We weten het allemaal: duurzaam ondernemen is niet alleen goed voor de aarde, maar het kan je ook geld opleveren. En veel klanten verwachten dat je als ondernemer werkt aan het verlagen van je klimaatimpact. Maar hoe pak je dat goed aan? 6 tips om je groene ambities in 2024 nou eens écht waar te maken.
- Check wat wettelijk verplicht is
Wie alles doet, doet niks. Dat geldt ook als het gaat om duurzaamheid. Onderzoek dus goed op welke gebieden je wilt verduurzamen.
Begin bijvoorbeeld met het checken van duurzaamheidsregels waar je onderneming mee te maken heeft. Denk aan emissievrije zones, waardoor je brandstofbestelbusje vanaf 2025 bepaalde gebieden niet meer in mag. Of het energiezuiniger maken van je kantoor: energielabel C is voor kantoorruimtes boven de 100 vierkante meter sinds vorig jaar verplicht. De Omgevingswet die begin dit jaar van kracht werd, kan ook gevolgen hebben voor je bedrijfsvoering.
En dan is er nog de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD die sinds begin dit jaar geldt. Nu nog alleen voor grote, beursgenoteerde ondernemingen, maar kleinere bedrijven volgen later.
Nu al gaan die grote bedrijven kijken naar de duurzaamheid van hun leveranciers. Zo kan de CSRD dus ook gevolgen hebben voor jouw onderneming. Kijk kritisch naar je supply chain, logistiek en productieproces
Grote bedrijven worden dus steeds strenger als het gaat om de duurzaamheid van hun leveranciers, transport en productieproces. Het is verstandig om daar als kleinere onderneming op in te haken.
Zijn je grondstoffen milieuvriendelijk? Beschikken je toeleveranciers over groene keurmerken? Worden je producten elektrisch of op een andere duurzame manier bezorgd en zijn je verpakkingen te recyclen? Let daarbij altijd op dat die leverancier zich niet schuldig maakt aan greenwashing.
Het loont ook om te kijken hoe je je eigen productieproces kunt vergroenen. Kijk ook waar je eventueel subsidie kan krijgen hiervoor, bijvoorbeeld via het Social Sustainability Fund of de Subsidie Circulaire ketenprojecten.eBook: Duurzaam ondernemen
Waarom is duurzaam ondernemen belangrijk en aan welke wet- en regelgeving moet je voldoen? Je leest het in deze startgids!
DownloadFietsen en energiebesparing: vergroen je bedrijfsvoering
Het kan zomaar dat er veel laaghangend fruit te plukken is als het gaat om duurzaamheid binnen je onderneming. Een paar voorbeelden van duurzame maatregelen die vaak relatief makkelijk zijn in te voeren:- Stimuleer het gebruik van het openbaar vervoer, de fiets of de elektrische auto. Schaf bijvoorbeeld een bedrijfsauto (elektrisch) of bedrijfsfiets aan en maak hybride werken mogelijk, want dat scheelt in de kilometers.
- Zorg voor zo min mogelijk afval en een goede afvalscheiding.
- Bespaar energie waar het kan. Zorg bijvoorbeeld voor energiezuinige apparatuur, led-verlichting, efficiënte verwarming en een goede isolatie van je bedrijfspand. Kies voor een leverancier van groene stroom.
- Gebruik zo weinig mogelijk papier. Print tweezijdig (of helemaal niet) en zorg voor gerecycled papier en milieuvriendelijke kantoorartikelen. Werk zoveel mogelijk digitaal en verstuur facturen alleen online.
Digitaliseer
Digitaler werken betekent duurzamer werken. Het vergroot efficiency en gaat papierverbruik én files tegen, doordat het hybride werken makkelijker maakt. Voorwaarde voor een optimale digitale transformatie is optimale connectiviteit. Haperend internet is uit den boze.
Glasvezel van KPN is een duurzame keuze. Glasvezel is namelijk energiezuiniger en onderhoudsarmer dan traditionele internetverbindingen en KPN verbruikt ondanks het explosief gestegen dataverkeer jaar op jaar minder energie.Glasvezel in jouw buurt?
Zet de glasvezelwekker- Stel duidelijk meetbare doelen
Maak een nulmeting van je duurzaamheid nu, bijvoorbeeld door je CO2-uitstoot, waterverbruik en/of afvalproductie in kaart te brengen. Stel aan de hand daarvan duidelijk meetbare doelen, bijvoorbeeld ‘25 procent minder verpakkingsmateriaal per product’.Verbind daar een deadline aan en maak ook iemand verantwoordelijk voor het halen van zo’n doel. Maak samen een stappenplan waarin je omschrijft hoe je het doel gaat halen. - Communiceer en vier je inspanningen en successen
Als je het doel hebt gehaald: communiceer het intern en aan de buitenwereld. Het mogen voeren van een keurmerk kan je daarbij helpen. Daarmee laat je je klanten duidelijk zien dat duurzaamheid voor jouw onderneming serious business is. En vergeet niet om je successen duurzaam te vieren. Want het aanbod aan ‘groene’ borrels en hapjes is anno 2024 groter dan ooit tevoren.