Soms ben je op zoek naar nieuwe inspiratie voor je bedrijf. Of gewoon even wat afleiding. Benieuwd hoe andere ondernemers de zaken aanpakken. Daarom zochten wij uit wat de beste Netflix films zijn voor ondernemers.
Beste films Netflix voor ondernemers
Op Netflix zijn enorm veel hooggewaardeerde en award-winnende films te vinden. We zochten voor dit artikel naar de beste Netflix films voor ondernemers: films waarin in een ondernemers of bedrijf de hoofdrol speelt bijvoorbeeld. Vaak zijn deze verhalen waargebeurd of gebaseerd op echte ondernemers. Ook vonden we enkele documentaires die erg de moeite waard zijn.
Genoeg te kijken dus!
1. The Social Network
The Social Network is het grotendeels waargebeurde verhaal achter het ontstaan van Facebook. Alhoewel de film alweer uit 2010 is, is deze nog steeds enorm actueel. Niet alleen vanwege de manier waarop Facebook bedacht en uiteindelijk groot gemaakt werd. Ook de wijze waarop Mark Zuckerberg omging met mede-oprichters en investeerders is een controversieel kijkje achter de schermen bij een techgigant. Een aanrader voor ondernemers met grote ambities.
2. The Founder
Nog een zogenaamde ‘origin-story’ van één van ‘s werelds grootste bedrijven. In The Founder volgen we het begin van de McDonald’s franchise. Een succesvol hamburgerrestaurant van twee broers, wordt door de slimme zakenman Ray Kroc uiteindelijk uitgerold tot wereldwijde formule. Eén van zijn beroemdste uitspraken wordt nog steeds regelmatig aangehaald op menig economische opleiding: “Mensen denken dat ik in de hamburger-business zit. Maar ik zit in de onroerend goed business”. Een no-nonsense leerschool over marges, revenue sharing en businessmodellen.
3. Fyre
Podcasts, films en series over fraude en oplichting zijn momenteel mateloos populair. Zo ook deze vermakelijke documentaire over Fyre Festival uit 2019. Fyre Festival had het grootste, mooiste en meest exclusieve festival ter wereld moeten worden. In plaats daarvan kwamen festivalbezoekers aan op een tropisch eiland waar amper voorzieningen of fatsoenlijk eten beschikbaar waren. En artiesten waren er ook al niet. Hoe dit evenement zo enorm mis kon gaan en wat er met de ondernemers achter het event gebeurd is zie je in deze schokkende film.
4. Moneyball
Wie niet sterk is moet slim zijn. Dat is de belangrijkste les uit deze voor een Oscar genomineerde film uit 2011. Brad Pitt speelt Billy Beane, de directeur van een weinig succesvolle honkbalclub met amper budget om nieuwe topspelers aan te kopen. Samen met zijn assistent kijkt hij daarom enkel naar de data van zogenaamde ‘ondergewaardeerde spelers’ in de Major League Baseball. Zo weet hij voor een minimaal budget een bijzonder team van atleten samen te stellen en de topsport voor eens en voor altijd te veranderen.
Moneyball is gebaseerd op een boek en het tevens waargebeurde verhaal achter de Oakland Athletics in 2002. Het dient vandaag de dag nog steeds als voorbeeld dat met een klein budget en goede data-analyse grote resultaten te behalen zijn.
5. White Hot
Het is lastig voor te stellen dat Abercrombie & Fitch amper 10 jaar geleden één van ‘s werelds meest populaire kledingmerken was. En dat voor een merk dat geen inclusiviteit, maar juist exclusiviteit leek te promoten. Een kijkje achter de schermen bij Abercrombie geeft een ontluisterend beeld van discriminatie, racisme en grensoverschrijdend gedrag. Leerzaam voor ondernemers die meer willen weten over bedrijfsethiek, diversiteit, marketing, retailing, de mode industrie en de impact van consumentengedrag.
6. The Great Hack
Nog een film over social media: The Great Hack is een documentaire uit 2019 over het Cambridge Analytica schandaal. In de film wordt getoond hoe sociale netwerken en persoonsgegevens werden misbruikt om verkiezingen te winnen en referenda zoals Brexit te beïnvloeden. Leerzaam als je hier meer over wilt weten, maar ook een beetje beangstigend.
7. The Laundromat
The Laundromat is een geestige film uit 2019 met een sterrencast bestaande uit Meryl Streep, Gary Oldman, Antonio Banderas en David Schwimmer. Steven Soderbergh tekende voor de regie van deze satire, waarin een weduwe (Streep) afreist naar Panama City om uit te zoeken wat er met het verzekeringsgeld van haar overleden man is gebeurd. Daar stuit zij op een vakkundig opgezet netwerk van belastingparadijzen, brievenbusfirma’s en belastingontduiking. De film is losjes gebaseerd op de onthulling van de Panama Papers, waarbij diverse prominente figuren in opspraak raakten door financiële witwaspraktijken.
Ook de leukste films en series van Netflix? Stream makkelijk en snel met KPN Glasvezel!