11 tips voor een goede domeinnaam

ICANN, de organisatie die over de domeinnamen gaat, heeft maar liefst 1400 nieuwe domeinnaam-extensies toegevoegd aan het internet, zoals .APP, .SHOP, SYSTEMS en .TECHNOLOGY. Hierdoor wordt het domeinnaamlandschap een stuk complexer; de keuzemogelijkheden zijn enorm geworden. Hoe kiest u nu de beste domeinnaam? Een belangrijke vraag, want de domeinnaam speelt een grote rol in zoekmachinemarketing/SEO. Het merendeel van de bezoekers vindt een website door Google te raadplegen. In dit blogartikel leggen wij uit hoe u een goede en onderbouwde keuze maakt voor een nieuwe domeinnaam. Met onze 11 tips legt u de basis voor een succesvolle website.

Hoe selecteer ik een domeinnaam?

Welke domeinnaam u kiest, is afhankelijk van het doel dat u er mee heeft. Een startende organisatie zal een domeinnaam selecteren die gekoppeld is aan de bedrijfsnaam, terwijl een specifieke marketingcampagne een domeinnaam krijgt die is gebaseerd op specifieke keywords. Het is altijd belangrijk dat de domeinnaam passend is en zich kan onderscheiden van de concurrentie. Het doel is een toegevoegde waarde te creëren voor het merk dat u wilt positioneren. Onze 11 tips voor een sterke domeinnaam helpen u daarbij:

 1. Uniek: zorg voor een unieke domeinnaam. De domeinnaam mag niet worden verward met een andere populaire website of, misschien nog wel belangrijker, met de website van uw concurrent.
 2. Kort en krachtig: probeer zo min mogelijk letters en tekens te gebruiken. Een korte domeinnaam is makkelijker te onthouden. Bol.com is een korte en krachtige domeinnaam, die niet op het product is gericht, maar wel mede verantwoordelijk is geweest voor het succes.
 3. Goed te onthouden: het doel is uiteindelijk een domeinnaam te registreren die eenvoudig te onthouden is voor de gebruiker. Rijm of alliteratie maakt namen makkelijker te onthouden. Denk bijvoorbeeld aan hostingheld.nl of schoenenschuur.nl.
 4. Spelling: kies een domeinnaam die eenvoudig te spellen is. U moet rekening houden met de uitspraak van de domeinnaam. Domeinnamen die makkelijker zijn uit te spreken, worden vaker goed gespeld.
 5. Taal: schrijf domeinnamen zo veel mogelijk in het Nederlands en gebruik geen streepjes of nummers in de domeinnaam. De kans op fouten neemt namelijk toe als de domeinnaam in een andere taal geschreven wordt, of als cijfers letters vervangen. Shoes-4u.nl en vergelijkbare domeinnamen zijn lastige domeinnamen die vaak verkeerd gespeld zullen worden.
 6. Keywords: gebruik belangrijke keywords die het bedrijf en/of de aangeboden diensten beschrijven. Probeer verschillende combinaties van deze keywords uit, eventueel aangevuld met woorden ervoor of erachter.
 7. Verwachtingen: zorg voor een domeinnaam die aansluit bij de boodschap van de website. Hierdoor krijgt de bezoeker een goed beeld van de website voordat hij deze daadwerkelijk bezocht heeft en creëert u realistische verwachtingen. Bezoekers haken snel af wanneer de website niet overeen komt met de verwachtingen.
 8. Merkinbreuk: voorkom merkinbreuk en controleer niet alleen of de domeinnaam al actief is, maar ook of er al bedrijven staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel met eenzelfde bedrijfsnaam. In het verleden heeft er bijvoorbeeld een rechtszaak gespeel tussen thuisbezorgen.nl en thuisbezorgd.nl.
 9. Extensie: gebruik een geschikte extensie. De nieuwe extensies spelen een belangrijke rol in het personaliseren van de domeinnaam. Door een gepaste extensie te kiezen, creëert u ook een meerwaarde rondom de verwachtingen van een bezoeker. Extensies als .SHOP of .BLOG zijn ideaal voor respectievelijk een webshop en een blogsite.
 10. Alternatieven: door sterk vergelijkbare domeinnamen te registreren, hoeft zich geen zorgen dat te maken dat de concurrent deze inpikt. Dit geldt ook voor het registreren van de domeinnaam met andere extensies. Zo hebben wij verschillende extensies geregistreerd voor Internedservices.
 11. Marketing: alle bovenstaande punten zijn nutteloos wanneer de domeinnaam geen bijdrage levert aan de marketingboodschap die u wilt uitdragen. Marketing moet potentiële klanten overtuigen. Controleer daarom of de domeinnaam positief bijdraagt aan de marketingboodschap.

Betekent dit nu dat een goede domeinnaam zaligmakend is?

Nee, Google heeft namelijk al ingespeeld op de komst van alle nieuwe extensies en heeft zijn zoekalgoritme hierop aangepast. De focus van het aangepaste zoekalgoritme ligt nu meer op de aanwezige content op de website en minder op de gebruikte keywords, inclusief de keywords in de domeinnaam. Google zoekt naar content die goed en dynamisch is, en die aansluit op wat de bezoeker verwacht. Dit betekent: hoe beter de content, hoe meer tijd de bezoekers besteden op de website, wat resulteert in een betere beoordeling van Google. Een site vol met keywords en slechte content krijgt hierdoor een mindere beoordeling.

Zijn de nieuwe extensies interessant?

Het is dus van belang dat een website waarde creëert voor de bezoeker. De content moet aansluiten bij de verwachtingen van de bezoeker. Juist hierin de kan de domeinnaam een belangrijke rol spelen. Een van de aandachtspunten bij het selecteren van een domeinnaam is het managen van de verwachtingen. Een domeinnaam die aansluit op de verwachtingen en die goede content bevat, zorgt voor een toegevoegde waarde. De nieuwe extensies bieden juist hier heel veel mogelijkheden, doordat de domeinnaam gepersonaliseerd kan worden. De extensie kan direct worden afgestemd op het behandelde onderwerp op de website.

Andere voordelen

De nieuwe extensies zijn pas kort vrijgegeven en er zijn nog veel mogelijkheden beschikbaar. Hierdoor is het ook makkelijker om een unieke, kort en krachtige domeinnaam te registreren die eenvoudig te spellen en makkelijker te onthouden is.

Conclusie

De domeinnaam speelt een centrale rol in het marketingproces. De domeinnaam moet de boodschap ondersteunen die u wilt uitdragen. Met een goede domeinnaam is het mogelijk om een toegevoegde waarde te creëren en aangevuld met gerichte content kan een goede domeinnaam een positief effect hebben op de organische zoekresultaten. De nieuwe extensies gaan hier in de toekomst een belangrijke rol in spelen, doordat ze een duidelijk beeld kunnen geven van de aanwezige content.

Gerelateerde artikelen