
Mensen zijn sociale dieren. Of ze nu op afstand van elkaar aan het werk zijn of in dezelfde ruimte: sociaal contact is ongelooflijk belangrijk voor hun werkgeluk. En de digitale werkomgeving speelt daar een cruciale rol in. Want die digitale werkomgeving zorgt ervoor dat je medewerkers alles uit het fysieke contact kunnen halen – bijvoorbeeld dankzij de ondersteuning van applicaties die ter plekke realtime data ophalen, zodat ze samen goed geïnformeerd de juiste beslissingen kunt nemen.
Maar de digitale werkomgeving helpt je ook om het contact op afstand zo echt mogelijk te laten zijn. Alsof je bijna letterlijk over elkaars schouder meekijkt. Denk maar aan een technicus in opleiding die aan een apparaat sleutelt, terwijl kilometers verderop een ervaren collega via een scherm live meekijkt en instructies geeft.

Digitale tweeling
Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat mensen prima uit de voeten kunnen met AI en andere technologie om het online contact zo echt mogelijk te laten lijken. In online meetings werkt een ‘Ditto’ bijvoorbeeld goed – je eigen AI-gedreven ‘digitale tweeling’ (een soort digitale 3D-kopie van jezelf). In een vergelijkend onderzoek bleek zelfs dat ruim driekwart van de overlegdeelnemers (!) de ‘Ditto’ meer vertrouwde en meer aanwezig vond (Microsoft New Future of Work Report, december 2024).
Meer tijd voor interessante vragen
Wil je dit soort technologie gebruiken om het werkgeluk te vergroten, dan heb je wel een digitale werkomgeving nodig die deze technologie ondersteunt. Die het werkgeluk zelfs vergroot door technologie in te zetten om saaie en repetitieve werkzaamheden uit handen te nemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een chatbot die de repeterende vragen overneemt? Elke servicedesk kent het wel: de vragen die dagelijks terugkomen, en waar een antwoord zo op gegeven is. Dan is de chatbot als virtuele collega een uitkomst: hij neemt het saaie werk over, de servicemedewerkers hebben meer tijd voor de interessante vragen. En om even verse koffie te halen – dat ook.
De 6 randvoorwaarden voor werkgeluk
Dit zijn de 6 randvoorwaarden waar je digitale werkomgeving aan moet voldoen om het werkgeluk te vergroten.
Versterkt de medewerkerstevredenheid doordat het ook arbeidsvoorwaarden als thuiswerken faciliteert.
Maakt moderne samenwerking mogelijk, ook wanneer je medewerkers op allerlei locaties werken.
Zorgt voor procesoptimalisatie zodat medewerkers sneller eer van hun werk hebben (en het saaie kunnen overslaan).
Ondersteunt de organisatiecultuur en -waarden door bijvoorbeeld ruimte te scheppen voor pilots en experimenten.
Focust op individuele vaardigheden doordat het diverse standaarden en (eigen) maatwerktoepassingen slim combineert.
Gaat naadloos op in de fysieke werkomgeving doordat het fysiek én online samenwerken slim samenbrengt.
Je mensen versterken
Met KPN Empower bieden wij je een digitale werkomgeving die aan deze randvoorwaarden voldoet. KPN Empower is bedoeld om – de naam zegt het al – je mensen te versterken. Met de tools en de middelen die zij nodig hebben. Zodat ze effectief samen kunnen werken, resultaten kunnen boeken en hun persoonlijke ontwikkeling kunnen versnellen. Hun werkgeluk vergroten dus.
Ontdek wat je hebt aan KPN Empower in