7 vragen over Copilot, de AI-assistent van Microsoft

Copilot voor Microsoft 365 is nu beschikbaar in Nederland. Van e-mail tot contentcreatie: deze AI-assistent van Microsoft maakt ons werk leuker én makkelijker. Maar hoe werkt deze technologie precies? En wat heb je nodig om met Copilot voor Microsoft 365 te starten? Wij zetten de belangrijkste informatie op een rij.

Wat is Copilot voor Microsoft 365?

Copilot voor Microsoft 365 is een krachtige AI-tool van Microsoft die werknemers ondersteunt in hun dagelijkse werkzaamheden. Je kunt Copilot zien als de Microsoft-versie van ChatGPT: een chatbot met kunstmatige intelligentie die wordt aangestuurd via gedetailleerde instructies (prompts). Er is echter een belangrijke toevoeging: Copilot voor Microsoft 365 heeft toegang tot alle documenten waar jij toegang toe hebt en kan daar dus ook informatie uit ophalen. Microsoft heeft deze technologie op een intuïtieve manier verwerkt in populaire applicaties zoals Teams, Outlook, Word, PowerPoint, Excel en Loop.

Copilot voor Microsoft 365 is sinds januari 2024 beschikbaar voor alle Nederlandse organisaties. Dit is trouwens niet de enige versie van Copilot. Onder deze merknaam biedt Microsoft bijvoorbeeld ook AI-tools voor softwareontwikkelaars (GitHub Copilot), de klantenservice (Copilot for Service) en verkopers.

Waarvoor gebruik je Copilot?

Copilot voor Microsoft 365 neemt allerlei repetitieve en saaie taken weg. Deze AI-assistent helpt je bijvoorbeeld bij het samenvatten van je e-mailbox, het opstellen van persoonlijke e-mails en het schrijven van artikelen. Maar ook bij het samenvatten van Teams-meetings, het maken van presentaties, het analyseren van Excel-data en het uitvoeren van marktonderzoek. Al deze taken gaan met Copilot voor Microsoft 365 veel sneller.

Wordt de mens dan overbodig? Integendeel. Jij schrijft de prompts en moet dus goed kunnen verwoorden wat je nodig hebt. Ook controleer je de output om de kwaliteit te waarborgen. Het is juist de combinatie van menselijke creativiteit en de efficiëntie van AI die Copilot voor Microsoft 365 zo waardevol maakt voor het bedrijfsleven.

Wat zijn de voordelen van Copilot?

Het belangrijkste voordeel van Copilot voor Microsoft 365 is een hogere productiviteit. Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat 7 op de 10 gebruikers productiever zijn geworden dankzij Copilot. Een bijna even grote groep (68%) heeft met Copilot de kwaliteit van zijn of haar werk verbeterd. Ruim drie kwart (77%) van de gebruikers wil deze technologie dan ook niet meer opgeven. Andere voordelen zijn de naadloze integratie met Microsoft 365-applicaties en de hoogwaardige beveiliging van Microsoft.

Wat is het verschil met ChatGPT?

De onderliggende technologie van Copilot voor Microsoft 365 en ChatGPT is grotendeels hetzelfde. Toch zijn er ook duidelijke verschillen. Zo is Copilot echt bedoeld voor professioneel gebruik binnen bedrijven, met geavanceerde bescherming van gegevens. Bij ChatGPT wordt de mogelijk gevoelige informatie die je invoert gebruikt om het AI-model te trainen. Deze informatie kan bijvoorbeeld terechtkomen bij een concurrent die ChatGPT gebruikt. Met Copilot voor Microsoft 365 blijven alle gegevens binnen de organisatie.

Wat kost Copilot voor Microsoft 365?

Een licentie voor Copilot voor Microsoft 365 kost op het moment van schrijven nog geen 30 euro per gebruiker per maand. Dit lijkt duur, maar als iedere werknemer met Copilot voor Microsoft 365 een uur per maand bespaart, ben je al uit de kosten. En waarschijnlijk is de gemiddelde tijdswinst per gebruiker nog hoger.

Kan iedereen met Copilot werken?

De meeste werknemers kunnen direct met Copilot voor Microsoft 365 aan de slag. Toch is hier wel een kanttekening op zijn plaats. Copilot staat voor een nieuwe manier van werken. Het schrijven van effectieve prompts is een belangrijke vaardigheid die je ontwikkelt door te oefenen. Copilot voor Microsoft 365 is een zeer handig hulpmiddel, maar het is aan de gebruiker om de mogelijkheden daadwerkelijk te benutten. Sommige mensen kost dit meer moeite dan anderen.

Wat heb je nodig om te starten met Copilot?

Een succesvolle implementatie van nieuwe technologie begint altijd bij een goede voorbereiding. Zorg dat medewerkers alleen toegang hebben tot bestanden die ze daadwerkelijk nodig hebben. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat werknemers via Copilot voor Microsoft 365 vertrouwelijke teksten van de directeur onder ogen krijgen. Maar ook het inventariseren van concrete toepassingen en het trainen van gebruikers zijn cruciaal.

KPN helpt je graag om de voordelen van Copilot voor Microsoft 365 optimaal te benutten. Onze dochteronderneming InSpark is gespecialiseerd in de implementatie van Microsoft-technologie. Samen geven we Copilot een vliegende start binnen je organisatie.

Benieuwd hoe Copilot jouw organisatie vooruit helpt? Meld je dan nu aan voor ons webinar ‘Slimmer werken met Copilot voor Microsoft 365’.

Webinar: Slimmer werken met M365 Copilot

We nemen je mee in waarom M365 Copilot écht een vooruitgang in de manier van werken brengt. We vertellen hoe je hier mee start binnen jouw organisatie en hoe je zorgt dat je er maximaal van profiteert. En we beantwoorden natuurlijk al je vragen.

Wat kun je verwachten?

✓ Voorbeelden van hoe jouw organisatie voordeel kan halen uit Copilot

✓ Technische eisen voor het in gebruik nemen van Copilot
✓ Het belang van beleid en richtlijnen rondom het gebruik van AI
✓ Tips voor het adoptieproces 

    Meld je direct aan

    Gerelateerde artikelen