Wat is er allemaal nieuw in iOS 16?

Apple brengt later dit jaar iOS 16 uit. Tijdens de Apple WWDC conferentie demonstreerde het bedrijf alvast op welke nieuwe features iPhone gebruikers zich mogen gaan verheugen.

Wanneer is iOS 16 beschikbaar?

Heb je een recente iPhone? Dan kun je binnenkort gratis updaten naar iOS 16. Developers kunnen nu al iOS 16 bèta uitproberen als ze een developer account bij Apple hebben. Reguliere iPhone gebruikers moeten waarschijnlijk nog even wachten tot najaar 2022. Het is de verwachting dat iOS 16 dan compleet wordt uitgerold.

Behalve een betere performance en hogere mate van beveiliging van je smartphone, levert de update je een aantal handige nieuwe functies op. Een overzicht van de nieuwe features in iOS 16:

 

Lockscreen zelf aanpassen

Wellicht dat je niet zo vaak nadenkt over wat er op je lockscreen staat. Een leuke vakantiefoto of afbeelding van je (klein)kind. Zo weet je altijd welke iPhone ook alweer van jou is. Maar in iOS 16 wordt je startscherm nog een stuk persoonlijker dan dat.

Zo kun je de weergave van je klok, datum en widgets straks helemaal naar je eigen zin aanpassen. Typisch Apple is bijvoorbeeld de mogelijkheid om de kleur en het lettertype van de klok aan te passen, maar ook om deze 'achter' het hoofdobject van je coverfoto te plaatsen. Dankzij slimme AI identificeert je iPhone voor- en achtergrond op een foto, waardoor je deze 3D laag zelf kunt instellen. Een spectaculair effect.

Ook aan 'information overload' wordt wat gedaan. Nooit meer je telefoon oppakken en schrikken van 23 nieuwe notificaties op je startscherm. Apple bundelt deze vanaf nu in een soort carrousel, waardoor je er makkelijk doorheen bladert.

Werk en privé scheiden met Focus

Deze nieuwe weergave van notificaties gaat hand in hand met de verder uitgebreide Focus feature. Dankzij Focus is het mogelijk om bijvoorbeeld een werk- en een privé modus in te stellen op je iPhone, bijvoorbeeld op gezette tijden of handmatig. Ben je aan het werk, dan worden niet-werk-gerelateerde notificaties of tabbladen tijdelijk onzichtbaar. Ben je vrij, dan werkt dit juist andersom. Zo creëer je meer rust en focus in je dag.

De iPhone 14-serie
Gloednieuw!

Bestel nu en verover de krachtigste iPhone op de zakelijke markt!

iMessage berichten bewerken na verzenden

Wel eens een bericht met een stomme spelfout gestuurd? Of een privébericht naar de verkeerde persoon? In iOS 16 kun je je iMessage bericht bewerken nadat je het al verzonden hebt. Ook kun je het bericht makkelijker deleten of terugtrekken.

 

SharePlay: kijk samen een film op afstand

Wil je samen met iemand een film of serie kijken terwijl je niet bij elkaar bent? Dat wordt makkelijker met SharePlay. Via een link die je deelt via iMessage starten jullie beiden precies gelijktijdig met de film. Druk je op pauze, dan gaat hij ook bij de ander op pauze. Zo loopt niemand ook maar een seconde voor om het einde te spoilen.

 

Apple Wallet wordt uitgebreid

In Amerika is Apple Wallet al een stuk verder ingeburgerd dan hier in Nederland. Zo is het in twee staten op dit moment al mogelijk om je rijbewijs en ID-bewijs toe te voegen aan Wallet en te gebruiken als rechtsgeldig document. Nu worden ook steeds meer keycards toegevoegd aan Wallet. Zo kun je met de app straks de deur van je kantoor, hotelkamer, huurauto of huis direct openen. Voor ons voorlopig nog even toekomstmuziek.

Ook Apple Pay via Wallet wordt enigszins uitgebreid: zo heb je vanaf nu geen aparte hardware meer nodig om te “pinnen” bij een verkoper die zelf ook over een iPhone beschikt. Direct betalen van iPhone naar iPhone via NFC wordt in Amerika binnenkort mogelijk. Ook wordt het voor winkeliers makkelijk om een betalingsplan aan te bieden aan klanten: zo kun je bijvoorbeeld de klant in vier gelijke termijnen laten afbetalen via Apple Pay.

 

Apple Maps

De indrukwekkende 3D Apple Maps kaarten waren lange tijd niet beschikbaar in Nederland, maar daar komt nu verandering in. Apple kondigde aan dat deze nieuwe functionaliteit van Apple Maps wordt uitgebreid naar ons land. Navigeren wordt ook aantrekkelijker in Apple Maps omdat je nu tot wel 15 “tussenstops” aan je route kunt toevoegen. Uiteraard werkt dit ook via Siri.

Developers kunnen de nieuwe mogelijkheden van Apple Maps nu ook compleet native inzetten in eigen apps, denk bijvoorbeeld aan taxi- of bezorgdiensten.

 

Apple Family accounts beheren

Heb je kinderen met een eigen iPad of iPhone? Dan wordt het makkelijker om kind-accounts aan te maken en te beheren in iOS 16. Via Ouderlijk Toezicht stel je vervolgens zelf alle regels in, zodat je kind veilig gebruik kan maken van het apparaat. Nieuw is de mogelijkheid om op afstand extra schermtijd ‘goed te keuren’ via iMessage.

Maken jij en je familieleden veel foto’s? Dan is het soms lastig dat die op dit moment allemaal nog in aparte 'silo’s' leven. Daarom komt Apple met een nieuwe oplossing: Shared iCloud. Een apart omgeving binnen je iCloud waarin je foto’s nu nog makkelijker handmatig óf automatisch kunt delen met familieleden. Bijvoorbeeld alle foto’s waar je kinderen opstaan, of die je op een bepaalde locatie maakte. Slim!

 

Apple Home

Goed nieuws voor domotica en smart home liefhebbers. De Apple Home app wordt flink uitgebreid in iOS 16. Of je nu je hele huis al vol hebt hangen met slimme camera’s, lampen en rookmelders of pas net begint: in de app heb je altijd direct inzicht in al je smart devices. De nieuwe widgets tonen onder meer een realtime beeld van je camera(‘s), de temperatuur of verlichting in verschillende kamers.

 

De nieuwe verbeterde interface van Apple Home wordt ondersteund door Matter. Een standaard voor de smart home industrie die door Apple in samenwerking met de grootste hardware leveranciers zoals Philips, Honeywell en Nest werd ontwikkeld. Daardoor wordt het in de toekomst nog makkelijker om al je smart home devices in één veilig ecosysteem te verbinden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Apple nieuws? Abonneer je dan op onze KPN Zakelijk Apple Nieuwsbrief. We attenderen je dan automatisch op de nieuwste toestel- en app releases van Apple.

Gerelateerde artikelen