Zet deze dingen op je bureau om je productiviteit een boost te geven

Werk je veel thuis maar is je productiviteit af en toe ver te zoeken? Tijd om je thuiswerkplek eens grondig onder de loep te nemen. Wist je dat sommige producten je productiviteit direct een boost kunnen geven?

Als je veel thuis werkt is het fijn om een opgeruimde en gezellige werkplek in te richten. Kijk eens om je heen: geldt dat voor jouw werkplek ook nog steeds? Misschien is de boel de afgelopen tijd wel een beetje verslonst. Met een flinke productiviteitsdip als gevolg. Hoog tijd om de bezem (of stofzuiger) er doorheen te halen. Een opgeruimd bureau zorgt gelijk voor hernieuwde focus tijdens het thuiswerken.

Wil je het helemaal mooi afmaken, dan zijn onderstaande producten om je productiviteit te verhogen wellicht een goede investering voor op je bureau. Zo kun jij er weer lekker tegenaan.

1. Agenda / Weekplanner

Onze agenda’s beheren we tegenwoordig vaak digitaal. Niks mis mee, maar soms is het fijn om op je bureau ook een fysiek exemplaar te hebben liggen. Zo heb je weeknummers of dagen tot aan een deadline altijd direct bij de hand. Ook kun je op een weekplanner of agenda je to-do lijstjes bijhouden zodat je niks vergeet.

2. Notitieboek

Wie veel virtuele meetings heeft kent het wel: je moet snel even wat aantekeningen maken en trekt een A4-tje uit de printer of een post-it van de stapel. Als je de aantekeningen later nodig hebt, kun je ze ineens nergens meer terugvinden. Investeer daarom in een mooi notitieboek of praktisch collegeblok.

Hou rekening met waarvoor en hoe je het gebruikt: moet het boek vaak mee op pad? Investeer in een kleiner formaat dat makkelijk in je tas past. Maak je veel schetsen? Kies voor een A4 formaat met ruitjes of puntjes. Zorg in elk geval dat je altijd de datum, het onderwerp en namen van mensen bovenaan je aantekeningen noteert. Zo kun je later makkelijk een notitie terug vinden.


Vtwonen x KPN magazine

Realiseer je ideale thuiswerkplek met inspiratie uit het vtwonen x KPN Zakelijk magazine.

Download


3. Markers, pennen en stiften

Een mooie pennenbak met een aantal fijne pennen, stiften en markers heeft meer dan een esthetische functie op je thuiswerkplek. Zo kun je verschillende kleuren pennen voor verschillende klanten of projecten gebruiken als je aantekeningen maakt. Met stiften of markers highlight je belangrijke opmerkingen of data in je agenda. Feitelijk een onmisbaar item.

4. Klok of timer

De tijd vliegt als je thuis werkt. Niet altijd ideaal voor je productiviteit. De pomodoro-techniek helpt je om je tijd beter te managen. Het principe is dat je een kookwekker op bijvoorbeeld 45 minuten zet. In die tijd werk je onafgebroken aan één taak. Gaat de wekker af, dan neem je even pauze. Daarna bepaal je of je nog een blok aan deze taak werkt, of aan een ander project begint. Een klok of timer wordt zo jouw persoonlijke projectmanager.

5. Waterfles

Goed drinken is belangrijk om je hersenen en lichaam goed te laten werken. Zorg daarom voor een mooie waterfles op je bureau die je regelmatig even bijvult. Deze momentjes zorgen er gelijk voor dat je niet vastgroeit aan je bureau en regelmatig je benen strekt.

6. Noise-canceling headphones (of speakers)

Als je in een lawaaiige thuisomgeving werkt kan het fijn zijn om je af te sluiten van omgevingsgeluid. Een noise-canceling headphone is hier ideaal voor en kan ook gebruikt worden voor meetings. Is je omgeving rustig, of vind je het vervelend om de hele dag een koptelefoon op te hebben? Dan kunnen speakers aan weerszijden van je monitor ook voor rust zorgen door muziek op te zetten. Wist je dat je hersenen wennen aan een vaste playlist die jij gebruikt als je ‘focustijd’ nodig hebt? Zo helpt steeds dezelfde muziek luisteren dus óók om (sneller) productief te zijn.


eBook: Het nieuwe kantoor

Download het gratis e-book waarin architect Casper Schwarz met 10 tips en voorbeelden laat zien hoe je elk kantoor om kunt toveren tot een bijzondere werkomgeving.

Download


7. Plant

Een plant, vraag je je af? Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen niet alleen rustig worden van een plant op hun bureau, de kleur groen heeft ook een positief effect op je productiviteit. Daarnaast zorgt een plant voor meer zuurstof in je werkkamer en dat heeft dan weer een positief effect op je algehele gezondheid.

8. Toetsenbord

Doe jezelf een nieuw toetsenbord cadeau waarop je shortcuts kunt instellen. Shortcuts kunnen je helpen om je huidige workflow te optimaliseren. Bijvoorbeeld door programma’s sneller op te starten.

9. Lamp

Het is bewezen dat fel licht ervoor zorgt dat we alerter en productiever zijn op een werkdag. Zet je bureau dus bij voorkeur voor een raam of zorg voor een goede bureaulamp. Met goede verlichting houd jij je focus langer vast.

10. Bureaulades of brievenbak

Een leeg bureau zorgt voor de hoge concentratie. Daarom is het belangrijk dat je je agenda, pennen, aantekeningen, timer en notities ook af en toe op kunt ruimen. Een ladeblok of brievenbak helpt je hierbij. Alles uit het zicht is een goed moment om weer nieuwe dingen op te pakken.

Gerelateerde artikelen