Wat is nieuw in cloudcommunicatie?

Communiceren in de cloud doen we al even – denk aan messaging, chat, videomeetings of mail. Wat wel is veranderd, is het explosief toegenomen belang ervan. Voor het kantoorleven, voor de binding met thuiswerkers, om klanten altijd en overal goed te bedienen. Ga maar door. We zien daarom steeds meer nieuwe technologie op de markt komen. Maar welke vernieuwingen zijn nou écht onmisbaar?

Doordat het belang van cloudcommunicatie zoveel groter is geworden, verschuift de aandacht niet alleen naar een stroom aan nieuwe technologische mogelijkheden – daarover zometeen meer! – maar ook naar grotere betrouwbaarheid en veiligheid. Je wilt immers niet dat middenin een belangrijke presentatie thuis de verbinding ineens wegvalt. Dat je tig verschillende applicaties op moet starten om je collega’s te kunnen vinden. Of dat je hele team onbereikbaar is omdat mensen thuiswerken of bij klanten op locatie zijn. Je wilt dus kunnen vertrouwen op een integraal platform, met een ruime keuze aan tools – inclusief telefonie – die passen bij wat jouw medewerkers nodig hebben, die onderling goed op elkaar aansluiten én die continu betrouwbaar presteren. Gelukkig biedt de markt je inmiddels een aardig aanbod aan bewezen standaarden, met platforms die elk de eigen sterke punten hebben. Denk aan Microsoft, Genesys of Cisco.  

Al die platforms gaan op de eigen manier om met de vernieuwingen die cloudcommunicatie ons brengt. Wij zien 3 belangrijke vernieuwingen die veel organisaties anno nu goed zouden kunnen gebruiken.  

1. Secure by default 

Traditionele beveiliging, gericht op de fysieke en virtuele muren van het kantoor, voldoet niet meer. Nadat eerder al steeds meer organisaties hun applicaties naar de cloud brachten, buiten de muren van het bedrijfsnetwerk, gaan nu, met het hybride werken, ook medewerkers massaal de deur uit. Op een cloudcommunicatieplatform gebeurt beveiliging aan de bron – de data en het dataverkeer (dus ook telefonie) – en is het default onderdeel van nieuwe applicaties. Vanuit het principe van Zero trust kunnen we bovendien het gedrag van identiteiten op het bedrijfsnetwerk monitoren, niet (alleen) meer ‘de muren’.  


Al je communicatie in de cloud

In Cloud Communications van KPN vind je alle elementen van een moderne communicatieoplossing. Meer weten?

Download


2. ‘Dingen’ doen mee aan het gesprek   

Het Internet of Things (IoT) is al jaren met een opmars bezig. En nu ook in cloudcommunicatie. Doordat je op een cloudplatform ook andere cloudtoepassingen kunt koppelen, zoals kunstmatige intelligentie (AI), mixed reality of sensordata, ontstaan tal van nieuwe mogelijkheden. Denk aan intelligente vergaderzalen, waar online en offline aanwezigen gelijkwaardig kunnen deelnemen, bijvoorbeeld doordat camera’s in de zaal meedraaien met de sprekers. Of aan chatbots, die in tekst, geluid en zelfs beeld klanten te woord staan. Niet in vooraf gedefinieerde zinnen, maar – dankzij AI – in natuurlijke taal.  

3. Proactieve klantbediening  

Escalaties kosten je veel tijd en (dure!) medewerkers. Kun je die voor zijn, dan levert je dat niet alleen tevreden klanten op, maar bespaart het je ook veel tijd en negatieve energie. Servicemedewerkers kunnen proactief acties in gang zetten op basis van (sensor)data die ze via een cloudcommunicatieplatform ontvangen. Preventief onderhoud regelen bijvoorbeeld, zodat je storingen of lekkages voorkomt. Of contact opnemen met klanten, patiënten of inwoners die, zo blijkt uit data, recht hebben op bepaalde ondersteuning of service. Zo kun je ook samen erger voorkomen.  

Mooie kansen 

Veel mooie kansen dus voor betere communicatie en bereikbaarheid, en zelfs veiliger te organiseren dan met traditionele communicatietoepassingen. Het is alleen wel goed om te kiezen voor een integraal cloudcommunicatieplatform, waar nieuwe toepassingen vaak al automatisch op te vinden zijn. Of anders makkelijk en – vooral – veilig te koppelen zijn. Wij helpen je graag zo’n platform helemaal in te richten, inclusief alle security, koppelingen en connectiviteit, zodat je er echt geen omkijken naar hebt. 

Meer weten 

Wil je meer weten over een communicatieplatform in de cloud? Download dan onze whitepaper Al je communicatie in de cloud

Gerelateerde artikelen