Iedere thuiswerker is nu ook IT-manager

Thuiswerken is opeens heel gewoon, via snelle breedbandverbindingen blijft iedereen verbonden met werk en collega’s. De netwerkverbinding blijkt de reddingslijn naar de buitenwereld die opeens zo ver lijkt. Met een inderhaast door de werkgever beschikbaar gestelde laptop kun je vooruit, want ook Office 365 en andere kantoorsoftware zijn dankzij de cloud overal binnen handbereik.

De techniek maakt de overgang naar werk op afstand makkelijker. Maar al die hardware, software en connectiviteit moeten wel goed werken. Opeens is iedere thuiswerker zijn eigen IT-manager. Zaken die op kantoor door een vriendelijke collega worden opgepakt, moet je nu zelf regelen.

Verdeel de wifi eerlijk

Aangenomen dat je thuis een snelle internetverbinding of zelfs glasvezel hebt, is de grootste zorg op je werkplek snelle wifi te hebben. Als je partner ook thuiswerkt en jullie in verschillende kamers actief zijn, is het de vraag wie de voorkeur krijgt. Snellere wifi in het ene deel van het huis kan ten koste gaan van de wifi elders. De kans is ook groot dat de bandbreedte nog met andere gezinsleden moet worden gedeeld. Neem bijvoorbeeld de kinderen die online lessen volgen, snel willen gamen en Netflix en YouTube-filmpjes willen kijken.

Vervelend wordt het als je hard aan het werk bent en er nauwelijks bandbreedte meer over is. Wat kan leiden tot conflicten (in China blijken veel huwelijken onder deze spanning te zijn bezweken).

Tips voor wifi

Enkele tips voor de nieuwbakken IT-manager om problemen met wifi te voorkomen:

 • Maak binnen het gezin vooraf goede afspraken over de wifi. Plaats het modem daar waar je de snelste wifi wilt hebben.
 • Sommige moderne routers bieden de mogelijkheid bepaalde soorten verkeer voorrang te geven. Moet je voor het werk veel videovergaderen zorg dan dat de router daarop staat ingesteld.
 • De wifi kan traag worden als ook de buren druk zitten te internetten. Probeer het eens op de 5 Ghz-frequentie die minder vaak wordt gebruikt dan 2,4 Ghz-band. Schakel binnen die band naar het kanaal dat de beste prestaties levert.
 • Powerline-adapters, wifi-extenders of wifi-repeaters kunnen de wifi-dekking verbeteren.
 • Voor thuiswerkers die zeker willen zijn van snelle verbindingen, heeft KPN SuperWifi geïntroduceerd. Mensen met kantoor aan huis kunnen hiermee een betrouwbaar en snel wifi-netwerk maken zonder kabels te trekken.
 • Draadloze netwerken zijn over het algemeen storingsgevoeliger. Bovendien willen ze elkaar nog wel eens in de weg zitten. Voor het werk is de wifi meestal snel genoeg. Maar een vaste verbinding is beter. Haal dus die ethernetkabel uit de kast als je echt verzekerd wil zijn van de maximale snelheid waarmee het internet je huis binnenkomt. Verbind de laptop via een kabel met de router. Lees meer tips om je wifi thuis te verbeteren.

Tips voor randapparatuur

En dan de laptop en randapparatuur zoals toetsenbord en muis:

 • Kijk voor je met thuiswerken begint of alle hardware goed staat ingesteld. Zit je rustig in de serre waar geen stopcontacten zijn dan is het raadzaam de computer niet op maximale prestaties in te stellen. Door de lichtsterkte van het scherm en de processorsnelheid te verminderen bespaar je flink stroom.
 • Gebruik naast het kleine scherm van je laptop een externe monitor.
 • Een laptopstandaard zorgt ervoor dat je houding verbetert.
 • Als je lang zit te werken biedt een muis voordelen boven een touchpad. Bij gebruik van een kleine laptop kun je beter een groot toetsenbord aansluiten.
 • Draag tijdens videovergaderingen een koptelefoon, dan hoor je alles beter. Bovendien hebben de andere huisgenoten dan minder last. Een draadloze koptelefoon biedt de meeste bewegingsvrijheid.
 • Een printer en scanner kunnen handig zijn.

Gerelateerde artikelen