iOS 14 biedt zakelijke gebruiker meer efficiency en overzicht

Kun jij ook niet wachten op de volgende iPhone? Na de iPhone 11 en de nieuwe iPhone SE draait de geruchtenmolen alweer op volle toeren. De eerste informatie over de mogelijke "iPhone 12" steekt alweer de kop op. Eén ding is zeker de nieuwe iPhones gaan er dankzij iOS 14 fonkelnieuw uitzien. Nooit eerder werd het besturingssysteem zo sterk geactualiseerd, Apple heeft werkelijk alle registers open getrokken. Juist de dingen die je het meest met je telefoon doet ogen straks anders. En alles wordt nóg eenvoudiger. Voor zakelijke iPhone-gebruiker biedt het iOS 14 veel verbeteringen. Het besturingssysteem werkt sneller, slimmer en overzichtelijker. Mensen met een drukke baan en een volle agenda kunnen voortaan efficiënter hun werkdag doorkomen.


De iPhone wordt krachtiger en makkelijker in het gebruik. Dit komt mede door de vernieuwde widgets op het beginscherm. De App Library zorgt ervoor dat apps automatisch worden geordend en met App Clips ontdek je snel nieuwe apps. Ook de privacy, toch altijd al een sterk punt van Apple, is verder verbeterd. Bovendien biedt iOS 14 ten opzichte van iOS 13 een aantal nieuwe mogelijkheden die met name de zakelijke gebruiker van iPhone zullen aanspreken. Bezitters van een elektrische auto zien waar langs de route oplaadstations zijn en verder maakt de digitale autosleutel zijn debuut.

Beginscherm totaal vernieuwd

Kortom, genoeg redenen om reikhalzend uit te kijken naar de nieuwe iPhones die iOS 14 standaard aan boord krijgen. De nieuwe iPhone 12 & iPhone 12 Pro werken prefect met iOS 14, maar het nieuwe besturingssysteem werkt ook prima op de iPhone 11 en iPhone 11 Pro . Apple-topman Tim Cook noemde tijdens zijn openingstoespraak op de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie iOS 14 ‘de grootste update ooit van het beginscherm’. De grootste sprong voorwaarts zijn de nieuwe widgets, die in één oogopslag de laatste informatie tonen. Ze kunnen voortaan op elke pagina van het beginscherm worden gezet, ook tussen de app-icoontjes. Handig!

Een belangrijke verandering betreft de vorm van de widgets die je op het beginscherm kunt neerzetten. De blokken met informatie over werk, reizen en andere favoriete onderwerpen kunnen verschillende vormen en maten aannemen. Ook is het mogelijk een 'Smart Stack' met widgets te maken. Afhankelijk van de tijd, locatie of activiteit komt het juiste blok naar boven. Voordat je 's ochtends naar kantoor gaat, krijg je iets anders voorgeschoteld dan gedurende de werkdag. Op het werk staat bijvoorbeeld de agenda op een prominente plek, maar 's avonds is dat niet nodig. Dan zie je een overzicht van de gedane activiteiten.

App Library

Na de laatste beginschermpagina komt de App Library. Deze nieuwe feature ordent automatisch al je apps, waardoor je altijd het overzicht behoudt. Apps die op een bepaald moment handig uitkomen, worden op de voorgrond geplaatst. Het systeem voelt namelijk aan waar je behoefte aan hebt. Je kunt voortaan ook kiezen hoeveel beginschermpagina’s moeten worden weergegeven, want iedereen heeft immers zo zijn eigen voorkeuren. Je kunt ook gemakkelijk pagina’s verbergen om sneller bij de App Library te komen.

Handig zijn de App Clips, mini-apps die meteen beschikbaar zijn. Ze bieden een klein deel van de ervaring van een app, maar dan net datgene wat je nodig hebt. In een restaurant kun je bijvoorbeeld via een NFC-tag of QR-code de menukaart openen, zonder dat je de hele app hoeft binnen te halen. Deze mogelijkheid is geknipt voor gebruikers die niet te veel apps op hun iPhone willen hebben staan.

Compactere telefoonmelding

Nieuw is de mogelijkheid te voorkomen dat een binnenkomend telefoontje je concentratie verstoort. Evenals FaceTime-oproepen en interacties met de spraakassistent Siri, krijgen telefoonmeldingen een compacte vorm. Je kunt gewoon door blijven werken en een oproep negeren. Met de functie Picture-in-Picture kun je video’s kijken of een FaceTime-gesprek voeren en tegelijk een andere app gebruiken.

In de Berichten-app kun je een conversatie bovenaan de berichtenlijst vastpinnen. Belangrijke berichten blijven zo in het oog. Actieve groepsgesprekken zijn makkelijker te volgen aan de hand van verwijzingen en snelle antwoorden. Apple meldt een verdubbeling van het aantal groepsgesprekken.

Kaarten verbeterd

Vertalen biedt natuurlijke vertalingen in gesproken en geschreven tekst in elf talen en werkt ook offline. Nederlands ontbreekt helaas nog. Spraakassistent Siri kan nu ook audioberichten versturen. Sterk verbeterd is Kaarten, voorheen bepaald geen paradepaardje. Apple heeft de navigatie-app van de grond af aan opnieuw opgebouwd. Routebepalingen voor elektrische voertuigen voorkomen dat je zonder stroom komt te zitten. Oplaadstops worden toegevoegd gebaseerd op de hoeveelheid stroom van het voertuig en het oplaadtype. De routeaanwijzingen voor fietsers houden rekening met de drukte in de straat en hoogteverschillen.

Veel aandacht krijgt de privacy, nieuwe opties bieden de mogelijkheid je beter te beschermen. Je krijgt meer mogelijkheden om controle te houden te zijn. Apps die je tracken, kunnen dit alleen doen met je uitdrukkelijke toestemming. Je krijgt ook een seintje wanneer een app van sensoren zoals je camera of microfoon gebruik gaat maken. Gegevens voor gepersonaliseerde reclame kunnen niet zomaar worden verzameld, daar zul je eerst toestemming voor moeten geven.

Strenger privacybeleid

Later dit jaar krijgen de productpagina’s in de App Store heldere samenvattingen van het privacybeleid. Het moet meteen duidelijk zijn welke persoonlijke data worden verzameld en gedeeld, Apple gaat daar streng op letten. Privacylabels geven net als voedingsetiketten bij levensmiddelen aan hoe met iemands privacy wordt omgegaan. Voordat je een app gaat downloaden, krijg je zo een snelle indruk van de mate van privacy. Ook wordt het mogelijk je locatie slechts bij benadering te delen met app-ontwikkelaars. Bij het gebruik van bijvoorbeeld een nieuwsapp is het helemaal niet nodig je exacte locatie door te geven, volstaan kan worden met een ruwe indicatie zoals de stad waar je je bevindt.

De publieke testversie (bèta) van iOS 14 komt deze zomer, momenteel is er een versie voor ontwikkelaars beschikbaar. Als je je telefoon echt nodig hebt is het beter daar nog even mee te wachten. De officiële lanceerdatum wordt begin dit najaar, dan kan iedereen met een iPhone iOS 14 gebruiken, mits het model niet ouder is dan de iPhone 6s. Apple laat weten dat iOS 14 op precies dezelfde modellen kan draaien als iOS 13.

Gerelateerde artikelen