
Wie vaak op reis is voor werk weet: het draait om gemak, snelheid en vooral geen gedoe. Vraag het maar aan George Clooney in Up in the Air. De ideale koffer, zo min mogelijk losse spullen en een vaste routine maken je trip stukken soepeler. Maar er is één gadget die je alles laat managen vanuit je broekzak: je smartphone. Met deze apps plan je je reizen slimmer, blijf je productief onderweg en houd je zelfs nog wat ruimte over voor ontspanning.
1. Apple Wallet / Google Wallet
Je digitale kaartenbak, maar dan slim. Voeg je boardingpass, treintickets of congresbadge toe en je telefoon weet precies wanneer hij wat moet tonen. Geen gezoek meer in je mailbox terwijl je al bij de gate staat te stressen. En ja, ook OV-kaarten, hotelreserveringen of zelfs concerttickets kun je erin kwijt. Alles op één plek = rust in je hoofd.
2. ChatGPT
Jouw AI-collega op zakformaat. Vraag waar je tussen meetings door even goed kunt lunchen, laat de app een e-mail opstellen in vlekkeloos Italiaans of vraag om je reisprogramma samen te stellen. Pro tip: laat ‘m ook een paar ijzersterke openingszinnen voor je keynote schrijven. Niemand hoeft te weten dat je hulp had.
8 direct bruikbare ChatGPT prompts om jouw (zaken)reis beter te plannen?
3. TripIt
Ben je zo iemand met losse bevestigingen in vijftien verschillende apps? Tijd om TripIt te downloaden. Deze app maakt van al je losse reserveringsmailtjes (vlucht, hotel, huurauto) automatisch één overzichtelijk reisschema. Forward je bevestigingen naar plans@tripit.com en voilà: je complete reisroute in je agenda. Inclusief plattegronden en realtime vluchtupdates.
4. Timeshifter
Jetlag voorkomen? There’s an app for that! Met de Timeshifter app pas je je slaap- en cafeïne-inname aan op basis van jouw persoonlijke reisplan. De app is ontwikkeld met input van astronauten (ja echt), en helpt je om snel in het juiste ritme te komen. Perfect als je morgen fris aan die pitch in New York moet beginnen.
5. NordVPN
Openbare wifi op luchthavens of in koffietentjes: handig, maar ook een walhalla voor hackers. Met de NordVPN app zorg je ervoor dat je verbinding altijd versleuteld is. Zo kun je veilig werken in de lounge, zonder dat iemand met je meekijkt. Bonus: je kunt gewoon Nederlandse programma’s blijven streamen vanuit het buitenland. Ook wel fijn.
6. Revolut Business
Zaken doen in het buitenland is gedoe met valuta, wisselkoersen en bonnen bewaren. Revolut Business maakt dit allemaal een stuk simpeler. Je krijgt zakelijke kaarten voor meerdere valuta, realtime inzichten in je uitgaven en zelfs een handige integratie met boekhoudtools. Minder bonnen, meer overzicht. En je kunt eenvoudig geld naar collega's sturen in het buitenland.
7. Schengen Simple
Nederland maakt deel uit van het Schengengebied. Dat gebied bestaat uit verschillende Europese landen, die onderling geen grenscontroles hanteren. Heb je zelf niet de nationaliteit van een Schengenland maar wel een Nederlandse verblijfsvergunning? Dan mag je maximaal 90 dagen in een ander Schengenland verblijven. Met deze app kun je precies bijhouden hoeveel dagen je in elk land bent en of je dus aan die regels voldoet.
8. Schiphol
Vlieg je vaak vanaf Schiphol dan staat deze app vast al op je homescherm. Via de Schiphol app maak je makkelijk een afspraak voor de security, zodat je niet in de rij hoeft te staan. Je krijgt live updates over je vluchten, bijvoorbeeld of er vertraging is en bij welke gate je moet zijn. En bij thuiskomst weet de Schiphol app op welke band je je bagage kunt afhalen.
9. PackPoint
Laat deze app je helpen met inpakken – letterlijk. PackPoint maakt een inpaklijst op basis van je bestemming, weersvoorspelling en type reis. Dus: regen in Dublin? Jas mee. Drie dagen salestraining in Milaan? Extra businessoutfits. Het haalt de mentale rompslomp uit je voorbereiding én voorkomt dat je voor de vierde keer je oplader of buitenlandse stekker vergeet.
10. Polarsteps
Maak je een bijzondere reis met uitgebreid programma en wil je het thuisfront daarvan graag op afstand laten meegenieten? Met Polarsteps kan dit. De app volgt op basis van GPS automatisch welke locaties je allemaal aandoet (dit kun je uiteraard ook uitzetten). Later kun je foto’s of korte anekdotes toevoegen. Een travellogboek, ook als je aan de andere kant van de wereld zit.
In het buitenland net zo mobiel werken als thuis? Zorg dat je voor vertrek
11. Flightradar24
De beste apps om vluchten te tracken. Zo kun je zien of je volgende vlucht op tijd is vertrokken en waar deze zich op dit moment bevindt. Voor de echte luchtvaart-enthousiastelingen geeft de app ook uitgebreide info over het toestel. Ook handig als je precies wil weten welke stoelen een stopcontact hebben voor als je onderweg wilt kunnen werken.
12. Croissant
Altijd op zoek naar een fijne plek met goede koffie én stabiele wifi? Croissant is jouw redding. Deze app (en community) geeft je toegang tot de beste coworking-werkplekken in steden over de hele wereld, aanbevolen door andere digital nomads. Inclusief info over wifi-snelheid, stopcontacten én hoe druk het is. Perfect voor de reizende ondernemer die liever geen calls voert in de hotelbar met elevator jazz op de achtergrond. Als alternatief kun je ook WeWork of Deskpass proberen.
13. Calm of Headspace
Tijd voor een zenmoment? Beide apps bieden korte meditaties en ademhalingsoefeningen die perfect zijn voor in het vliegtuig, op je hotelkamer of voor die stressvolle klantcall. Even drie minuten rust kan je hele dag veranderen. Want nee, je hoeft niet altijd ‘aan’ te staan.
14. Meetup
Woon of verblijf je tijdelijk in het buitenland voor langere tijd? Dan is dat een goede reden om wat lokale mensen te leren kennen. Een makkelijke manier daarvoor is gebruikmaken van de gratis Meetup app. Een soort virtueel prikbord waarop allerlei lokale events worden aangekondigd en waarvoor je je via de app kunt aanmelden. Dat kan een bijeenkomst van lokale makelaars of marketeers zijn, maar ook een boekenclub of wijnproeverij. Het proberen waard!
15. Duolingo
Kom je vaak in hetzelfde land en vind je dat een mooie aanleiding om je de taal eigen te maken? Gebruik Duolingo om gelijk een start te maken. Met deze verslavende app heb je binnen no-time de basics van een taal onder de knie. Kun je mooi indruk maken bij je eerstvolgende afspraak.
16. Strava
Na een lange dag vol meetings kan het heerlijk zijn om even je hoofd leeg te maken met een lange wandeling, hardlooprondje of wellicht zelfs een korte fietstocht. In de Strava app vind je altijd de beste routes hiervoor vanaf de locatie waar jij je op dat moment bevindt. Zo weet je precies waar de locals sporten en ontdek je de mooiste plekken.
Meer handige apps voor op je mobiel? Download ons gratis