Met de digitalisering anno nu kunt u het zich niet meer veroorloven om data kwijt te raken. Wat de oorzaak ook is: zij het een natuurramp, een menselijke fout of een cyberaanval, verlies van data is duur en uiterst riskant. Daarom heeft u een back-up en disaster recovery plan nodig.
Voorbeeld Disaster Recovery
Vooral de MKB’er zal zich afvragen: wat is dat dan, back-up en disaster recovery management? Is het software die ik kan aanschaffen? Is er een checklist die ik kan afvinken om safe te zijn? De simpele uitleg van disaster recovery is een combinatie van data back-ups en oplossingen die zijn ontworpen om uptime te garanderen, verlies van data tot een minimum te beperken en productiviteit te maximaliseren tijdens een aanval, natuurramp of andere ongewenste situatie.
De meeste MKB-bedrijven hebben geen back-up en disaster recovery plan paraat. Vaak komt dit omdat ze nog niet overtuigd zijn van de echte waarde van zo’n plan. We geven hieronder een aantal voordelen om u een idee te geven waarom deze security-oplossingen zo belangrijk zijn om uw organisatie – nu en in de toekomst – gezond te houden.
1. Bescherming tegen de gevolgen van een natuurramp
Of het nu gaat om een overstroming, aardbeving of andere natuurramp; er zijn voldoende oncontroleerbare omstandigheden denkbaar die voor downtime van uw zaak kunnen zorgen. Onderzoek toont aan dat ruim 90% van de bedrijven die langer dan zeven dagen downtime ervaren omdat diensten in een datacenter niet functioneren, binnen een jaar failliet gaan. Laat dat cijfer even op u inwerken.
Een back-up en disaster recovery plan kan geen natuurrampen voorkomen. Wat het wel doet, is uw data beschermen en u ervan verzekeren dat downtime geen ernstige gevolgen heeft voor de continuïteit van uw onderneming. Met een zogeheten Disaster-Recovery-as-a-Service (DRaaS)-oplossing in de cloud worden back-ups zo opgeslagen dat het einde van één datacenter niet het einde van uw back-ups betekent.
2. Impact van aanvallen beperken
Met alle data die inmiddels ook online beschikbaar is, groeit het aantal cybercriminelen die zien dat geld te verdienen is met hun criminele praktijken. Data stelen of (tijdelijk) gijzelen en in ruil voor geld – vaak in de vorm van bitcoins – weer beschikbaar maken is een lucratieve business geworden.
Waar zullen deze aanvallers als eerste op af gaan? Juist, op organisaties die hun bescherming niet of onvoldoende op orde hebben. Vaak blijkt dat vooral kleinere organisaties kwetsbaarheden vertonen. Een plan voor back-ups en disaster recovery kan de impact van een aanval limiteren en voorkomen dat waardevolle data verloren gaat.
3. Data van uw klanten beveiligen
Beheert u gevoelige data van klanten op uw server(s)? Dan is het van het grootste belang dat deze niet in verkeerde handen valt. Met een goed opgesteld plan is deze data goed opgeslagen en beheerd. Het resultaat is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over uw merkreputatie, mocht zich een onvoorziene situatie voordoen.
4. Mensen maken fouten
We spreken in dit artikel over natuurrampen en online aanvallen, omdat het reële dreigingen zijn. Het grootste gevaar zit echter naast u, in het volgende kantoor of wellicht wel op uw stoel. Medewerkers zijn namelijk vaak verantwoordelijk voor de grootste vormen van dataverlies.
Een ongeluk zit in een klein hoekje en een foutje is zo begaan. Maar een kleine fout kan grote gevolgen hebben. Denk aan één klik op een verkeerde link, het gebruikmaken van een simpel wachtwoord of hetzelfde wachtwoord op meerdere plaatsen gebruiken, het niet tijdig updaten van een programma of systeem. Met enig geluk zijn er extra maatregelen genomen om afwijkend gedrag te herkennen in uw netwerk of systeem, waardoor een kwaadwillende alsnog geen toegang tot de data krijgt.
Naast het trainen van uw medewerkers en awareness prominent op de agenda te zetten binnen de organisatie, helpt een back-up management plan wanneer verlies van data daadwerkelijk optreedt.
5. Systemen falen
Tot slot weten we dat hardware, machines en andere systemen kunnen falen. Soms vertonen ze kuren, een andere keer houden ze er gewoon mee op. Uiteraard altijd op het moment dat het niet goed uitkomt. En hoeveel u ook uitgeeft aan technologie, geen enkele oplossing is perfect.
Juist daarom is het belangrijk om back-ups en disaster recovery plannen ingeregeld te hebben, om in de meest precaire situatie terug te kunnen vallen op een recente reservekopie.
Bescherm uw organisatie
Niemand gaat ervan uit dat hele vervelende situaties gaan voorkomen in hun organisatie, u bent daarin waarschijnlijk geen uitzondering. En hopelijk wordt u ook nooit blootgesteld aan de in dit artikel genoemde gevaren. De realiteit is echter dat u wel te maken gaat krijgen met een van deze situaties in de toekomst.
Aanvallen, rampen, technisch falen van systemen of menselijke fouten zijn niet (volledig) te voorkomen, maar u kunt uw business wel beschermen van kostbaar dataverlies door te investeren in een oplossing die helpt bij data back-ups en disaster recovery.
Wij werken dagelijks keihard om onze klanten te beschermen tegen de grote, boze en gevaarlijke online buitenwereld. Onze DRaaS-oplossingen zetten we met succes in voor onze klanten. Wilt u weten of we ook uw organisatie hierbij kunnen helpen? Kijk dan snel op onze website voor de oplossing die het beste bij uw bedrijf past.