zeiden allemaal: ‘Voor veel mensen is het een droom om op zo’n unieke locatie aan de slag te kunnen gaan. En jij krijgt het in de schoot geworpen. Je bent wel gek als je het niet doet.’ Daar hadden ze gelijk in.”


Vtwonen x KPN magazine

Realiseer je ideale thuiswerkplek met inspiratie uit het vtwonen x KPN Zakelijk magazine.

Download


Lessen als ondernemer

Als ondernemer leert Larissa nog iedere dag bij, legt ze uit. “Er is zo ontzettend veel dat ik eigenlijk nog niet wist. Je komt best veel pittige situaties tegen. Zeker als je een klein bedrijf hebt met -zoals ik- drie mensen personeel, hakt het er bijvoorbeeld behoorlijk in als er iemand ziek is. Dan valt er ineens een behoorlijk gat dat niet makkelijk te vullen is. Bovendien moet je zo iemand gewoon doorbetalen, wat natuurlijk financieel best pijnlijk is.”

Goed personeel is volgens Larissa overigens essentieel. “Maar het is behoorlijk moeilijk om aan goed personeel te komen, laat staan mensen te behouden.”

Geen vijfjarenplan

Een concreet plan voor de komende jaren heeft Larissa niet. “Ik ben het type ondernemer dat het allemaal wel op zich af laat komen. Het pand waar we zitten is heel bijzonder en mooi, maar een nadeel dat we hier niet kunnen uitbreiden. Niet op deze locatie zelf, vanwege de restricties van de monumentale status. En ook niet ergens anders. Want dit plekje kun je echt niet kopiëren.”

Voor andere ondernemers die binnenkort een horecazaak openen, heeft de koffie-expert nog wel een tip: “Doe waar je zelf goed in bent. En laat de dingen waar je minder talent in hebt, door anderen doen. Verzamel dus mensen met verschillende talenten om je heen.

Als ondernemer is het heel belangrijk dat je goed in de gaten hebt waar je eigen kracht ligt. En ook dat je alles wat je niet zo goed kunt, moet kunnen loslaten.”

Gerelateerde artikelen