Welke IoT-verbinding past het best bij je?

Wereldwijd gaat de 2G-stekker eruit. Maar, waar de ene deur sluit, opent de ander. En achter die deur vind je nieuwe kansen. Want waar 2G verouderd is, zijn onze nieuwe netwerken stabieler, veiliger en energiezuiniger. Een mooie kans voor jouw organisatie om de volgende stap te zetten. Dan moet je natuurlijk wel weten welk netwerk het beste bij je past. En dat is nou net waar deze blog je bij helpt.

4G

Je kent het als 4G, maar officieel is de naam: Long Term Evolution (LTE). Het is de 4e generatie (4G, dus) van mobiele communicatie. En wat het zo goed maakt: je verzendt veilig en razendsnel (tot 300 Mbps) grote hoeveelheden van en naar je apparaten. En dat doet het ook nog eens wereldwijd, zonder vertraging. Dus met jouw IoT-apparaat data versturen vanuit Amsterdam, Melbourne of Tirana? 1 keer knipperen, et voilà.

Wanneer is 4G iets voor jou?

  • Als je wereldwijde dekking wilt hebben: 4G zit bijna overal.

  • Als je snel internet (tot 300 Mbps) nodig hebt.

  • Als een heel laag energieverbruik geen must voor je is.

    5G

    Nog sneller en stabieler dan 4G. Stuur je grote bestanden met belangrijke informatie? En moet je er 100% op kunnen vertrouwen dat die bestanden gelijk aankomen (denk aan kritieke situaties, zoals de eerste hulp of veiligheidscamera’s)? Of ben je bezig met opkomende technologieën waar je het allersnelste internet voor nodig hebt (zoals drones en connected robots)? Dan is 5G wat je zoekt.


    Wanneer is 5G iets voor jou?

    • Als je iets zoekt voor de lange termijn: 5G is de nieuwste technologie en blijft nog wel even.

    • Als je het allersnelste internet (tot 10 Gbps) nodig hebt.

    • Als het hoge energieverbruik geen probleem voor je is.

    LPWAN

    4G en 5G staan dus voor de 4e en 5e generatie van mobiele communicatie. Maar we hebben ook een andere groep: LPWAN. Dat staat voor: Low Power Wide Area Netwerken. Hieronder vallen LoRA, NB-IoT en LTE-M. Ze hebben één ding gemeen: ze verbruiken weinig energie (Low Power). Dit zijn de netwerken voor jou als je kleine datapakketjes stuurt en energiezuinigheid belangrijk is.

    LoRa

    Ga je aan de slag met kleine hoeveelheden data? En ben je vooral op zoek naar een langdurige oplossing in Nederland? Dan is LoRa perfect voor je. Met LoRa wissel je kleine hoeveelheden informatie uit tussen objecten en systemen. Denk bijvoorbeeld aan sensoren en trackers. En met 1 LoRa-module kan je meer dan 10 jaar data sturen. Zoals we al zeiden: een langdurige oplossing, dus.

    Wanneer is LoRa iets voor jou?

    • Als je heel weinig energie wilt verbruiken.

    • Als je in Nederland (landelijke) dekking nodig hebt

    • Als een internetsnelheid tot 50 Kbps genoeg is.

    • Als je een langdurige oplossing zoekt.

    NB-IoT

    Helaas bieden wij dit zelf niet aan in Nederland, maar het is wel goed om ‘m even te benoemen. NB-IoT is vooral interessant als je zoekt wat LoRa heeft, maar dan internationaal. Want dankzij roaming heeft dit netwerk beperkte wereldwijde dekking. Vooral in Azië is er goede dekking doordat er veel NB-IoT netwerken zijn. 1 minpuntje als we ‘m naast LoRa leggen: NB-IoT is minder geschikt voor bewegende objecten, zoals containers en vrachtwagens.

    Wanneer is NB-IoT iets voor jou?

    • Als je weinig energie wilt verbruiken.

    • Als je dekking in het buitenland nodig hebt, vooral in Azië.

    • Als een internetsnelheid tot 250 Kbps genoeg is.

    • Als je geen bewegende objecten gebruikt.

    LTE-M

    Op zoek naar iets wat in Nederland en international kan versturen? En ben je vooral in Europa en Noord-Amerika actief? Dan is LTE-M precies wat je nodig hebt. Ook op plekken waar dekking minimaal is. Denk bijvoorbeeld aan ondergrondse parkeerplaatsen frisdrankautomaten of technische ruimtes.

    Wanneer is LTE-M iets voor jou?

    • Als je machines hebt die met elkaar moeten communiceren ook op plekken waar dekking minimaal is.

    • Als je vooral in Nederland, Europa of Noord-Amerika actief bent.

    • Als een internetsnelheid tot 1 Mbps genoeg is.

    • Als je weinig energie wilt verbruiken (minder dan 4G, maar meer dan LoraWAN en NB-IoT).

    Kies wat bij je past

    5G is leuk, maar wat nou als je vooral kleine datapakketjes verzendt? Dan heb je er weinig aan. LoRa is top, maar ben je vooral in het buitenland actief? Vrij nutteloos. Welk netwerk het beste is, is dus niet belangrijk. Het gaat erom welk netwerk het beste bij jou past. Kijk dus goed naar wat je nodig hebt. Pas dan kan je met het beste netwerk de volgende stap zetten.

    Heb je nog vragen? Snappen we. Het is ook geen makkelijk onderwerp. Je kan ons altijd een berichtje sturen. Dan kijken we er samen naar.

    Gerelateerde artikelen