
Het onderscheid tussen mensen die op kantoor werken, de ‘kenniswerkers’, en mensen die eerstelijns, ‘in de frontlinie’, aan het werk zijn – denk aan zorgprofessionals, monteurs, technici of maatschappelijk werkers – is doorgaans nog groot. Waar de ene de werkdag achter het scherm doorbrengt, is de ander met mensen of machines aan het werk. Staat aan het bed, in het veld of met de voeten in de klei, zogezegd.
Altijd je kantoor bij je
Maar dat onderscheid vervaagt. Niet zozeer door het werk zelf, want dat blijft aan het bed, in het veld of met de voeten in de klei. Wel in het ‘kantoorwerk’ dat je als veld- of eerstelijnswerker verricht. Denk aan een arts die met een operatierobot opereert: ook zij werkt met een scherm en een digitale werkplek waar ze haar dossiers op bijwerkt. Of de monteur die met z’n tablet bovenin een windmolen staat en reparaties uitvoert met een augmentedrealitybril op. Op diezelfde werkplek – z’n tablet – werkt hij even later z’n administratie bij.
Je bent dus nog altijd veldwerker of eerstelijnswerker, maar je hebt ook je kantoor altijd bij je. Waar je ook bent: je werkt dossiers bij, plant onderhoud in en maakt nieuwe afspraken, wellicht geholpen door kunstmatige intelligentie (AI). Onderweg of zelfs vanuit huis. Zo verkleint, dankzij een veilige digitale werkomgeving, het verschil met kantoorwerkers snel. Die hebben immers ook altijd hun kantoor – hun laptop – bij zich en zijn steeds minder fysiek in een kantoor aanwezig.
Precies wat je nodig hebt
En in de toekomst gaat dat nog verder. Dan gaat dat mobiele werken niet meer alleen over roosters, administratie en planningen, maar ook over het operationele werk. Dan kun je machines bedienen via een digital twin en operaties uitvoeren of erbij assisteren terwijl je zelf niet eens op locatie bent. Voor sommigen is dat nog verre toekomstmuziek, bij andere organisaties wordt er al volop mee geëxperimenteerd.
Hoe ver jouw organisatie er ook mee is, belangrijk is dat je kunt rekenen op een digitale werkomgeving die ervoor zorgt dat je niet achterblijft. Dat je, net als je collega-kenniswerkers, kunt rekenen op een digitale werkomgeving die je ondersteunt met precies de software en informatie die jij nodig hebt, die makkelijk in gebruik is en compleet veilig is.
Samen de toekomst in
De toekomst van de werkomgeving zit ‘m in verbinding. Verbinding tussen mensen, tussen organisaties, en tussen mensen en technologie. Benieuwd naar de werkomgeving van de toekomst? Download dan de visiepaper: De toekomst van werk begint nu: slim, digitaal en verbonden.