Succesvolle AI toepassing in de zorg: app voor huidkankerdetectie

Artificial intelligence (AI) is aan een stormachtige opmars bezig binnen de gezondheidszorg. Een even innovatieve als effectieve toepassing is de app voor huidkankerdetectie SkinVision. Gebruikers kunnen met hun smartphone een verdacht huidplekje fotograferen, waarna een machine learning-algoritme met grote nauwkeurigheid aangeeft of een doktersbezoek nodig is. Dankzij de app zijn wereldwijd al ruim 40.000 gevallen van huidkanker opgespoord. Sinds kort stellen Nederlandse huisartsen de technologie ook direct beschikbaar aan hun patiënten via het Uw Zorg online-platform, waar KPN in investeert.

Aan het netvlies zien of iemand diabetes heeft, software die artsen helpt te bepalen of mensen dement zijn, AI-systemen die bestralingsplannen voor kankerpatiënten maken en doorrekenen, robots die beddengoed ophalen: het zijn fraaie voorbeelden van kunstmatige intelligentie in de zorg. Dankzij AI wordt de patiënt beter geholpen, neemt de werkdruk in de zorg af en kunnen de zorgkosten worden verminderd.

De app van het Nederlandse bedrijf SkinVision gebruikt AI om verdachte huidplekken te controleren. Gevolg: huidkanker kan vroegtijdig worden gediagnosticeerd. Dat is hard nodig, want met 70.000 gevallen per jaar in Nederland is huidkanker de meest voorkomende kankersoort. Een snelle diagnose helpt om de overlevingskansen enorm te verbeteren.

Zelf verdachte huidplekjes controleren

Gebruikers kunnen met de app – een klasse-1 medisch instrument met een CE-markering – op ieder moment van de dag verdachte plekjes controleren, legt business development director van SkinVision Loes van Egmond uit. 'Veel mensen vinden het moeilijk om zelf verdachte plekjes te herkennen en willen niet nodeloos naar de dokter. Onze medische app laat mensen op een laagdrempelige en gebruiksvriendelijke manier controleren of er iets verdachts is. Maak je een foto van de huidplek, dan wordt hij meteen beoordeeld door het machine learning-algoritme. Binnen 30 seconden hoort de gebruiker of dat er een verhoogd risico is of niet.'

In ongeveer 80 van de 100 gevallen wordt de gebruiker meteen gerustgesteld. Eén op de vijf mensen hoort dat er een verhoogd risico is en krijgt van de afdeling customer support advies over vervolgstappen. Van Egmond: 'Dat kan bijvoorbeeld zijn de plek monitoren en na enkele maanden opnieuw een foto maken, of de dokter bezoeken voor verdere beoordeling.' De app bevat daarnaast veel informatie over bijvoorbeeld blootstelling van de huid aan zonlicht en de verschillende vormen van huidkanker.

95 procent sensitiviteit

De app van SkinVision bestaat sinds 2012. Inmiddels telt de database zo’n 3,5 miljoen foto’s, die allemaal klinisch gevalideerd zijn door ten minste één dermatoloog. Van Egmond: 'In een recente studie van het Erasmus MC naar één van de laatste versies van het machine learning-algoritme constateren de onderzoekers een sensitiviteit van 95 procent. Oftewel: van de 100 foto’s met kwaadaardige plekjes werden er 95 door het algoritme herkend.'

'Deze versie van het algoritme is getraind op meer dan 130.000 foto’s. Veel gebruikers bij wie huidkanker wordt geconstateerd, delen de histopathologieresultaten met ons. Die resultaten zijn de gouden standaard waarop we het algoritme kunnen toetsen', legt Van Egmond uit.

Technologie, medische expertise én persoonlijke benadering

De kracht van de app ligt volgens de business development director niet alleen in de technologie, maar in de combinatie van technologie, medische expertise en een persoonlijke benadering van de gebruiker. 'De medische expertise wordt geleverd door een handvol dermatologen waar wij mee samenwerken. Op de achtergrond doen zij kwaliteitscontroles. Ze bekijken foto’s om de kwaliteit te controleren en de data verder te verrijken, waardoor het algoritme steeds nauwkeuriger wordt.'

De persoonlijke benadering van gebruikers is een onmisbare factor in het succes van de app. Daarom heeft SkinVision voor alle talen die zij ondersteunt – Nederlands, Engels, Duits, Italiaans, Spaans en Frans – werknemers in dienst die gebruikers begeleiden in hun moedertaal.

Meer kans op genezing, minder kosten

Huidkankerpatiënten hebben dankzij vroege signalering meer kans op genezing. Maar de app heeft meer voordelen. Het merendeel van de gebruikers ontvangt een laagrisicobeoordeling en is direct gerustgesteld, wat tot een ontlasting van het zorgsysteem leidt. Daarnaast draagt SkinVision ook bij aan patient empowerment, oftewel het vergroten van de zelfredzaamheid van patiënten. Van Egmond: 'Wij proberen onze gebruikers te leren dat het belangrijk is je huid periodiek te controleren. Vergelijk het met de halfjaarlijkse controle bij de tandarts.'

Tot slot: vroegtijdige opsporing van huidkanker levert enorme kostenbesparingen op. Waar een simpele verwijdering van een stadium 1-melanoom misschien 1.000 à 2.000 euro kost, kunnen de zorgkosten voor een patiënt met een stadium 4-melanoom gemakkelijk oplopen tot 150.000 à 200.000 euro. Van Egmond: 'Het is fantastisch dat er nieuwe en steeds betere immuuntherapieën beschikbaar komen voor deze patiënten. Maar tegelijkertijd zetten de hoge kosten de betaalbaarheid van de zorg onder druk.' Dat wordt ook erkend door verschillende verzekeraars binnen en buiten Nederland (zoals CZ, OHRA en Nationale-Nederlanden), die het gebruik van de app al vergoeden.

‘Check je moedervlek’ in Uw Zorg online

KPN heeft geïnvesteerd in Uw Zorg online van Pharmeon, waar 1.500 huisartsen bij zijn aangesloten. Met dit platform kunnen mensen bijvoorbeeld afspraken maken, herhaalrecepten aanvragen, vragen stellen en hun medisch dossier inzien. Verdachte plekjes zijn één van de meest voorkomende redenen om de huisarts te bezoeken. Daarom kunnen de 1 miljoen gebruikers sinds kort via de knop ‘Check je moedervlek’ gebruikmaken van de SkinVision-app.

Huisarts Jasper Schellingerhout merkt dat zijn patiënten SkinVision een relevante dienst binnen Uw Zorg online vinden: 'Hoewel we er op geen enkele manier reclame voor hebben gemaakt, hebben inmiddels al meer dan tweehonderd patiënten de app gedownload en gebruikt. Het is ideaal voor ze. Ze hoeven geen vrij te nemen voor een consult dat in vijf minuten achter de rug is en in het gros van de gevallen een negatieve uitslag oplevert.'

1,2 miljoen gebruikersIn de acht jaar dat SkinVision aan de weg timmert, is het uitgegroeid tot een bedrijf met ongeveer 30 medewerkers. Zij beschikken over expertises zoals machine learning, dermatologie, user experience en regulatory & compliance.De app wordt momenteel gebruikt door zo’n 1,2 miljoen mensen en is, op de Verenigde Staten en Canada na, wereldwijd beschikbaar. De grootste markten voor SkinVision zijn Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland. De twee laatstgenoemde landen zijn belangrijke focusgebieden voor SkinVision, aangezien maar liefst twee op de drie mensen er te maken krijgt met huidkanker.

Gerelateerde artikelen