Welke Android versie heb ik (en hoe kan ik deze updaten)

Wil je weten welke Android versie jouw toestel op dit moment heeft? Of wil je een Android update installeren? In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet.

Veel Android gebruikers hebben geen idee welke Android versie er op hun toestel staat. Gelukkig is er een makkelijke manier om dit te controleren.

Android versie controleren

  1. Open de app Instellingen op je telefoon

  2. Selecteer Over de telefoon en kies Android-versie

  3. Hier vind je je Android versie, buildnummer en eventuele beveiligingsupdates

Welke Android versies zijn er?

Op dit moment is Android 11 nog steeds de meest gebruikte Android versie ter wereld. Android 12 is de meest recente versie die gebruikers kunnen installeren. Deze Android versie staat nu op de tweede plaats in termen van populariteit. De top 3 wordt compleet gemaakt door Android 10.

Na Android Pie (9) is Google gestopt met bijnamen voor de Android updates. Oudere Android versies hadden namen als Android Oreo (8), Android Nougat (7), Android Marshmallow (6), Android Lollipop (5) en Android KitKat (4). Deze versies worden nu bijna niet meer gebruikt, alleen op hele oude Android toestellen.

Wat is de nieuwste versie van Android?

In 2022 is bekend gemaakt dat Android 13 er aan komt. Op dit moment zijn er echter nog maar weinig Android toestellen geschikt gemaakt voor deze update. Het ligt in de lijn der verwachting dat Android 13 in 2023 steeds breder wordt uitgerold.

Waarom moet je Android updaten?

Het is verstandig om nieuwe software voor je smartphone, tablet of laptop altijd zo snel mogelijk te installeren. Vaak worden hierin namelijk nieuwe beveiligingsrisico’s opgelost. Door de update te installeren is je toestel beter beveiligd tegen cybercriminelen. Daarnaast worden in een update vaak kleine problemen (bugs) opgelost. Installeer daarom altijd de laatste versie van Android als jouw toestel hier geschikt voor is.

Update Android versie installeren

Voordat je een Android update installeert zorg je er altijd voor dat:

  1. Je toestel volledig is opgeladen en/of aan een lader verbonden zit

  2. Je toestel verbinding heeft met een wifi-netwerk

Wanneer je Android toestel een lege batterij heeft en tijdens de update uitgaat, zal de installatie van de software niet kunnen worden afgerond. Je loopt daardoor kans dat het toestel niet meer goed op wil starten en je een complete reboot moet uitvoeren.

Als je toestel klaar is voor de Android update doorloop je de volgende stappen:

  1. Open de app Instellingen op je telefoon
  2. Selecteer onderaan Systeem > Systeemupdate
  3. Kies Controleren op updates
  4. Download de update als deze beschikbaar is
  5. Installeer na het downloaden deze update

Geen Android update beschikbaar

Het kan zijn dat er geen update van Android beschikbaar is voor jouw toestel. Bijvoorbeeld omdat je toestel al wat ouder is en de nieuwe versies van Android hierop niet ondersteund worden. De toestelfabrikant heeft dan besloten niet langer te investeren in updates voor deze oudere toestellen. Hier is helaas weinig aan te doen. Wel kun je op termijn natuurlijk een nieuw zakelijk toestel uitzoeken als je weer gebruik wilt maken van een nieuwere Android versie.

Gerelateerde artikelen