Had je het in de jaren '90 over het internet, dan werd al snel gefantaseerd over een grote, digitale wereld die je vrij kon verkennen. Een driedimensionale plek waar je kon rondlopen om te doen wat je wilde. Drie decennia later begint die versie van het internet eindelijk een realiteit te worden met de metaverse.
Al jaren wordt gesteggeld over de metaverse, maar de plannen bevinden zich in een stroomversnelling sinds Facebook-baas Mark Zuckerberg er flink in investeert. Het plan is om een digitale wereld te creëren die je kunt bezoeken in virtual reality, of die bovenop de echte wereld wordt getoond met augmented reality.
De digitale en fysieke wereld raken hierdoor met elkaar verweven en worden een integraal onderdeel van elkaar. Wie nu online een evenement wil kijken, doet dat via een simpele livestream. De metaverse moet ervoor zorgen dat zo'n feestje digitaal wordt gegeven en je er 'echt' bij kunt zijn.
eBook: Beste apps voor ondernemers
Ontdek welke apps écht handig zijn bij het succesvol maken van jouw bedrijf.
DownloadLeentjebuur bij gamebedrijven
Daarbij spelen techbedrijven leentjebuur bij grote gamestudio's, die al langer experimenteren met dit idee. In de populaire game Fortnite werden bijvoorbeeld al concerten gegeven door bijvoorbeeld Travis Scott, die gigantisch midden op een eiland werd geprojecteerd. Samen gezellig afspreken in de metaverse gebeurt ook al jarenlang onder gamers: World of Warcraft, Final Fantasy XIV en zelfs Second Life zijn al jarenlang ontmoetingsplekken.
Bij de metaverse worden zulke ideeën breder getrokken. Bedrijven bouwen aan een onderliggend ecosysteem, waardoor digitale plekken met elkaar worden verbonden. Het idee is dat je straks op één plek van de metaverse bijvoorbeeld een nieuwe pet voor je digitale avatar kunt kopen, die je daarna kunt dragen op andere locaties. Dat is anders dan het huidige internet, waarbij alles op 'eilandjes' bestaat. Je kunt nu niet iets digitaals kopen bij Google en gebruiken bij Apple. In de metaverse kan dat wel.
Digitale meubelmaker
Daarmee moet een nieuwe digitale economie ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld meubelmaker of kledingontwerper worden en jouw digitale creaties verkopen aan andere gebruikers. Makers van gameontwikkelsoftware, zoals Unreal Engine, zijn al bezig om hun systemen te versoepelen, zodat iedereen straks makkelijker nieuwe dingen kan knutselen voor in de metaverse.
Mark Zuckerberg hoopt dat hij de grote metaverse-marktleider wordt. Zijn hele bedrijf draait nu om de metaverse – het is de reden waarom hij Facebook inmiddels heeft omgedoopt tot 'Meta'. Hij investeert gigantisch veel geld om van zijn social mediabedrijf een metaverse-bedrijf te maken. Hierbij maakt het eerder overgenomen VR-bedrijf Oculus de benodigde slimme brillen.
De metaverse kan volgens de Facebook-topman wel eens de grote opvolger van het huidige internet worden, waar iedereen straks op inlogt. Juist daarom is het voor Zuckerberg interessant om die markt te domineren: wie de metaverse in handen heeft, bestuurt feitelijk het nieuwe internet.
Nog in aanbouw
Betekent het dat je nu als de wiedeweerga je bedrijf moet omgooien om er een metaverse-onderneming van te maken? Zit het grote geld straks in de verkoop van digitale goederen? Misschien, maar loop nog niet te hard van stapel. Op het moment bevindt de metaverse zich nog in een zeer vroeg stadium, waarbij Meta en andere bedrijven de onderliggende architectuur aan het bouwen zijn. Als dat af is, moet blijken hoe al die systemen van meerdere partijen met elkaar worden verbonden.
Hier en daar zijn al metaverse-bedrijven, maar die worden vooral gefinancierd door investeerders met een langetermijnplan. Zij hopen de metaverse te veroveren als het uiteindelijk van de grond komt.
Maar zolang alles nog in aanbouw is, bestaat er nog geen metaverse met klanten om geld aan te verdienen. Maar die markt komt er – als Zuckerberg zijn zin krijgt – uiteindelijk wel. En dan volgen interessante tijden voor ondernemers over de hele wereld, net als tijdens de opkomst van internet twee decennia geleden