De voordelen van eHerkenning

Steeds meer overheidsdiensten vragen ondernemers om in te loggen met eHerkenning. Niet zonder reden. EHerkenning biedt zowel de overheidsdienst als de gebruiker veel voordelen. Voordelen die de kosten voor het gebruik van eHerkenning ruimschoots rechtvaardigen.

Met eHerkenning kunnen ondernemers veilig inloggen bij en online zakendoen met de (semi-)overheid. Dat kunnen ze al zo’n tien jaar. eHerkenning werd namelijk al in 2009 gepresenteerd als opvolger van ‘DigiD voor bedrijven’. Agentschap NL was in 2010 de eerste grote dienstverlener met een aansluiting op dit gestandaardiseerde inlogsysteem. Andere overheidsdiensten volgden daarna snel.

Met name de laatste jaren gaat het echter hard met eHerkenning. Al In 2017 spraken zeven grote overheidsorganisaties waaronder de Belastingdienst, het UWV, de KvK en de RDW de intentie uit eHerkenning te gaan gebruiken voor hun dienstverlening. Die intentieverklaring stimuleerde ook andere instanties om aan de slag te gaan met eHerkenning.

Een veiliger alternatief

Inmiddels staat de teller met aangesloten organisaties op ruim 500. Die kunnen eigen portalen met eigen inlogmiddelen uitschakelen – of hebben dit al gedaan – en overstappen naar een veiliger alternatief. Bijvoorbeeld de Belastingdienst doet dit door ondernemers voor steeds meer zaken met eHerkenning te laten inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk. En door steeds meer functies op het oude ondernemersportaal uit te zetten.

Die overstap naar een veiliger alternatief is in veel gevallen hard nodig. ‘Eigen inlogsystemen’ worden regelmatig gehackt waardoor gebruikersinformatie en identiteiten op straat belanden. Bijvoorbeeld een overheidsinstantie heeft dan geen zekerheid meer over de identiteit van de persoon die inlogt. Dit terwijl organisaties bij de verwerking van persoonsgegevens de verplichting hebben ‘passende technische maatregelen’ te nemen voor een adequate beveiliging. Gebruikers laten inloggen via een robuust en veilig systeem zoals eHerkenning is zo’n passende maatregel.

Kun je als zelfstanding ondernemer nog zonder eHerkenning? Lees het hier.

Meerdere voordelen

eHerkenning biedt zowel de aangesloten organisaties als de gebruikers meerdere voordelen. We noemen er een paar:

1. Gebruiksgemak
Voor ondernemers is eHerkenning een flinke verlichting van de administratieve last. Met eHerkenning krijg je in één klap toegang tot de diensten van alle aangesloten organisaties, zonder de noodzaak om verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden voor verschillende portals te onthouden. Onder de Europese eIDAS-verordening wordt deze toegang bovendien doorgetrokken naar overheidsdiensten in de gehele EU. Ondernemers die zaken over de grens doen - en dat zijn er steeds meer - boeken hierdoor extra winst.

2. Zekerheid over identiteiten
EHerkenning biedt een aangesloten organisatie meer zekerheid over de identiteit van een online gebruiker. Bij een vergunningsaanvraag kan een gemeente bijvoorbeeld precies zien wie de vergunning heeft aangevraagd zonder twijfel over de identiteit van de persoon. Zelfs wanneer de ondernemer voor het eerst met de gemeente in kwestie te maken heeft.

3. Continuïteit
Een storing waardoor een inlogsysteem gedurende langere tijd niet beschikbaar is, kan voor organisaties grote gevolgen hebben. Een van de uitgangspunten van het ontwerp van eHerkenning is daarom continuïteit. Zo zijn er meerdere aanbieders van eHerkenningsmiddelen. Het wegvallen van één aanbieder brengt de continuïteit van het stelsel niet in gevaar.

4. Optimale veiligheid
Een ander uitgangspunt bij de ontwikkeling van eHerkenning is de bescherming van de privacy van de gebruikers. De aanbieders van de middelen moeten bij de bescherming van die privacy voldoen aan zeer strenge stelseleisen, die vanuit het oogpunt van transparantie bovendien door iedereen zijn in te zien. Instanties zoals Logius en het Agentschap Telecom houden als toezichthouders scherp in de gaten dat er geen ondeugdelijke dingen gebeuren met de data van gebruikers.

5. Stabiele basis
EHerkenning is een volgende stap in onze online veiligheid. Uiteraard zijn met de ontwikkeling van een veilig en innovatief systeem zoals eHerkenning kosten gemoeid. Die kosten worden deels gedragen door de gebruikers. Maar daar krijgen ondernemers ook heel veel voor terug, waaronder een stabiele basis om veilig zaken te doen met de (semi-)overheid.

eHerkenning aanvragen?

Wilt u weten welke eHerkenningsoplossing u nodig heeft binnen uw organisatie? Kijk dan snel op onze eHerkenning pagina voor alle informatie.

Gerelateerde artikelen