De Top 10 horeca trends 2022

Hoera! De horeca is weer open. Waar moet je als horecaondernemer het komend jaar op letten om je zaak weer tot een groot succes te maken? We zochten het uit en verzamelden 10 actuele trends in de horecabranche.

2021 was opnieuw een onzeker jaar voor veel horecaondernemers. Krabbelde de branche in het najaar net weer een beetje op, kregen veel uitbaters in november opnieuw met een lockdown en vervroegde sluitingstijden te maken. Maar geen ondernemer zo veerkrachtig als de horeca-eigenaar. Een nieuw jaar biedt gelukkig nieuwe kansen. De gasten komen terug maar er zijn ook nieuwe behoeften en verdienmodellen ontstaan. Een blik op 10 belangrijke horeca trends in 2022.

1. De digitalisering van de horeca zet voort

Van voorraadbeheer tot kassasysteem, reserveringen of bestellingen: al je systemen worden slimmer en digitaler. Dat sluit aan bij de wensen van je gasten: die willen vanaf hun plek op het terras een nieuw rondje bestellen of online zien wanneer er nog plek is.

Maar je eigen bedrijfsvoering gaat ook vooruit door deze nieuwe oplossingen. Zo krijg je meer inzicht in populaire gerechten, herhaalbezoek, piekmomenten en je voorraad. Daarnaast zijn digitale betalingen veilig en snel.

2. Hygiëne en veiligheid

Terwijl we de corona-periode hopelijk voorgoed achter ons laten, geven veel gasten aan dat de aanscherping van de hygiëneregels een ontwikkeling is die ze in de toekomst graag zouden handhaven. Bestellen van afstand of via een QR-code dient zowel de hygiëne als het gemak.


Hand-out Customer Experience

Leer wat customer experience is en hoe uw bedrijf nieuwe technieken uit de hospitality en retail in kan zetten om klanttevredenheid te verhogen.

Download


Ook contactloos betalen is in een paar jaar tijd de norm geworden. Voorkom besmettingen of sluiting van je zaak door lichtschakelaars, deurklinken, leuningen en toiletten onverminderd goed schoon te maken. Zorg voor goede ventilatie, voldoende afstand tussen tafels en communiceer al deze maatregelen ook aan je gasten. Ze zullen zich er veiliger door voelen en vaker terugkomen.

3. Nieuwe dingen proeven

Gasten willen in 2022 graag nieuwe dingen zien, proeven en ontdekken. Inhalen wat ze twee jaar lang gemist hebben. Dat is deels een gevolg van de lockdown, maar ook van social media platforms zoals TikTok waardoor smaken en gerechten van over de hele wereld in één dag compleet viral kunnen gaan. Denk aan Japanse rijstballetjes die ineens iedereen wilde namaken. Kortom: een verrassende kaart met door TikTok geïnspireerde gerechten kan wel eens helemaal de trend worden dit jaar.

4. Gezonde voeding, gezond lichaam

De gezondheidstrend in de horeca duurt nog even voort. De corona-kilo’s moeten eraf en daarnaast zijn veel meer mensen zich de afgelopen jaren bewuster dan ooit van het belang van goede voeding en gezondheid.

Horecaondernemers spelen in op die trend met vegan gerechten op de menukaart, maar ook met biologische en kwalitatieve producten. Nieuw is de trend dat gasten ook op zoek zijn naar gerechten of dranken die bijdragen aan hun mentale gezondheid. Ook gefermenteerde voeding, goed voor gezonde darmen en het immuunsysteem, wint rap aan populariteit.

5. Blurring van retail & horeca

Het blurren van bepaalde branches is al een tijd aan de gang. En restaurants in een retailomgeving zijn in principe niets nieuws: we kennen allemaal de broodjeszaak in het tuincentrum of de koffiecorner in de Hema. Andersom zien we het in Nederland minder vaak, maar het is wel in opkomst: een winkel in je restaurant, café of hotel. In Florence kun je bijvoorbeeld prachtig eten in een restaurant waar ook een bloemenzaak is gevestigd. Bekender is het Italiaanse restaurant dat ook delicatessen verkoopt.

Het is niet alleen interessant om producten te verkopen aan de gasten die bij je komen eten. Een shop met je eigen merkproducten biedt ook nieuwe online kansen wanneer je een eigen webshop begint. Restaurant De Fransman uit Alkmaar verkoopt online bijvoorbeeld kaasfondue pakketten, zodat je in eigen huis uit eten kunt.

6. Maaltijdbezorging blijft groeien

Veel restaurants stopten na de heropening van de horeca weer met de bezorging van maaltijden aan huis. Begrijpelijk, maar wel een gemiste kans. Veel mensen zullen ook na de corona-periode een lekker maaltje thuis willen laten bezorgen. Denk bijvoorbeeld aan jonge ouders die soms moeite hebben om oppas te vinden, of ouderen die nog even voorzichtig blijven en niet uit eten gaan. Natuurlijk heb je ze liever in de zaak, maar als je ze op afstand kunt verwennen, zullen ze dat zeker waarderen.

De verwachting is dat maaltijdbezorging de komende jaren onverminderd hard blijft groeien. Daarbij willen mensen meer dan de standaard pizza, poké bowl of patatje met, dus ook hier blijft innovatie de grootste kans.

7. Luxury fast food

We refereerden er al even aan: op veel van de bekende fast food gerechten zijn mensen de afgelopen jaren jaren wel een beetje uitgegeten. Een automatisch gevolg van de maaltijdbezorging-trend: we bestellen vaker en eten daardoor ook vaker hetzelfde. En meestal ongezond. Tijdens de lockdowns waren daar ineens de maaltijdboxen van sterrenrestaurants: van High Tea’s voor Moederdag tot 8-gangen kerstdiners. Een trend die met groot enthousiasme werd ontvangen en hopelijk doorzet.

8. A-la-carte ontbijt

Het buffet lijkt zijn langste tijd gehad te hebben. Vanwege de hygiëneregels tijdens de coronaperiode sloten all-you-can-eat restaurants en hotels tijdelijk hun buffetten, en begonnen na te denken over alternatieven. Zo lijkt het a-la-carte ontbijt ineens zijn intrede te doen in de ontbijtzalen van hotels, tot groot plezier van de bezoeker. Bijkomend voordeel is dat er hierdoor minder voedselverspilling optreedt.

9. Masterclasses van de meester

Steeds meer branches ontdekken een nieuw verdienmodel in de vorm van online masterclasses. VTWonen geeft cursussen interieurstyling en Armin van Buuren legt uit hoe je een goede DJ wordt. Die trend slaat nu over naar het culinaire vakgebied.

Meesterbakker Robèrt van Beckhoven, bekend van Heel Holland Bakt, lanceerde een eigen online platform voor thuisbakkers, waarop je allerlei baktechnieken en recepten onder de knie kunt krijgen. En de Haarlemse cocktailbar Wigbolt organiseert online cocktailworkshops en zelfs whiskyproeverijen onder toeziend oog van een gewaardeerde whisky-connaisseur. De mogelijkheden je kennis en expertise op gebied van drank of spijzen over te dragen zijn eindeloos als hier je passie ligt.

10. Apps en social media marketing

TikTok kwam eerder in dit artikel al kort even langs en mag niet onvermeld blijven in dit overzicht van horecatrends voor 2022. Eén van de redenen dat het platform zo populair is, is dat er veel nieuwe, originele makers te vinden zijn op TikTok. Het is er minder ‘druk’ dan op gevestigde platformen zoals bijvoorbeeld Instagram en YouTube. Een mooie kans dus om jezelf als restaurant, bar of hotel in de kijker te spelen. Vooral omdat ‘food’ één van de populaire onderwerpen op het platform is.

Overigens mag Instagram zeker niet vergeten worden in je social media strategie. Met name de lokale targeting (op potentiële gasten in jouw regio) maakt de dienst heel interessant voor horeca ondernemers. Gebruik een app als Buffer om je posts voor een langere periode in te timen, of de Foodie app om je foodfotografie naar een hoger plan te tillen.

Meer handige apps voor horecaondernemers ontdekken? Lees dan dit artikel waarin we de 7 beste horeca apps uitlichten.

Gerelateerde artikelen