Bedrijf starten? 10 dingen die niemand je vertelt (maar handig zijn om vooraf te weten)

Je hebt besloten om je eigen bedrijf te starten, gefeliciteerd! Of je nu begint aan het opbouwen van een nieuwe MKB-organisatie of als ZZP’er aan de slag gaat, één ding blijft gelijk: je start met een blank canvas. Alhoewel, er zijn wel een aantal dingen handig om mee te nemen als je je plannen uit gaat tekenen. We zetten ze voor je op een rij!

1. Begin met het ‘waarom’

Het ondernemerschap is populair, dat mag intussen duidelijk zijn. In 2021 groeide het aantal startende ondernemers zo’n 6%. Dat betekent dat de concurrentie stevig kan zijn. Des te meer reden om je goed te focussen op het ‘waarom’ van je nieuwe bedrijf.

Probeer in een paar regels voor jezelf uit te schrijven welk probleem of welke uitdaging jouw nieuwe bedrijf gaat oplossen. Je kunt het een elevator pitch noemen of doe als Amazon en werk je product of dienstverlening eerst eens uit in een persbericht.

2. Overzicht in je omzet

Als je het ‘waarom’ de ruggengraat van je nieuwe onderneming zou noemen, dan is de omzet misschien wel het best te omschrijven als de hartslag. Hoe mooi je plannen ook zijn, je zult inkomsten nodig hebben om ze tot werkelijkheid te brengen.

Zorg dat je al voor het starten inzicht hebt in je omzet. Waar komen de inkomsten vandaan? En welke vaste lasten zoals huur, salarissen, internetverbinding en telefonie kun je al voorzien?


Bedrijf Starten Checklist

Met 17 belangrijke stappen voor de startende ondernemer.

Download


3. Balans en structuur

Ondernemerschap is niet tijdgebonden, maar zorg dat je vanaf de start een goede balans creëert tussen werk en privé. Een goede structuur en werkindeling is daar essentieel bij, zeker in een tijd waarin we het steeds vaker over hybride werken hebben.

Mocht je je er graag verder in willen verdiepen, lees dan eens boeken over tijdmanagement. ‘Grip’ van Rick Pastoor of ‘Elke Dag Om 15.00 uur Klaar’, bijvoorbeeld. Wil je meer weten over hybride werken? Lees dan ons interview met Isabel De Clerq over ‘Hybride Werken: Een Manifest’ eens.

4. Zet jezelf op de (digitale) kaart

Een goede digitale aanwezigheid lijkt evident. Zorg voor een solide website, onderzoek hoe je je bedrijf via sociale media nog meer onder de aandacht kunt brengen en zorg voor regelmatige, inzichtvolle en inspirerende updates naar je mogelijke volgers.

Maar kijk ook eens verder! Maak zelf een connectie met je doelgroep in communities als Facebook of LinkedIn Groups of neem actief deel in discussies op andere platformen of fora. Sluit je aan bij gelijkgestemde ondernemers en bouw zo je digitale netwerk écht verder uit.

5. Maak een ‘btw-rekening’

Wellicht dat je deze al regelmatig voorbij hebt zien komen, maar zorg ervoor dat je een apart ‘potje’ voor de btw-omzet maakt. Zorg er standaard voor dat je het btw-bedrag van je betaalde facturen direct apart zet, zodat je niet voor onnodige verrassingen komt te staan zodra die blauwe envelop op de deurmat ploft.

Als je dan toch bezig bent: het kan ook geen kwaad om een extra rekening op te zetten voor noodgevallen. Door regelmatig wat geld opzij te zetten op deze rekening zorg je ervoor dat je altijd wat achter de hand hebt als de zaken even iets minder vlot lopen.

6. Belastingvoordelen voor ondernemers

Nu we het toch over de Belastingdienst hebben: zet voor jezelf op een rijtje welke kosten je eventueel zakelijk mag opvoeren. Denk dan bijvoorbeeld aan je (zakelijke) internetverbinding thuis of je mobiele telefoonabonnement.

Je kunt de BTW terugvragen en je mag de netto kosten aftrekken van je winst. Lees meer over belastingvoordelen voor startende ondernemers in dit artikel.

7. Bescherm je werk en je merk

Of je nu aan de slag gaat als aannemer, je als ZZP’er laat inhuren of een nieuw mediabedrijf uit de grond wilt stampen: het is belangrijk om je werk én je merk te beschermen.

Laat je indien nodig eens informeren door een jurist of sluit je aan bij een branchevereniging zoals NLDigitaal, MKB-Nederland of ZZP Nederland.

8. Huur slim in (of niet)

Wellicht heb je intussen al duidelijk voor jezelf hoe je je bedrijf wilt gaan vormgeven en of het inhuren van personeel daarin een rol gaat spelen. Mocht je willen uitbreiden, dan is dat altijd spannend. Want hoe vind je de juiste mensen? Daarbij speel je zelf een belangrijke rol.

Door een goed beeld te hebben van jezelf, kun je beter bepalen wat je nodig hebt van je mogelijke versterkingen. Je kunt ervoor kiezen om je eigen profiel uit te schrijven en te laten tegenlezen door kennissen of klanten bijvoorbeeld. Of online een van de vele persoonlijkheidstesten te doen.

Met inzicht in je eigen kennis, krachten en zwaktes heb je een beter idee wie er naast je zou kunnen werken. Daardoor huur je dus een stuk slimmer in - of kun je juist besluiten dat nog niet te doen.

9. De klant is koning, meestal

Hij zou standaard bovenaan lijstjes als deze kunnen staan: de klant is koning. Zet je klant centraal in alles dat je doet, ontwikkelt of verbetert aan je product of dienstverlening. Leer je klanten begrijpen, probeer te ontdekken waarom ze jouw diensten nodig hebben en hoe je hen beter kunt helpen met je product of dienstverlening.

Maar het kan niet altijd een match zijn. Stel je erop in dat niet elke klant ‘jouw klant’ is en je diensten of producten niet voor iedereen bedoeld zijn.

10. Zet jezelf niet té schrap!

"Een pessimist ziet in elke kans de moeilijkheden. Een optimist ziet in elke moeilijkheid de kansen”, zei Winston Churchill ooit. Als ondernemer zul je genoeg mooie momenten meemaken, maar je moet ook voorbereid zijn op de nodige tegenslag. Zoek daarbij naar de juiste balans en leer hoe je veranderingen kunt omarmen.

Hoe goed georganiseerd je ook van start gaat, er zullen altijd ontwikkelingen zijn waar je geen controle over hebt. Probeer ook dan de kansen in de moeilijkheden te zien.

Gerelateerde artikelen