Zo gebruiken wij AI om ons netwerk te optimaliseren

De wereld verandert razendsnel. Wie niet snel genoeg digitaliseert, verliest de concurrentiestrijd. Klanten stellen steeds hogere eisen aan digitale dienstverlening. Data biedt weliswaar kansen, maar brengt ook complexiteit, kosten en risico’s met zich mee. Door dit soort digitale uitdagingen zijn transformatieve technologieën als cloudmigratie, het automatiseren van bedrijfsprocessen en het inzetten van (generative) AI eerder noodzaak dan een pre geworden.

Tuurlijk, als organisatie gebruik je tegenwoordig tal van – doorgaans betaalbare en eenvoudige (bijv. ChatGPT) – AI-tools waarmee je medewerkers snel aan de slag kunnen. Maar wil je net dat stapje verder, dan zal je na moeten denken of je eigen data wel wilt delen met dit soort open tools. Werken met data in een eigen public of private (soevereine) cloud inclusief adequate beveiligingstools sluit dan misschien beter aan bij de risico’s. Hoe dan ook zal je goed moeten nadenken over hoe je de groeiende hoeveelheid data als gevolg van al deze nieuwe AI-toepassingen het beste van en naar medewerkers, applicaties en databronnen kan transporteren.

AI als motor van het beste netwerk

Dankzij AI kan KPN operationele processen voor glasvezel en 5G-operaties automatiseren en verbeteren. Resultaat: snelle netwerken, waarin storingen tot een absoluut minimum worden beperkt. Zo ontstaat het connectiviteitsfundament waarop bedrijven hun digitale transformative en AI-toepassingen kunnen (uit)bouwen. Hierdoor vormen vele gebruikte Al-toepassingen bij KPN de basis voor succesvol werken met AI voor onze klanten: een snel en betrouwbaar netwerk. KPN investeert miljarden om de kwalificatie van ‘beste netwerk van Nederland’ te behouden. Hoe helpt dit jouw organisatie om digitaal te transformeren en AI toe te passen?

Glasvezel en 5G als basis voor slimme AI-toepassingen

Marlous van der Elst


“Iedere organisatie wil momenteel sneller en meer slimme AI-toepassingen”, aldus Marlous van der Elst, strategic lead best access bij KPN. “Daarvoor moet eerst het fundament in orde zijn, oftewel connectiviteit via glasvezel en 5G, waar nodig aangevuld met een bedrijfsnetwerk, de juiste cloud-omgeving en bijhorende security. Glasvezel vormt de basis van ons core-netwerk, ontsluit jouw data en applicaties – ogeacht of deze on premise of in de cloud staan via 5G-zendmasten, biedt de diverse locaties van jouw organisatie gigabitsnelheden. Naast deze snelheden biedt glasvezel ook een lage en stabiele latency.”

5G is vooral belangrijk voor de connectiviteit buiten - denk aan medewerkers die buiten het kantoor moeten kunnen werken, maar ook aan outdoor Internet of Things (IoT)-toepassingen zoals sensoren, autonome voertuigen en beveiligingscamera’s.

Dankzij de lage latency (4ms) en het grote aantal (IoT-)apparaten dat tegelijk kan verbinden, wordt 5G ook indoor in combinatie met edge computing toegepast. Bijvoorbeeld in industriële en logistieke omgevingen of ziekenhuizen. 5G is bovendien een uitstekende back-up optie voor connectiviteit binnen.

Automatiseren en verbeteren van netwerkoperaties

Het toepassen van AI is een belangrijke bouwsteen voor KPN om de digitalisering - en daarmee ook het slimmer werken met AI - van grote organisaties te faciliteren. “We focussen daarbij op het automatiseren en optimaliseren van onze corebusiness, het vereenvoudigen en verpersoonlijken van zowel klantinteracties als diensten én op het ondersteunen van onze medewerkers. AI helpt ons ook om de glasvezel- en 5G-operaties te automatiseren en verbeteren. En zo dus een ware digital operator te worden”, legt Van der Elst uit.

Een praktisch voorbeeld is hoe KPN werkt aan een virtuele assistent van de toekomst. In onderstaand filmpje wordt een toekomstbeeld geschetst waarin een virtuele assistent kan constateren dat er een ongebruikelijke hoeveelheid data door het glasvezelnetwerk gaat. De oorzaak? Een Formule 1-race. De assistent analyseert zowel historische data als online informatie en voorspelt wanneer het netwerk bij aanhoudende stijging van bandbreedte verbruik en populariteit van Max Verstappen overbelast raakt. En dat niet alleen. Het komt zelfs met de beste suggesties voor aanpassingen zoals slimmer routeren of extra glasvezelkabels om dit te voorkomen. Het voorbeeld in onderstaand filmpje is nu nog niet de realiteit maar geeft weer hoe het toepassen van AI bijdraagt aan slimmer werken in de toekomst.

Het beste bedrijfsnetwerk

Over het glasvezelnetwerk van KPN leveren wij onze klanten bedrijfsnetwerken. Dit kan via meerdere toepassingen zoals bijvoorbeeld SD-WAN en SD-LAN op basis van Cisco Meraki. Cisco heeft een globaal onderzoek uitgevoerd naar de AI-readiness van organisaties. Opvallende uitkomst van dit onderzoek was dat organisaties de meerwaarde van AI unaniem onderstrepen, maar dat zij qua aanpassen van de netwerkinfrastrutuur nog wel wat stappen te maken hebben.

Het beste netwerk bij de medewerker thuis

Connectiviteit is tegenwoordig een primaire (over)levensbehoefte voor organisaties. Om de vele thuiswerkers te ondersteunen lanceert KPN Internet van de Zaak. De werkgever kan de werknemer extra voordelen bieden, zoals expert helpdesk en lagere kosten, zodat de medewerker thuis kan werken zoals hij op kantoor gewend is. Dit resulteert in maximale flexibiliteit voor de medewerker en productiviteit voor de werkgever.

Slimmer Werken met AI

Lees alles over AI voor je organisatie. Zoals de 3 kansen & risico’s van AI. En leer over hoe je een succesvolle AI organisatie bouwt.

Download

Gerelateerde artikelen