Meten wat u wilt weten met IoT-sensoren

Met de Internet of Things-sensor wordt vaak het apparaat bedoeld dat informatie uit de fysieke wereld haalt en naar het internet verstuurt. Maar eigenlijk wordt dan een compleet IoT-device omschreven. Een sensor is daar slechts een onderdeel van. Wat is een sensor dan wel precies en hoe kiest u de juiste sensor voor uw eigen IoT-oplossing?

Een IoT-device bestaat uit een aantal onderdelen: één of meerdere sensoren, een batterij of andere voeding, een processor en een communicatiemodule. Sensoren zijn kleine stukjes elektronica die informatie uit de echte wereld omzetten naar data in het digitale domein. Sensoren verzorgen daarmee de input voor uw IoT-oplossing.

Groeiend aantal sensoren

Sensoren zijn er in allerlei soorten en maten. En er komen nog dagelijks nieuwe bij. Sommige worden speciaal ontwikkeld voor zeldzame of unieke toepassingen. Maar er is ook een heel scala dat vaak wordt gebruikt. Denk aan sensoren die temperatuur meten, beweging, druk, water- of luchtkwaliteit, afstand, trillingen, licht of locatie. In de meeste gevallen volstaat zo’n standaardsensor. Met het platform dat u eraan koppelt, kunt u zelf de exacte toepassing bepalen.

Een sensor kiezen

Hoe kiest u uit het enorme aanbod nu de beste sensor voor uw IoT-oplossing? Dat begint met het beantwoorden van vier basisvragen:

 1. Wat wilt u meten?
  Dat kan van alles zijn, zolang het maar in cijfers uit te drukken is: van grondvochtigheid tot de locatie van een container op zee of de muizenval een muis gevangen heeft tot het aantal fietsers op een fietspad.
 2. Waar wilt u dat meten?
  Wilt u iets meten bij kamertemperatuur of in de vrieskou? Binnen in een gebouw of buiten langs de snelweg? De omgeving waarin u wilt gaan meten, is bepalend voor hoe robuust een sensor moet zijn.
 3. Hoe nauwkeurig moet de sensor zijn?
  Is het voldoende om eens per week de vulgraad van een ondergrondse vuilcontainer te weten? Of wilt u elk moment van de dag de waterhoogte in een sluis monitoren op vijf centimeter nauwkeurig? En een temperatuurmeting, moet die op 0,1 graden nauwkeurig zijn of mag er een afwijking van 2 graden in zitten? Deze nauwkeurigheidsvraag is niet altijd eenvoudig te beantwoorden. Daar gaat vaak enig onderzoek aan vooraf.
 4. Wat mag het kosten?
  Meetnauwkeurigheid en omgeving bepalen de prijs van een sensor. Hoe nauwkeuriger, hoe duurder. Een thermometer die 2 graden mag afwijken, kost zo’n €2,-. Voor eentje die van -100 tot +300 graden moet werken, betaalt u al gauw €80,-.

Goedkoop beginnen

Het mooie van sensoren is dat ze alsmaar kleiner worden én niet heel duur (hoeven te) zijn.
Dat maakt het mogelijk om al met een minimale investering uw eerste stappen op IoT-gebied te zetten. In een eerste proefopstelling kunt u bijvoorbeeld prima thermometers van €2,- per stuk gebruiken. Daarmee kunt u testen of uw IoT-oplossing werkt zoals u bedacht hebt. Is de proef succesvol en wilt u de oplossing verder professionaliseren? Dan kunt u altijd nog duurdere thermometers kiezen.

Wilt u meer weten over Internet of Things (IoT)? In deze serie blogs kunt u lezen wat IoT precies is, wat de grootste krachten van IoT zijn en welke valkuilen er zijn. Daarnaast kunt u in aparte blogs meer lezen over IT security, verwachtingsmanagement, beheersbaarheid en techniek gerelateerd aan IoT.


Michiel Jol

Michiel Jol is verantwoordelijk voor de strategie van het Internet of Things- portfolio van KPN. Hij heeft veel ervaring met zowel de technische als de commerciële kant van Internet of Things bij KPN. ‘IoT is disruptief en dankzij IoT gaat zowel ons professionele als persoonlijke leven de komende jaren er georganiseerder, gesmeerder en misschien zelf wel leuker uitzien.’

- Auteur: Michiel Jol

Benieuwd hoe u uw bedrijf slimmer kunt maken?

Internet of Things

Met IoT-oplossingen van KPN verzamelt, verstuurt en beheert u op een veilige en overzichtelijke manier data en vormt u uw data gemakkelijk naar relevante inzichten.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen