Cloud server versus eigen server: dit zijn de verschillen

Cloud computing is de afgelopen jaren de gewoonste zaak van de wereld geworden. Veel bedrijven en instellingen zijn al geheel of gedeeltelijk overgegaan. Anderen zijn van plan dit binnenkort te gaan doen. Bedrijven hebben twee mogelijkheden om in hun computerbehoeften te voorzien. Traditioneel gebeurde dit met een eigen infrastructuur of datacenter in het eigen bedrijfspand (on premise). Met de komst van de cloud server is zo’n eigen server in veel gevallen niet meer nodig.

Maar wat zijn nou de verschillen tussen een cloud server en eigen server? En wat zijn de voor- en nadelen van beide oplossingen?

Voor alle belangrijke bedrijfsprocessen zijn er cloud oplossingen. De behoefte aan rekenkracht, opslagcapaciteit en andere resources wordt dan geheel of gedeeltelijk ‘ergens op internet’ vervuld. Die cloud oplossingen zijn er in drie smaken. Bij de publieke cloud worden software, infrastructuur of hele platformen ingehuurd. Bij de private cloud worden speciaal voor dat bedrijf ingerichte servers gebruikt die als een dienst worden afgenomen. De virtual private cloud tot slot, is een mix van private cloud en public cloud.

Wat is een cloud server?

Een cloud server is een computer ‘ergens op internet’ die bedrijven gebruiken om hun applicaties op te draaien, gegevens op te verwerken en bestanden op te slaan.

Voordelen van cloud computing

Cloud computing  kent een breed scala aan voordelen. Bij het huren van resources neem je alleen af wat op een bepaald moment nodig is. Je bent dus flexibeler, de betaling is naar gebruik. Naast opschalen is ook afschalen mogelijk. Is de drukte voorbij dan neem je gewoon weer minder capaciteit af. De software die via de cloud wordt gehuurd, is de nieuwste versie. Zo ben je altijd verzekerd van updates. Een ander voordeel is dat de cloud provider veel regelwerk overneemt.

Voor welke bedrijven is de cloud server interessant?

Met name organisaties met wisselende behoeften op gebied van computing en software hebben baat bij de cloud hosting. Ook snel groeiende bedrijven die bovendien wendbaar willen zijn, stappen graag over. Daarnaast kan digitale transformatie een reden zijn tot de inzet van cloud servers.

Verschillen tussen eigen server en cloud server

Servers of andere computerapparatuur die in het eigen pand staan, werken iets sneller dan cloud servers. Dat merk je als grote hoeveelheden data real time beschikbaar moeten zijn. Via internet is er altijd enige vertraging hoewel die soms zo gering is dat het lijkt alsof de server dichtbij staat. Als gegevens in de cloud worden verwerkt, leggen ze een langere weg af. De data moeten via internet naar een computer die op grote afstand kan staan. Vervolgens moeten ze weer terug naar de gebruiker. Dat geeft hackers een kans mee te kijken of gegevens te manipuleren als de beveiliging onvoldoende is. Data die in de cloud wordt gezet, moeten standaard worden versleuteld. Wat kan worden versleuteld, moet ook echt encryptie ondergaan. Dat brengt extra kosten en complexiteit met zich mee.

Wat zijn de voordelen van een eigen server?

Een eigen server kan goedkoper zijn als doorlopend dezelfde capaciteit nodig is. Het huren van software verliest zijn aantrekkelijkheid als jarenlang met dezelfde oude software kan worden volstaan. Wie eigen servers bezit of huurt, is veelal goedkoper uit bij een zeer stabiele infrastructuur over een periode langer dan vier jaar.

Voor welke bedrijven is behoud eigen server interessant?

Soms is er ook geen alternatief voor het werken met een eigen server. Met name verouderde applicaties kunnen ongeschikt zijn voor de publieke cloud. Bedrijven zitten vaak met een enorme ‘legacy’. Deze gedateerde systemen die houtje touwtje aan elkaar zijn geknoopt, kunnen vaak niet naar de cloud.

Ook bepaalde regelgeving kan het gebruik van eigen apparatuur voorschrijven. Een andere reden kan zijn dat recent een grote investering in eigen servers is gedaan dan wel een duur leasecontract is afgesloten.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Het overzicht van alle clouddiensten van KPN biedt meer informatie.

Gerelateerde artikelen