Meer doen in minder tijd: de moderne werkplek

Ik zie een trend in de markt waarbij bedrijven zich weer richten op hun kernactiviteit. Voor andere zaken wordt de hulp van externe experts ingeroepen, en dat is ook veel effectiever. Kennis krijgt pas waarde als die gedeeld, uitgebreid en toegepast wordt. Goede en snelle communicatie is daarbij cruciaal.

Bedrijven opereren meestal niet als zelfstandige eilandjes, er is eerder sprake van uitgebreide netwerken van mensen en organisaties. Bedrijven verrijken hun kennis steeds vaker met externe input. Zo ontstaan de netwerken en wordt over grenzen heen gecommuniceerd. We werken niet harder, maar slimmer.

Slimmer én sneller werken

Neem bijvoorbeeld Skype for Business. Volgens Ernst Jan Stigter, Algemeen Directeur Microsoft Nederland, is dit veel meer dan een online alternatief voor telefonie. Skype for Business levert bedrijven en organisaties vooral heel veel tijdswinst op : “De wereld verandert in een enorm tempo. En dat tempo gaat eigenlijk alleen maar omhoog. Dat betekent dat we nog meer informatie op ons af zien komen, en dat we daar ook mee om moeten zien te gaan. Er is echter één ding dat niet meeverandert, en dat is de tijd die we hebben. Wij zijn erbij Microsoft op gebrand mensen in staat stellen om met minder tijd meer te doen. Dat staat bij ons centraal.”

Volgens Stigter biedt de samenwerking tussen KPN en Microsoft gebruikers veel mogelijkheden. “Het komt er netto op neer dat je veel slimmer en sneller kan werken met de technologie die wij samen met KPN aanbieden. Een betrouwbare, veilig, maar vooral moderne (virtuele) werkplek. Wij waren laatst zelf op kantoor bezig met een voorstel voor een klant, toen er een vraag naar boven kwam die we niet met het team konden beantwoorden. Via Skype for Business zag  ik gelijk wie er online was, en daar zat de persoon tussen die ons kon helpen.”

Nieuwe standaard voor zakelijke communicatie

Joris van Oers, Executive Vice President bij KPN, bevestigt dit beeld. “Als we kijken naar de nieuwe generatie, dan zien we dat die gewend is om op een bepaalde manier te werken. Mobiel, plaats- en tijdonafhankelijk. De gebruiker wil dat alle communicatiefunctionaliteit geïntegreerd is in zijn werkplek. De techniek van Skype for Business ligt dicht bij de medewerker en zijn behoeftes en maakt werken efficiënt. Volgens mij is dat de manier waarop it- en telecominnovaties moeten ontstaan: inspelend op de wensen van de gebruiker en gericht op functionaliteit en beschikbaarheid. Zo kan je meer bereiken met minder tijd, dankzij de moderne werkplek.”

Soms is de toekomst nog wat ingewikkeld

Een moderne werkplek dus. Laatst was ik uit nostalgie bezig om een videogame, Full throttle, opnieuw te installeren. Een topgame uit mijn jeugd – op de markt gebracht in 1994. Ik merkte hoezeer onze werkplek zich ontwikkeld heeft. Het spel was zeker niet zomaar aan de praat te krijgen. Er moest een DOS-emulator aan te pas komen en vervolgens zag het er eigenlijk niet uit. Mijn werkplek van toen was beperkter dan ik me had gerealiseerd. Alleen al de benodigde kennis van het operating system om dingen aan de praat te krijgen werpt een enorme drempel op.

Wat we nu juist zien is dat, door de eindeloze mogelijkheden van zakelijke communicatie vanuit de cloud, het voor veel bedrijven nog lastig is om van al die mogelijkheden optimaal gebruik te maken. Sommige mogelijkheden zijn onbekend of passen in eerste instantie nog niet bij de bestaande IT- en telecominfrastructuur. Met communicatie in het hart van iedere organisatie mag er in de transitie naar eenvoudige functionaliteit uit de cloud niets mis gaan. Universal Communications as a Service, waarbij een gefaseerde overgang naar de cloud mogelijk wordt, is voor de meeste organisaties een verstandige keuze. De moderne werkplek ligt voor iedereen binnen handbereik. En ik heb me weer eens gerealiseerd dat dat een niet te onderschatten verandering is.

Ebook Skype for Business

Meer informatie over de mogelijkheden voor een moderne werkplek met Skype for Business vindt u in het whitepaper.

Download het whitepaper


Over Lucas Wensing

In 2008 richtte Lucas met zijn businesspartner StartReady op, dat uitgroeide tot een internationaal opererende onderneming die wereldwijd Skype4Business-oplossingen aan mkb en grote ondernemingen levert. Onder zijn begeleiding ontwikkelde StartReady diverse technologische UC-oplossingen, variërend van on-premise tot oplossingen gehost in de cloud. StartReady is kennispartner in de innovatieve productontwikkeling, implementatie en adoptie van Unified Communications-oplossingen. De organisatie is onafhankelijk en werkt op internationale basis samen met gerenommeerde partners.

- Auteur: Lucas Wensing


Gerelateerde artikelen