Zo gaat je digitale werkomgeving eruit zien: meer uitdaging en creativiteit

De afgelopen jaren zag je dat het steeds makkelijker werd te werken waar, wanneer en met wie je wil. Hybride werken zorgde ervoor dat een dagje in de week thuiswerken plaatsmaakte voor een volwassen systeem van plaats- en tijdonafhankelijk werken. Inclusief beleid en nieuwe afspraken. En dankzij digitale samenwerkingsplatforms en werkplektools kon je elkaar goed blijven vinden, bereiken en onderling informatie uitwisselen. Dat is toch waar je als kenniswerker je brood mee verdient: het creëren, interpreteren, analyseren en distribueren van informatie.
En ja, de nieuwe manier werken is nog niet perfect geregeld. Daar werken ongetwijfeld je werkgever, maar ook wij, samen met partners als Microsoft, hard aan. Ondertussen staan je digitale werkomgeving en jijzelf alweer voor een volgende verandering. Want ook de aard van het werk kan nu gaan veranderen.
Routinematig werk uit handen geven
Die verandering is al volop gaande, zeker, maar het effect ervan is nog klein, omdat de technologie nog beperkt breed of effectief kan worden toegepast. We hebben het dan over de mogelijkheden van nieuwe technologie als generatieve AI. Maar ook over al die andere vormen van AI, zoals softwarebots en machine learning. Voor jou als kenniswerker betekent die gestaag groeiende inzet van AI dat je routinematig werk kunt overhandigen aan tools als Copilot, Microsofts’ eigen veilige variant op ChatGPT. Of aan meer specifieke AI-tools, bijvoorbeeld speciaal voor juristen of controllers.
Waarde als expert
Van het samenstellen van steeds weer dezelfde contracten tot het laten doorpluizen van talloze dossiers: het kan – laten we eerlijk zijn – tamelijk saai werk zijn. Een AI-tool kan dat van je overnemen. Het kan grote hoeveelheden data analyseren, patronen herkennen en relevante aanbevelingen doen.
Zodat je als kenniswerker tijd overhoudt voor meer menselijke interactie of het uitdagende en leuke werk, waarin jouw waarde als expert veel sterker naar voren komt. Denk aan een goed afgewogen advies, een creatieve invalshoek of een vermoeden van een probleem in wording. Inzichten en vermoedens die je ontwikkelt op basis van je intuïtie, en staaft met de resultaten van het werk dat AI of robotisering voor je doet.
Volwassen werkomgeving
Nu is Copilot goed geïntegreerd in de digitale werkomgeving van Microsoft, maar dat geldt lang niet voor alle tools. Je digitale werkomgeving kan dus nog wel een upgrade gebruiken. Want zoals eerder gezegd: ook het werken waar, wanneer en met wie is nog niet perfect geregeld. Uit internationaal onderzoek blijkt dat slechts 14% van de werkplekken voldoende volwassen is om in alle nieuwe verwachtingen te kunnen voorzien.*
De digitale werkomgeving is in veel organisaties dus nog onvoldoende toegerust op de eisen van deze tijd. Dat heeft tal van redenen. De technologie is er wel, maar is onvoldoende op elkaar afgestemd, gekoppeld of goed ingericht. Medewerkers hebben nog niet echt de kans gehad om goed thuis te raken in alle mogelijkheden (lees hier meer over de misverstanden over en noodzaak van adoptie). Je ICT-team heeft de handen vol aan het in de lucht houden van andere technologie en komt aan de werkomgeving nauwelijks toe.
Tijd voor actie
Wat bij jouw organisatie de reden ook is, het is het waard om actie te ondernemen. Om je management te vragen de digitale werkomgeving klaar te maken voor de nieuwe mogelijkheden die eraan komen. De mogelijkheden die ook jouw werk uitdagender, creatiever en leuker kunnen maken.
Wil je weten hoe zo’n digitale werkomgeving eruit ziet? Ontdekken wat jouw organisatie daaraan heeft? Lees dan de visiepaper.
* Gartner Digital Workplace Maturity Assesment