In 5 fases naar digitaal meesterschap

De ene heeft nog postvakjes, terwijl de ander al volop werkt met apps uit de cloud: niet iedere organisatie is even ver in de digitale transformatie. En hoewel deze transformatie er voor iedere organisatie anders uit ziet, zullen de meeste bedrijven ruwweg 5 fases doorlopen op weg naar digitaal meesterschap. Hieronder lees je er meer over.

1. Ad-hoc

In de eerste fase zien we op verschillende plekken in de organisatie kleinschalige, ad-hoc initiatieven ontstaan. Bijvoorbeeld het (laten) ontwikkelen van een app of tool, of werken met een forum of social business platform.

2. Betrokkenheid kweken

In deze fase groeien deze initiatieven naar volwassenheid. Hogere managementlagen worden aangesproken om middelen en mankracht vrij te maken en zo plannen tot volle wasdom te laten komen. Als ook de raad van bestuur doordrongen raakt van het belang van innovatie, dan komt de digitale transformatie op gang.

3. Werken vanuit strategische context

De inzet van technologie krijgt in deze fase een meer strategische context. Betrokkenen denken na over hoe de digitale transformatie voor hun organisatie moet worden vormgegeven. Er komen roadmaps die de route naar nieuwe doelstellingen uitstippelen.

4. Integrale transformatie

We zien dat bedrijven in deze fase substantieel veranderen. Geregisseerd door een kernteam ontstaan nieuwe teams en structuren om vanuit een digitale strategie organisatiebreed te transformeren.

5. Klaar?

In de laatste fase is de digitale transformatie afgerond. Dat betekent overigens niet dat uw organisatie ‘klaar’ is. Het nieuwe, digitale ecosysteem om snel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen ligt er, maar blijft aan verandering onderhevig. Organisaties blijven wendbaar en slagvaardig door agile te werken.


Whitepaper: Digitaal Meesterschap

Wilt u meer lezen over wat een digitale transformatie voor uw organisatie kan betekenen? Lees onze whitepaper ‘Digitaal Meesterschap: pak de kansen van de digitale transformatie’.

Download whitepaper


Over Bob Beertema

Bob is Consultant bij KPN Consulting. Hij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en borging van de Digital Transformation Benchmark en Accelerator. Bob gelooft in de kracht en waarde van digital en helpt organisaties technologie relevant te maken in de context van hun (digitale) strategie.

- Auteur: Bob Beertema


Gerelateerde artikelen