Microsoft Surface Duo: hypermobiel werkdevice met twee schermen

De Microsoft Surface Duo is een Android-device met twee aparte schermen. Daardoor worden tal van multitask-toepassingen mogelijk, bijvoorbeeld twee verschillende apps naast elkaar draaien of content zoals e-mails typen op het ene scherm terwijl de tekst wordt weergegeven op het andere scherm. Dit maakt de Surface Duo een hypermobiel werkdevice dat met name geschikt is voor managers, zakelijke vertegenwoordigers, artsen en tech-enthousiastelingen.

Het is Microsofts eerste – en vooralsnog enige – Android-device en een zeer bijzondere telg binnen de Microsoft Surface-familie: de Microsoft Surface Duo. Wat er zo speciaal aan is? Dit ‘hypermobiele werkdevice’ heeft het formaat van een smartphone (maar is volgens Microsoft géén smartphone) en beschikt over twee volwaardige schermen waar je een dito aantal applicaties tegelijkertijd mee kunt gebruiken.


Werkdevice waar je toevallig mee kunt bellen

Dat werkt als volgt. De twee schermen zijn met elkaar verbonden door een scharnier die 360 graden kan draaien. Is de Surface Duo opengevouwen, dan heb je twee schermen naast elkaar voor het ultieme multitasken. Vouw je hem helemaal dubbel? Dan wordt het een smartphoneformaatapparaat waarmee je gemakkelijk telefoontjes kunt plegen en opnemen.

Paul Honout, Business Group Lead Devices bij Microsoft: “Zie hem vooral als een mobiel werkdevice voor optimale productiviteit waar je toevallig ook mee kunt bellen.”


Microsoft Teams factsheet

Microsoft Teams is het platform waar samenwerken centraal staat en waarop alle communicatie samenkomt. Kom alles te weten over MS Teams in onze factsheet.

Download



Voor medewerkers die veel onderweg zijn

De Microsoft Surface Duo is vooral bedoeld voor medewerkers die vaak onderweg zijn en niet veel op de computer hoeven te doen. Het apparaat is ideaal om bijvoorbeeld snel mail te lezen en kort te beantwoorden, content te bekijken en Teams-calls mee te houden.

microsoft surface duo

Honout: “Wij denken dat hij vooral interessant is voor vier beroepsgroepen. Allereerst managers die zelf minder content produceren, maar wel veel content moeten bestuderen en vaak onderweg zijn. Daarnaast mobiele zakelijke vertegenwoordigers, die heel wat afreizen en de nodige presentaties moeten geven. Ook is hij geknipt voor bijvoorbeeld artsen die niet vaak op dezelfde werkplek zitten, zodat ze gemakkelijk patiëntendossiers kunnen bekijken en bijwerken en snel wat content kunnen lezen. En tot slot mensen die houden van technologie en innovatie, een categorie die we onder andere in de IT terugvinden.”


Dual-screen: productiviteit en flexibiliteit

De twee schermen maken een aantal multitask-toepassingen mogelijk en helpen medewerkers om continu, zoals Honout het noemt, ‘in de flow’ te blijven. Zo is het mogelijk om twee verschillende apps naast elkaar te draaien; gebruikers kunnen zelf app-paren instellen die tegelijk openen. Ook kun je content zoals e-mails typen op het ene scherm terwijl de tekst wordt weergegeven op het andere scherm, zoals bij een tablet met toetsenbord of laptop. Daarnaast is het mogelijk om teksten en afbeeldingen te drag-and-droppen tussen de schermen door ze simpelweg te selecteren en slepen.

Voorbeelden van taken waarbij dit handig is:

  • Powerpoint aan één kant en ondertussen aantekeningen maken (al dan niet met de Surface Slim Pen) of cijfers invoeren in Excel aan de andere kant.

  • OneDrive op het ene scherm en het geselecteerde bestand bekijken of bewerken op het andere scherm.

  • Mailbox in de gaten houden links en werken in Microsoft Teams rechts.

  • Twee websites naast elkaar openen met de Edge-browser om ze met elkaar te vergelijken.

Android-interface en apps geoptimaliseerd voor dual-screen

Om de optimale gebruikerservaring te creëren en de ultieme productiviteit te garanderen is de Microsoft Launcher, waarmee je de Android-interface kunt personaliseren, opnieuw ontworpen met de Surface Duo in gedachten. De intelligente toetsenbordapplicatie Microsoft SwiftKey verandert steeds mee met de content op de twee schermen en levert een consistente type-ervaring.

Alle productiviteitsapps binnen het Microsoft-ecosysteem zoals Microsoft Teams en Microsoft Outlook en een groot aantal apps van derden zijn geoptimaliseerd voor dual-screen, waaronder Acrobat Reader, Amazon Kindle, Mylio, Sketch 360 en Jira Cloud. De Amazon Kindle-app geeft bijvoorbeeld op ieder scherm een bladzijde weer, alsof je een echt boek aan het lezen bent. En met de foto-editor van Mylio wordt de foto weergegeven op één scherm en alle sliders en tools op het andere scherm. Alle Android-apps zijn naadloos te gebruiken, ook als ze niet zijn geoptimaliseerd voor dual-screen.

Overige specificaties

Door de 360 graden-scharnier en de twee schermen kan de Surface Duo in verschillende modi worden gebruikt, waaronder de tablet-, tent-, schrijf- en spiekmodus. Het toestel weegt 250 gram en is opgevouwen nauwelijks een centimeter dik. De batterij van 3577 mAh zorgt voor een hele dag zorgeloos gebruik; met Fast Charging laad je tot 80 procent op in één uur tijd.

Met de ingebouwde vingerafdruksensor kun je met één stap veilig inloggen. Dankzij de combinatie van de Your Phone-app en een Windows 10-computer heb je op je computer meteen toegang tot alle content op je telefoon. Schrijven en tekenen op het scherm kan tot slot met de (apart verkrijgbare) dunne en lichte Surface Slim Pen.

microsoft surface duo

De Microsoft Surface Duo bij KPN

Bijzonder is dat de managed service voor werkplekken KPN Modern Workplace volledig op dit Android-apparaat beschikbaar is, waarbij de reikwijdte van applicaties net zo groot is als op een Windows 10-pc.

Gerelateerde artikelen