Mobiel bankieren

Vorig jaar deed maar liefst 86% van de Nederlanders aan internetbankieren en regelde 46% de bankzaken via de smartphone. Wat brengt mobiel bankieren ú als ondernemer? En hoe kunt u zelf uw bankzaken veilig via een app regelen?

Altijd je bank bij de hand

In 2011 introduceerden Nederlandse banken de eerste, nog beperkte apps voor mobiel bankieren. Je kon er je saldo en bij- en afschrijvingen mee checken en overschrijvingen doen. Nog geen 5 jaar later biedt iedere bank complete bank apps en is Nederland koploper in mobiel bankieren.

Mobiel maakt het makkelijk

De opmars van mobiel bankieren is eenvoudig te verklaren – het is makkelijker, sneller en efficiënter. Via de apps regelt u bijna al uw bankzaken in een handomdraai. Van overboeken, terugboeken, storneren, saldo en af- en bijschrijvingen checken tot iDEAL betalingen. De apps bieden zelfs meer mogelijkheden dan de laptop of computer. Zo kunt u via de app ook veilig en snel inloggen met uw vingerafdruk, betalingen bevestigen met uw stem en ter plekke een betaalverzoek maken.

Voordelen ondernemers

Naast efficiëntie, snelheid en gemak in het regelen van uw eigen bankzaken, biedt het mobiele bankieren via apps ondernemers andere voordelen:

  • Direct afrekenen met uw klant – Elke ondernemer kent het. Uw klant heeft onvoldoende contant geld bij de hand om direct te betalen voor de geleverde diensten of producten. Geen nood. Met een mobiel pinapparaat of een betaalverzoek van de bank app regelt u het ter plekke.
  • De rekening delen zonder problemen – Vooral horecaondernemers hebben er mee te maken: een groep klanten die de rekening wil splitsen. Via bijvoorbeeld Twyp (ING) en GRPPY (Rabobank) kunnen u en uw klanten dit onderling makkelijk met elkaar regelen.

Makkelijk online betalen maakt uw bedrijf aantrekkelijker volgens onderzoek van Ipsos. Veel klanten (34%) geven de voorkeur aan bedrijven waar je met ‘One click ordering’ betaalt. Onder ‘mobiele shoppers’ is dit zelfs 55%. Ideal en Paypal zijn hierbij de meestgebruikte oplossingen. Informeer bij uw bank voor de mogelijkheden.

Is mobiel bankieren veilig (genoeg)?

Snelheid, gemak en overal kunnen betalen – dat zijn de top 3 redenen voor gebruikers van mobiel betalen. Niet-mobiele-betalers geven aan er nog geen vertrouwen in te hebben. Terecht? Is mobiel bankieren wel veilig genoeg?

Tot op heden krijgt de Fraudehelpdesk, het landelijk loket voor vragen en meldingen over fraude, nagenoeg geen meldingen van misbruik via mobiele apps. Maar ook voor deze vorm van bankieren is fraude in de toekomst niet uit te sluiten door de toename van het gebruik (meer gebruikers en meer functionaliteiten) en de inventiviteit van cybercriminelen.

Tips voor veilig mobiel bankieren

Om eventuele schade bij (cyber)diefstal te beperken is in de meeste bankapps een maximumbedrag ingesteld dat overgeboekt kan worden. En voor overschrijvingen naar onbekende rekeningnummers (hebt u nooit eerder gebruikt en staan niet in uw adresboek) is een paslezer of een identificatiecode nodig. Verder verbeteren banken continu de veiligheidstechnieken in de apps. Daarom is het belangrijk om altijd de laatste, meest veilige versie te gebruiken.

Wat kunt u zelf doen:

  • Download altijd meteen de nieuwste versie van de officiële app
  • Verlaag zelf het maximumbedrag dat overgeboekt kan worden
  • Kies een moeilijk raadbare code voor uw mobiele overboekingen
  • Log altijd uit na het bankieren door de bank app echt af te sluiten
  • Bankier onderweg alleen via uw databundel, nooit via openbare WiFi

Houdt uw smartphone up-to-date

Ook is het belangrijk dat u uw smartphone of tablet up-to-date en spamvrij houdt. Dit doet u door álle applicaties die erop staan steeds bij te werken – met de laatste versie van het operating systeem.

Veilig online met KPN

KPN biedt Internet Veiligheidpakket, een compleet beveiligingspakket waarmee u uw pc, laptop, tablet en smartphone tegen onder andere virussen en spyware beschermt.

Haal meer uit uw Zakelijk Internet

Met Zakelijk Pinnen van KPN: veilig, razendsnel en onbeperkt pinnen voor een vast laag bedrag per maand.

Meer weten?

Kijk op het zakelijke blog 'the Digital Dutch' voor meer inspiratie.  Of kijk op veiligbankieren.nl en veiliginternetten.nl voor meer tips over veilig mobiel bankieren.


En verder

Online marketing

Bent u al actief bezig met online marketing? Pak nu uw (online) kansen.

Het zekere voor het onzekere

Een kapot scherm? Telefoon gestolen? Met een toestelverzekering kunt u zorgeloos ondernemen.

Zakelijk Alarm

bedrijfsalarmsysteem via het internet. Wat betekent dat voor u en wat hebt u eraan?

Altijd antwoord op uw vragen

Snel antwoord op al uw vragen? de online mogelijkheden voor u op een rij.

Gerelateerde artikelen