‘Nederlander heeft mentaliteit voor verandering bedrijfscultuur’

KPN wil ondernemend Nederland vooruithelpen met de digitale transformatie, het slimmer gebruik van nieuwe technologie en de verandering van bedrijfscultuur die daarbij nodig is. CEO Maximo Ibarra denkt dat de Nederlander de juiste mentaliteit heeft om op dit gebied te kunnen slagen. We denken vooruit, het zelfvertrouwen is groot en er is volop energie aanwezig. Zo typeert de vorig jaar aangetreden Colombiaans-Italiaanse topman van KPN het klimaat hier.

Ibarra sloot met deze uitspraken het uitverkochte evenement The Digital Dutch in de Jaarbeurs in Utrecht af. De KPN-topman verwees ook naar de uitkomsten van de Monitor Digitale Transformatie. Uit dit KPN-onderzoek blijkt dat de Nederlandse werknemers veel positiever zijn gaan denken over de enorme veranderingen. Het bewustzijn groeit dat functies ingrijpend gaan wijzigen. Bijna iedereen gaat dat in zijn werk merken.

Gidsfunctie KPN

KPN ambieert daarbij een gidsfunctie: het wil samen met zijn klanten de bedrijfsvoering efficiënter maken en de kwaliteit verbeteren. Nog belangrijker is het snel nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Door in de cloud te werken en ouderwetse werkwijzen overboord te gooien kunnen bedrijven en instellingen zich richten op waar ze goed in zijn.

Ibarra onderstreepte het belang van een scherpe focus: doe een beperkt aantal dingen uitmuntend en laat je niet afleiden door bijzaken. Even daarvoor had schaatser Kjeld Nuis, wereldrecordhouder op de 1000 en 1500 meter, al betoogd hoe belangrijk het is om je volledig te concentreren op de hoofdtaak. 'Onthoud je van alle afleiding', vulde sportpsycholoog Rico Schuijers aan. Hetzelfde geldt voor het ondernemen. Ibarra: “Doe een paar dingen extreem goed. En zorg ervoor dat dat snel gebeurt.” 

Tempo

Ingo Uytenhaage, als CFO van betalingsdienstverlener Adyen verantwoordelijk voor de meest succesvolle beursgang aan de Euronext in 2018, benadrukte eveneens het belang van een hoog tempo. 'Snelheid staat bij Adyen voorop. Dit vertaalt zich naar de manier waarop we producten bouwen. We zitten regelmatig met klanten om de tafel om te horen welke nieuwe functionaliteiten aan het betaalplatform moeten worden toegevoegd.'

Dat leidt tot wekelijkse release cycles, terwijl de grote banken slechts twee keer per jaar noviteiten introduceren. Uytenhaage: 'Het hoge innovatietempo bepaalt voor een groot deel het succes. En we doen er alles aan om die snelheid vast te houden.' Het Amsterdamse fintechbedrijf is volledig gebaseerd op de cloud, waardoor een enorme schaalbaarheid en flexibiliteit ontstaat.

Samenwerken

KPN gaat samen met klanten en partners ook die weg op: snel inspelen op de mogelijkheden die de techniek biedt. Het gaat om veel meer dan het bieden van connectiviteit. KPN wil op ICT-gebied zaken helpen versnellen. The Digital Dutch stond dan ook in het teken van de samenwerking, de ruim 2000 besluitvormers uit ondernemend Nederland en professionals kregen volop de mogelijkheid om de onderlinge samenwerking te verbeteren.

'Zeker bij het naar de zakelijke markt brengen van 5G wordt samenwerken belangrijk', zei Jacob Groote, Executive Vice President Product B2B bij KPN. 'We moeten samen met de klant aan oplossingen werken. Niet alleen leveren we de connectiviteit, maar ook denken we mee over het beter benutten van de data die worden uitgewisseld.' 

Open minded

KPN-topman Ibarra besloot zijn interview met presentator Michiel Vos, correspondent van RTL in Amerika, met een oproep aan het bedrijfsleven ‘open minded’ te zijn. Kijk met een frisse blik naar alle nieuwe ontwikkelingen zonder vooringenomen te zijn. Voorbeeld van een starter die zo’n radicaal nieuwe visie (op mobiliteit) heeft ontwikkeld is Lightyear. Het bedrijf is helemaal opnieuw begonnen auto’s te ontwerpen. Lightyear werkt daarbij volledig onafhankelijk van andere autofabrikanten.

Het bedrijf heeft een elektrische gezinsauto ontwikkeld die zichzelf met zonne-energie oplaadt. Arjo van der Ham, technisch directeur van Lightyear, zei dat aan het eind van de zomer het eerste prototype kan worden gelanceerd. Als het meezit zal de eerste auto in 2020 worden geleverd. De serieproductie kan in 2022 een aanvang nemen. De zonneauto met vierwielaandrijving moet een echte Tesla-killer worden. Zijn actieradius kan oplopen tot 800 km. Het prijskaartje is al bekend: 119.000 euro, exclusief belasting. Van der Ham vertelde over Lightyears ambitie een lichtjaar aan kilometers te bereiken. Een lichtjaar komt overeen met 9.500 miljard kilometer.

Experimenteer

Dit soort ontwikkelingen beginnen als een experiment. In het geval van Lightyear was dat het Solar Team Eindhoven, een groep studenten die deelnam aan de World Solar Challenger. Futurist Magnus Lindqvist onderstreepte het belang van experimenteren. 'Ondernemers die durven af te wijken van de gebaande paden, hebben de toekomst.'

Marieke Snoep, directeur zakelijke markt, zei tijdens de opening van The Digital Dutch dat KPN alles voor zakelijke klanten sneller, eenvoudiger en veiliger wil maken. Ze benoemde de launch van KPN Security, het grootste securitybedrijf van Nederland. 

Security

Volgens Jaya Baloo, verantwoordelijk voor de security bij KPN, moet veiligheid integraal onderdeel zijn van ons dagelijkse leven. 'Het is een basisvoorwaarde', zei ze. 'Het is iets van ons allemaal.' Security moet als het ware in de haarvaten van je bedrijf zitten. Want de vraag is niet óf je wordt gehackt, maar wanneer. En hoe je dan reageert. Denk niet dat het mogelijk is je voor de volle honderd procent te beveiligen. 'Dat lukt niet.'

Haar boodschap is dat de Chief Information Security Officer (CISO) geen dwarsligger maar een business enabler is. De ethische hackers die onder haar leiding staan, zoeken de balans tussen een optimale opbrengst voor de gebruiker en een veilige omgeving. Baloo constateert dat overal ter wereld dezelfde platforms worden gebruikt. Het verschil zit vooral in de manier waarop met veiligheid wordt omgegaan. De kennis over security is ongelijk verdeeld.

Meer weten

Bent u geïnteresseerd in een volgende stap in de digitalisering van uw organisatie, meld u aan voor een maatsessie in de Digital Dutch Xperience.

Gerelateerde artikelen