Mendix World IoT-hackathon

Op 7 en 8 juni vond het jaarlijkse event Mendix World plaats in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Als onderdeel van dit event organiseerde KPN en Mendix een IoT hackathon met live sensordata via het LoRa netwerk.

Naast de LoRa-connectiviteit verzorgde KPN ook een aantal use cases van organisaties Enexis en ISS met echte datasets. Dankzij deze context waren de deelnemers goed in staat om ideeën te vormen en deze om te zetten naar een Smart App.

De ideeën:

Teamleden van… Kozen voor case… Om een Smart App te ontwikkelen die…
Finaps Enexis Google Maps integreert om meters en Twitter-berichten in een gebied te visualiseren.
Team KPN ISS ISS personeel coördineert op basis van contextgedreven data en status updates. Beacon met medewerker mee.
Cape Groep Open categorie Logistiek slimmer maakt door het scannen van pallets met QR-codes, location tracking van gekoelde producten en notificaties bij overschrijdingen.
First Consulting Enexis Door klanten gebruikt kunnen worden om storingen mee te melden en door monteurs om ze op te lossen. Storing validatie via Facebook integratie, rewards bij meldingen door klant.
Flow Fabric1 ISS Voorspelt wanneer een toilet ruimte schoongemaakt moet worden. Daarnaast een feedback systeem voor toiletbezoekers met directe feedback naar dichtstbijzijnde ISS medewerker.
Flow Fabric2 Enexis Taken en werkorders voor monteurs automatisch beheerd op basis van context.
Time Series ISS Bezoekers van een kantoor begeleidt naar de meest ideale werkplaats. Voor ISS een view van plattegrond met per ruimte de temperatuur, luchtvochtigheid en andere statusdata. Alerts bij zaken als geluidsoverlast, bezetting, etc.
Incentro ISS Dynamisch weersafhankelijke menu’s voorschrijft en inkoopt. Met criteria gekoppeld aan producten voor menu op basis van weer.
Itvisors Enexis Skills en taak-matching combineert op basis van gamification en location context. Skill gamification zou persoonlijke ontwikkeling een boost geven.
Pink Elephant ISS Service dynamisch reguleert op basis van feedback via sensoren en een directe feedbackloop. Push bericht voor peiling klanttevredenheid. Business rules gesimuleerd.
Mansystems ISS De tevredenheid van toiletbezoekers zo laagdrempelig mogelijk inventariseert op basis van sensordata
Capgemini ISS Taken van medewerkers op de minst drukke tijden inplant. Demand-driven schoonmaken op basis van context. Forecasting op verbruik en werk.

De teams hebben na 24 uur lang ontwikkelen hun 3-minute pitches gehouden aan de juryleden van Enexis, ISS, KPN en Mendix.

Jury quotes

‘Het is inspirerend om de innovatieve gebruikerservaringen te zien die de teams in 24 uur hebben kunnen bouwen door sensoren gekoppeld via KPN LoRa te combineren met het Mendix Platform.’ 
Johan de Haan, CIO bij Mendix

‘De teams zijn er in geslaagd om in zeer korte tijd een werkende prototype te bouwen, wat een prestatie!’ 
Douwe van de Ruit, Consultant bij KPN

'Geweldig om met partners binnen ons innovatie ecosysteem op deze manier samen te werken. En om dan binnen 24 uur te komen tot een MVP is een hele knappe prestatie!’ 
Herman Knevel, ISS

'Het is inspirerend om te zien dat een ontwikkelteam met 1 gerichte opdracht in 24 uur een werkend product kan neerzetten dat voldoet aan een hoge standaard van user experience, customer effort en technische bruikbaarheid.'
Hans Dietvorst, Enexis

Na een bloedstollende nek-aan-nek finale tussen First Consulting en Timeseries op de mainstage werd op basis van de stemmen van het publiek Timeseries verkozen als de winnaar van de Mendix World hackathon.

Partnership KPN en Mendix

KPN is een strategisch partnerschap aangegaan met Mendix, aanbieder van een Applicatie Platform-as-a-Service (aPaaS). Dit platform biedt de mogelijkheid om bedrijfsapplicaties te ontwerpen, bouwen, integreren en distribueren. Met deze samenwerking helpt KPN haar zakelijke klanten sneller te innoveren. Het Mendix App Platform faciliteert en zorgt ervoor dat multifunctionele teams sneller dan ooit bedrijfsapplicaties kunnen bouwen. Het omzetten van een idee naar een applicatie kan binnen enkele weken worden gerealiseerd. Verder is het platform veilig en betrouwbaar te ontsluiten via de nieuwe Managed Hybrid Cloud-dienst van KPN. De eerste groep KPN-consultants is inmiddels gecertificeerd in het bouwen van applicaties in het Mendix App Platform.

Gerelateerde artikelen