Wat is er allemaal nieuw in iOS 16.3?

De laatste Apple iOS update 16.3 is sinds eind vorige maand beschikbaar voor jouw Apple toestel. Heb jij hem al gedownload? Met deze update brengt Apple een aantal handige nieuwe functies uit die we voor je op een rijtje hebben gezet.

iOS 16.3 nieuwe updates

Sinds eind januari 2023 is versie 16.3 van iOS 16 beschikbaar voor Apple toestellen. Met deze update beschikt je iPhone over een betere performance, sterkere beveiliging en zijn een aantal problemen uit vorige iOS versies opgelost.

Toevoegen van beveiligingssleutels

Zorgen dat je Apple ID nog beter beveiligd is? Met de iOS 16.3 update is het mogelijk om fysieke beveiligingssleutels toe te voegen aan je Apple ID. Deze fysieke beveiligingssleutels zien er vaak uit als een usb-stick en gebruik je in plaats van een 6-cijferige code. Hiermee kan je jouw Apple ID nóg beter beveiligen. Je kunt deze sleutels ook gebruiken bij het instellen van je nieuwe iPhone. Bij het inloggen heb je dan geen verificatie van een ander apparaat meer nodig.


eBook: Beste apps voor ondernemers

Ontdek welke apps écht handig zijn bij het succesvol maken van jouw bedrijf.

Download


Verbeterde iCloud beveiliging

Voor de iOS 16.3 update maakte iCloud al gebruik van end-to-end encryptie bij bijvoorbeeld het opslaan van wachtwoorden. Vanaf nu kun je ook iCloud Drive, iCloud-foto’s en reservekopieën met end-to-end encryptie beveiligen. Hiervoor activeer je bij instellingen de optie ‘Geavanceerde gegevensbescherming’. Zo kan zelfs Apple niet bij je gegevens komen.

Nieuwe Black History Month wallpaper

Ter ere van Black History Month in de maand februari heeft Apple een nieuwe wallpaper geïntroduceerd die te gebruiken is op zowel je iPhone, Apple Watch als iMac.

Ondersteuning voor nieuwe HomePod

Apple heeft ook aandacht besteed aan de nieuwe en oude HomePod speakers. iOS 16.3 ondersteunt de nieuwe HomePod 2023 en heeft een leuke functie voor de HomePod mini. De HomePod mini kan met behulp van iOS 16.3 de temperatuur en luchtvochtigheid in een kamer meten. Deze functie was al ingebouwd maar kan nu daadwerkelijk gebruikt worden door de nieuwe updates. De slimme HomePod mini is hiermee dus nog slimmer geworden!

SOS-noodmelding

Om te voorkomen dat je per ongeluk de hulpdiensten belt heeft Apple de SOS-noodmelding iets veranderd. De nieuwe functie heet ‘Bel met ingedrukt houden en loslaten’, je belt de hulpdiensten pas als je de knop weer losgelaten hebt. Hiervoor moest je alleen de knop ingedrukt houden om te bellen. Kleinere kans op broekzaktelefoontjes naar hulpdiensten.

Opgeloste problemen

Apple heeft een aantal problemen opgelost in iOS 16.3. Hier een overzicht van de opgeloste problemen:

  • De horizontale strepen op het scherm van veel iPhone 14 gebruikers zijn verholpen.
  • De Woning-app kan weer updaten. Na de vorige update werkte de app niet meer met HomeKit-apparaten die verouderde software gebruiken. Met de nieuwe update zijn de oude problemen opgelost en werken de oude HomeKit-apparaten weer zoals gewoonlijk.
  • Tekenstrepen op gedeelde borden in Freeform worden nu weergeven. Het kon voor de update zijn dat deze niet werden weergegeven.
  • Vanaf nu zal Siri Apple CarPlay verzoeken beter begrijpen.
  • Het probleem waarbij Siri niet goed reageert op muziekverzoeken is verholpen.
  • De Woning-widget op het beginscherm geeft nu de juiste status weer.
  • Soms werd de achtergrond van het toegangsscherm zwart, dit is nu verholpen.

Verwachte updates en vernieuwingen in 2023

Later dit jaar zal Apple hoogstwaarschijnlijk met iOS 17 komen maar voor die tijd verwachten we nog een aantal updates die dit jaar uit zullen komen. Zo verwachten we een nieuwe CarPlay generatie die meerdere schermen gelijk kan ondersteunen. Ook wordt er een nieuwe app verwacht enkel bedoeld voor klassieke muziek genaamd 'Apple Music Classical'. Deze app zou vorig jaar verschijnen maar wordt nu dit jaar verwacht.

Verder wordt een nieuwe functie verwacht waarbij notificaties te ontvangen zijn van de Safari browser. Dit is al mogelijk via de iMac maar nog niet via de iPhone en iPad. Nog even afwachten dus. Ook iMessage zal mogelijk een nieuwe functie krijgen genaamd 'iMessage Contact Key Verification'. Met deze functie ontvang je een waarschuwing wanneer je een bericht ontvangt of verstuurt van en naar een onbetrouwbare afzender.

Wanneer bovengenoemde updates zullen verschijnen is nog niet duidelijk maar de verwachting is in de loop van dit jaar. Of ze in een vervolgupdate van iOS 16 komen of bewaard worden voor de iOS 17 is vooralsnog niet bekend.

De belangrijkste features van iOS 16

In juni 2022 werd iOS 16 voor het eerst gepresenteerd aan het publiek en is sinds september vorig jaar voor iedereen met een geschikt Apple toestel beschikbaar. Bekijk het overzicht van de belangrijkste nieuwe features van iOS 16:

 

Lockscreen zelf aanpassen

Wellicht dat je niet zo vaak nadenkt over wat er op je lockscreen staat. Een leuke vakantiefoto of afbeelding van je (klein)kind. Zo weet je altijd welke iPhone ook alweer van jou is. Maar in iOS 16 wordt je startscherm nog een stuk persoonlijker dan dat.

Zo kun je de weergave van je klok, datum en widgets straks helemaal naar je eigen zin aanpassen. Typisch Apple is bijvoorbeeld de mogelijkheid om de kleur en het lettertype van de klok aan te passen, maar ook om deze 'achter' het hoofdobject van je coverfoto te plaatsen. Dankzij slimme AI identificeert je iPhone voor- en achtergrond op een foto, waardoor je deze 3D laag zelf kunt instellen. Een spectaculair effect.

Ook aan 'information overload' wordt wat gedaan. Nooit meer je telefoon oppakken en schrikken van 23 nieuwe notificaties op je startscherm. Apple bundelt deze vanaf nu in een soort carrousel, waardoor je er makkelijk doorheen bladert.

Werk en privé scheiden met Focus

Deze nieuwe weergave van notificaties gaat hand in hand met de verder uitgebreide Focus feature. Dankzij Focus is het mogelijk om bijvoorbeeld een werk- en een privé modus in te stellen op je iPhone, bijvoorbeeld op gezette tijden of handmatig. Ben je aan het werk, dan worden niet-werk-gerelateerde notificaties of tabbladen tijdelijk onzichtbaar. Ben je vrij, dan werkt dit juist andersom. Zo creëer je meer rust en focus in je dag.

iMessage berichten bewerken na verzenden

Wel eens een bericht met een stomme spelfout gestuurd? Of een privébericht naar de verkeerde persoon? In iOS 16 kun je je iMessage bericht bewerken nadat je het al verzonden hebt. Ook kun je het bericht makkelijker deleten of terugtrekken.

 

SharePlay: kijk samen een film op afstand

Wil je samen met iemand een film of serie kijken terwijl je niet bij elkaar bent? Dat wordt makkelijker met SharePlay. Via een link die je deelt via iMessage starten jullie beiden precies gelijktijdig met de film. Druk je op pauze, dan gaat hij ook bij de ander op pauze. Zo loopt niemand ook maar een seconde voor om het einde te spoilen.

 

Apple Wallet wordt uitgebreid

In Amerika is Apple Wallet al een stuk verder ingeburgerd dan hier in Nederland. Zo is het in twee staten op dit moment al mogelijk om je rijbewijs en ID-bewijs toe te voegen aan Wallet en te gebruiken als rechtsgeldig document. Nu worden ook steeds meer keycards toegevoegd aan Wallet. Zo kun je met de app straks de deur van je kantoor, hotelkamer, huurauto of huis direct openen. Voor ons voorlopig nog even toekomstmuziek.

Ook Apple Pay via Wallet wordt enigszins uitgebreid: zo heb je vanaf nu geen aparte hardware meer nodig om te “pinnen” bij een verkoper die zelf ook over een iPhone beschikt. Direct betalen van iPhone naar iPhone via NFC wordt in Amerika binnenkort mogelijk. Ook wordt het voor winkeliers makkelijk om een betalingsplan aan te bieden aan klanten: zo kun je bijvoorbeeld de klant in vier gelijke termijnen laten afbetalen via Apple Pay.

 

Apple Maps

De indrukwekkende 3D Apple Maps kaarten waren lange tijd niet beschikbaar in Nederland, maar daar komt nu verandering in. Apple kondigde aan dat deze nieuwe functionaliteit van Apple Maps wordt uitgebreid naar ons land. Navigeren wordt ook aantrekkelijker in Apple Maps omdat je nu tot wel 15 “tussenstops” aan je route kunt toevoegen. Uiteraard werkt dit ook via Siri.

Developers kunnen de nieuwe mogelijkheden van Apple Maps nu ook compleet native inzetten in eigen apps, denk bijvoorbeeld aan taxi- of bezorgdiensten.

 

Apple Family accounts beheren

Heb je kinderen met een eigen iPad of iPhone? Dan wordt het makkelijker om kind-accounts aan te maken en te beheren in iOS 16. Via Ouderlijk Toezicht stel je vervolgens zelf alle regels in, zodat je kind veilig gebruik kan maken van het apparaat. Nieuw is de mogelijkheid om op afstand extra schermtijd ‘goed te keuren’ via iMessage.

Maken jij en je familieleden veel foto’s? Dan is het soms lastig dat die op dit moment allemaal nog in aparte 'silo’s' leven. Daarom komt Apple met een nieuwe oplossing: Shared iCloud. Een apart omgeving binnen je iCloud waarin je foto’s nu nog makkelijker handmatig óf automatisch kunt delen met familieleden. Bijvoorbeeld alle foto’s waar je kinderen opstaan, of die je op een bepaalde locatie maakte. Slim!

 

Apple Home

Goed nieuws voor domotica en smart home liefhebbers. De Apple Home app wordt flink uitgebreid in iOS 16. Of je nu je hele huis al vol hebt hangen met slimme camera’s, lampen en rookmelders of pas net begint: in de app heb je altijd direct inzicht in al je smart devices. De nieuwe widgets tonen onder meer een realtime beeld van je camera(‘s), de temperatuur of verlichting in verschillende kamers.

 

De nieuwe verbeterde interface van Apple Home wordt ondersteund door Matter. Een standaard voor de smart home industrie die door Apple in samenwerking met de grootste hardware leveranciers zoals Philips, Honeywell en Nest werd ontwikkeld. Daardoor wordt het in de toekomst nog makkelijker om al je smart home devices in één veilig ecosysteem te verbinden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Apple nieuws? Abonneer je dan op onze KPN Zakelijk Apple Nieuwsbrief. We attenderen je dan automatisch op de nieuwste toestel- en app releases van Apple.

Gerelateerde artikelen