Zo werkt Omroep Gelderland aan digitale transformatie

Als mkb’er wil je ICT-oplossingen die passen bij de uitdagingen van jouw onderneming. Maatwerk is belangrijk. Dat is wat KPN en haar Business Partners bieden. Je zit aan tafel met iemand uit de buurt die je wensen begrijpt en samen met KPN je bedrijf verder helpt. Met als basis KPN EEN MKB, dé connectiviteitsbundel voor ondernemers met ambitie.

Op KPN Digital Dutch lees je de verhalen achter de mooiste MKB-oplossingen. Deze keer: hoe de studio’s van Omroep Gelderland maximaal bereikbaar zijn – én blijven. 

Bij het vervangen van een telefooncentrale geldt een ijzeren regel: klanten en medewerkers moeten er zo min mogelijk hinder van ondervinden. Dat geldt voor elke onderneming, maar al helemaal voor een mediaorganisatie als Omroep Gelderland. Een uitdaging voor Decom Telecom | ICT | Security. Operationeel directeur Sharon Gorseling: “De downtime tijdens de hele operatie moest minimaal zijn. Want is de centrale down, dan is de omroep buiten bedrijf. Je kunt je voorstellen dat bij radioshows luisteraars moeten kunnen inbellen. En verslaggevers ook, als ze op locatie zijn. Dat moest allemaal gewoon doorgaan.” 

Dat maakte het vervangen van de verouderde centrale en alle toestellen met vast-mobiel-integratie een ambitieus project voor Decom, dat als Excellence Partner samenwerkt met KPN. Gorseling: “Uiteindelijk waren het tussen de 200 en 300 nummers die we moesten migreren. En Omroep Gelderland had daarbij specifieke wensen: gesprekken makkelijk op kunnen nemen om ze uit te werken als interview bijvoorbeeld. Ook wilden ze werken met soft clients op hun mobiele telefoons. En vast-mobiel-koppeling, zodat ze met hun mobiele telefoon het vaste nummer van de omroep kunnen meesturen en op hun interne nummer makkelijk te bereiken zijn.” 

Slimme oplossingen 

Ook legde de omroep nog een aantal andere wensen op tafel waarvoor slimme en vernieuwende oplossingen nodig waren. Gorseling: “Ze maken bijvoorbeeld gebruik van multilijnen, een zogenaamd vorksysteem. Dat apparaat maakt een eenvoudige schakeling tussen de telefoonlijnen en radiomengtafel om meerdere luisteraars te kunnen laten inbellen. Die moeten dan even in de wacht zodat er een andere lijn opgepakt kan worden. De oude vorktoestellen moesten vervangen worden door een digitale oplossing. En die moest weer naadloos aansluiten op de nieuwe telefooncentrale. Om dat te doen heb je echt maatwerk nodig, dat red je niet met een standaardoplossing.” 


KPN EEN MKB productbrochure

Meer internet, telefonie, mobiel en televisie voor ondernemers.

Download


Timemanagement was de grootste uitdaging van het installeren van de nieuwe cloud-centrale, vertelt Gorseling. “Een goede voorbereiding is key bij een operatie als deze. Daar moet je de tijd voor nemen. We zitten aan tafel met alle stakeholders, van ICT-verantwoordelijken tot receptionistes tot verslaggevers. Zo creëer je draagvlak, zodat medewerkers zich snel comfortabel voelen met het nieuwe systeem. Dat houdt ook in medewerker-adoptie door middel van opleiding en training, en dat doen onze engineers gewoon op de locatie van onze klant. Het fijne daarbij is dat we bij Decom de mensen van Omroep Gelderland al langer kennen; de relatie gaat ver terug. En we komen uit dezelfde regio en begrijpen elkaar goed. De afstand is klein, letterlijk en figuurlijk.” 

Schaalbaar en flexibel 

De nieuwe centrale werkt op basis van het connectiviteitspakket van KPN EEN. Dat sluit naadloos aan bij de maatwerkoplossingen waar Omroep Gelderland behoefte aan had, legt Marthijn Calis uit. Hij is Business Partner Manager bij het KPN Partner Network en de verbindende schakel tussen partners als Decom en de connectiviteits-specialisten van KPN. “Schaalbaarheid en flexibiliteit waren bijvoorbeeld een must voor Omroep Gelderland. In bepaalde situaties wil je snel kunnen afschalen, omdat je op dat moment maar weinig mobiele accounts nodig hebt. De mogelijkheid om makkelijk op en af te schalen is een kernwaarde van het KPN EEN MKB-portfolio, dus dat past daar perfect bij. Ook beschik je als klant over je eigen OneBase-dashboard en kun je dus zelf aanpassingen maken.” 

De case laat volgens Gorseling en Calis goed de meerwaarde zien van de samenwerking tussen KPN en ICT-ondernemingen als Decom. Calis: “Het is de combinatie tussen de persoonlijke aanpak van Decom en de expertise die we als KPN bieden.” Gorseling: “Wij weten wat er speelt bij onze klanten en welke wensen er in de markt zijn. Die bespreken wij als partner weer met KPN, dat daar op grotere schaal vernieuwende oplossingen voor ontwikkelt.” 

Livestream en 5G 

Inmiddels kijken Omroep Gelderland en Decom voorzichtig naar nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld van 5G en het livestreamen van content met professionele camera’s. Gorseling: “De contacten met de omroep zijn warm en de lijntjes kort. Dat past bij ons DNA. We schakelen vaak met elkaar en praten over nieuwe technologieën. Dat we hier samen over nadenken zegt al iets over de focus op nieuwe mogelijkheden van zowel Omroep Gelderland als Decom. En dat we samen met KPN die mogelijkheden ook echt werkelijkheid willen laten worden.” 

Gerelateerde artikelen