Een opgeruimd bureau werkt niet altijd productiever

Het is weer (bijna) lente. Voor veel mensen hét moment voor een grote schoonmaak. Uitspraken als 'Opgeruimd staat netjes' en 'Een opgeruimde werkplek is een opgeruimd hoofd' illustreren de positieve kanten van een nette, georganiseerde werkplek. Maar wat blijkt uit onderzoek? Netheid en orde is niet voor iedereen de beste manier om productiever te werken.

Een opgeruimd bureau heeft wel voordelen voor je gemoedstoestand en productiviteit omdat het gezond eten, vrijgevigheid en routinematig werken zou bevorderen aldus een studie van de Universiteit van Minnesota. Maar, volgens datzelfde onderzoek heeft een rommelig bureau ook zijn voordelen omdat het creatief denken en het uitdenken van nieuwe ideeën stimuleert.

  

Sneller doelen halen

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de invloed van onze omgeving op ons doen en laten groter is dan je zou denken. Zou zouden we bijvoorbeeld (beter) kunnen leren door deze te ordenen en kunnen we daardoor sneller onze doelen bereiken.

  

Productiever werken

Ben je met een opgeruimde, nette werplek ook productiever? Volgens de onderzoekers wel. Want als je werkt in een schone, opgeruimde omgeving dan stimuleert dat om te doen wat van je verwacht wordt. En hoe minder je afgeleid bent, des te beter kun je je concentreren op taken die uitgevoerd moeten worden.

  

Einstein heeft zijn twijfels

Zoals gezegd is niet voor iedereen een clean desk policy de way to go. Zo zou het binnen bepaalde beroepsgroepen of voor sommige werkzaamheden juist beter te zijn om slordigheid en chaos toe te laten op de werkplek. Voor mensen die creatief bezig zijn kan een opgeruimd bureau namelijk juist verstikkend of beperkend werken. Albert Einstein behoorde tot deze categorie. Hij had daarom een gevat antwoord op de denk- en werkwijze van de opruimers onder ons:

  

"Als een rommelig bureau staat voor een rommelige geest, waar staat een leeg bureau dan voor?"

  

Zo houd je jouw werkplek opgeruimd

Tot slot nog wat tips voor een nette werkplek, mocht je dat toch eens willen proberen:

 

  • Ben niet bang om overbodige zaken weg te gooien
  • Berg alles wat je langer dan 3 dagen niet nodig hebt op in een kast
  • Werk zoveel mogelijk digitaal (minder paperassen)
  • Beperk het gebruik van Post-its, gebruik een notitieboekje of to-do app
  • Eet niet achter je bureau, spaar vuile vaat niet op

Gerelateerde artikelen