Wat is Microsoft Copilot en hoe kan je het gebruiken voor je werk?

Het gaat ineens héél hard met kunstmatige intelligentie (AI): sinds de komst van slimme tools als ChatGPT en DALL-E, lijkt heel de wereld nu zijn werk met behulp van AI te doen. Ook Microsoft is in de AI-trein gestapt met Copilot, een handige assistent die je in bijna alle zakelijke software van Microsoft kan terugvinden. We zetten op een rijtje hoe Copilot kan helpen om werk voor jouw bedrijf te doen.

Microsoft Copilot is een soort digitale collega. Met een druk op de knop verschijnt een chatvenster waarin je vragen kan stellen, waarna de kunstmatige intelligentie jou een logisch antwoord geeft.

Dat kunnen simpele vragen zijn, zoals we die ook al jarenlang stellen aan Cortana, Siri en de Google Assistent. Maar Copilot is gebouwd op generatieve kunstmatige intelligentie, wat de app vele malen slimmer maakt. Hierdoor kan je bijvoorbeeld vragen om een document voor je samen te vatten of een PowerPoint-presentatie te maken.

Microsoft en OpenAI

De AI-assistent is gebouwd bovenop de meest succesvolle software van dit moment: het taalmodel is bijvoorbeeld van ChatGPT, terwijl je afbeeldingen genereert met behulp van DALL-E. Microsoft is namelijk investeerder in OpenAI, het meest gangmakende AI-bedrijf van dit moment, en kan daarom nauw samenwerken om hun software in Copilot te integreren.

Dat betekent overigens niet dat Copilot 'gewoon maar ChatGPT’ is: de Microsoft-AI is gemaakt om gegevens op jouw eigen Microsoft-apparaten te combineren en te gebruiken. Heb je een zakelijk abonnement, dan worden je gegevens ook gewaarborgd naar alle privacy-maatstaven die je verwacht.


eBook: Zo gebruik je Microsoft Copilot

Benieuwd hoe jij je werk makkelijker maakt met AI? Ontdek de mogelijkheden in ons Microsoft Copilot eBook.

Download


Wat kan je bedrijf met Copilot?

AI op de werkvloer wordt vaak beschreven als een collega die heel erg goed is in simpele werkzaamheden. Dat geldt ook voor Copilot: je zal de tool niet vragen om de strategie van het bedrijf te bepalen, maar je kan er wel veel simpele taken aan toevertrouwen.

In een Word-document druk je op de Copilot-knop om bijvoorbeeld te vragen om een alinea te schrijven over een onderwerp of om jouw geschreven tekst te redigeren. Je kan ook vragen om een afbeelding te genereren die goed bij je tekst past.

In Excel helpt Copilot met het interpreteren van bijvoorbeeld de jaarcijfers. Niet langer hoef je zelf te loeren hoe het met je winst zit – vraag de AI simpelweg om de meest opvallende trends in een tabel op een rij te zetten.

Brainstormen met een AI

Zit je vast bij het bedenken van nieuwe ideeën, dan is Copilot een goede brainstormpartner. Vraag de AI naar wat hij zou doen en er verschijnt een lijst opties. Die hoef je uiteraard niet blind over te nemen, maar je kan ze gebruiken ter inspiratie om nieuwe ideeën te verzinnen.

Je kan de AI vragen je mailbox te organiseren, zodat je niet langer hoeft te grasduinen tussen de nieuwsbrieven en reclamemailtjes. Door bijvoorbeeld te vragen naar mailtjes waar je recent in bent genoemd, zie je meteen alle berichten die je aandacht vereisen.

Je kan de tool ook vragen om e-mails voor jou te schrijven. Geef de opdracht 'schrijf een mail waarin mevrouw Jansen hartelijk wordt bedankt voor haar inbreng' en er verschijnen meteen een paar alinea’s in je mail-app, zodat je zelf niets meer hoeft neer te pennen.

Copilot zit ook in Teams geïntegreerd, waar de AI aantekeningen maakt tijdens je vergaderingen. Hierdoor hoef je zelf nooit meer te notuleren: na afloop krijg je een nette samenvatting van wat er allemaal door jou en je collega’s is besproken.


KPN EEN MKB
Voor bedrijven met ambitie

KPN EEN MKB is een combinatie van vast internet, televisie, vaste telefonie, mobiel, security en werkplek.

Jij bepaalt zelf wat je nodig hebt voor jou, je team en de groei van je bedrijf.


Wat kost Copilot?

Copilot is voor privégebruik op het moment gratis te gebruiken. Wil je de tool zakelijk inzetten in zakelijke apps, dan betaal je iets meer dan 35 euro per maand bovenop een Microsoft 365-abonnement.

Bij een groot bedrijf kan dat duur zijn, maar met wat geluk verdient de AI zichzelf terug: je kan er immers bepaalde taken aan toevertrouwen die normaal gesproken door een menselijke werknemer gedaan zouden moeten worden, waardoor je hen kan vrijmaken om andere dingen te doen.

Gerelateerde artikelen