Apple introduceert twee nieuwe iPads: Welke is het beste voor zakelijk gebruik?

Vorige week introduceerde Apple twee nieuwe iPads: een nieuwe iPad Pro en een nieuwe iPad Air. Het is de langst verwachte iPad-update ooit, want nooit eerder liet het bedrijf zoveel tijd vallen tussen twee generaties. Maar welke kun je nu het beste aanschaffen als zakelijke gebruiker?

Allebei een groot scherm

Jarenlang was de iPad Pro het enige model met een extra groot scherm. Dat is met de komst van de nieuwe tablets veranderd: zowel de Air als de Pro komen in maten van 11 en 13 inch.

Wie geen intensieve verwerkingen doet op de tablet, hoeft dus niet meer extra diep in de buidel te tasten voor een iPad met groter beeld. Je kunt de iPad kiezen die het beste bij je past, en daarna jouw gewenste schermformaat selecteren. De iPad Air van 13 inch is ongeveer een derde goedkoper dan de Pro met zo’n zelfde scherm vroeger was.

De iPad Pro is een rekenbeest

Apple heeft zijn nieuwe M3-chip in de herfst van 2023 geïntroduceerd, maar de nieuwe iPad Pro bevat nu al de opvolger. De Pro draait namelijk op een Apple M4, nog voor dat een enkele Mac die chip ooit heeft gekregen.

Nogal een statement van Apple: wie de nieuwste processor wil gebruiken, moet nu bij een iPad in plaats van een Mac zijn. De nieuwe M4 heeft een nog betere chip voor AI-handelingen, wat met de groeiende toepassingen van AI goed van pas zal komen.

De iPad Air draait op een M2-chip die naar verhouding nog steeds prima werk levert. In de meeste scenario’s zal de M2 ruim voldoende zijn, terwijl de nieuwe M4 tot zijn recht komt voor ondernemers die bijvoorbeeld veel video’s renderen of andere zware apps draaien. Handelingen die op de M2 ook kunnen, maar bij de M4 net een paar seconden sneller zijn afgerond.


eBook: Beste apps voor ondernemers

Ontdek welke apps écht handig zijn bij het succesvol maken van jouw bedrijf.

Download


OLED

Nog een groot verschil tussen beide iPads is het nieuwe OLED-scherm in de Pro. Bij OLED wordt iedere pixel individueel belicht, wat zorgt voor een buitengewoon hoog contrast. Zwarten zijn dan écht pikzwart, omdat de pixels hierbij letterlijk uitstaan. OLED was voor Apple jarenlang geen optie in de iPad, omdat panelen van deze grootte niet helder genoeg waren. Het bedrijf heeft dit opgelost door twee OLED-panelen op elkaar te stapelen.

Het ziet er prachtig uit, maar OLED komt vooral tot zijn recht bij visueel werk of tijdens het kijken van films en series. Gebruik je de iPad vooral om te browsen en mailtjes weg te tikken, dan is het LCD-beeld van de iPad Air voldoende - en ook best mooi.

Slimmere stylus

Zowel de iPad Pro als iPad Air kunnen gebruikmaken van de Apple Pencil Pro, een stylus die door extra sensoren net iets slimmer werkt dan zijn voorganger. Je kunt bijvoorbeeld knijpen in de pen om een speciaal contextmenu te openen - waarbij een trilmotortje laat 'voelen' dat dit gelukt is.

De nieuwe Pencil Pro kan ook een zogeheten 'Barrel Roll' doen. Rol de pen in je hand en de iPad ziet dat. Ideaal als je bijvoorbeeld een virtuele kwast vasthebt, waarvan je het penseel in een andere positie kunt draaien. Ben je de pen kwijt? Dan kun je hem nu terugvinden via de Zoek Mijn-app.

De Pencil Pro zit vol innovaties waar vooral illustratoren heel blij mee zullen zijn. Gebruik je de stylus meestal om snel notities te krabbelen, dan is de oude Apple Pencil vermoedelijk ook nog voldoende voor je. Heb je nog geen stylus, dan kan het hoe dan ook geen kwaad om de nieuwe Pro te halen: die kost namelijk 150 euro, net als zijn minder capabele voorganger.


Nieuw: iPad Pro en iPad Air
voor ondernemers

Maak van elke plek je werkplek met de nieuwste Apple iPad Pro of iPad Air.


Verschillende toetsenborden

Apple verkocht bij zijn iPad Pro jarenlang de Magic Keyboard: een speciale toetsenbordhoes die magnetisch aan de iPad klikt, met knoppen en een trackpad. Dit accessoire werkt nu ook met de nieuwe iPad Air, waardoor je hem kunt veranderen in een kleine laptop.

Apple heeft daarnaast een nieuwe editie van de Magic Keyboard uitgebracht. Deze heeft een aluminium bovenkant en grotere trackpad. Aan de bovenzijde van het toetsenbord zitten functietoetsen om volume, helderheid en je muziek mee te bedienen.

Het maakt je iPad nóg meer als een MacBook. Maar: deze vernieuwde editie werkt dan weer alleen met de iPad Pro.

Gerelateerde artikelen