21-jarige Lode wil met zijn bedrijf rollingsushi de eerste Japanse fastfoodketen worden

2024 moet het jaar van rollingsushi worden. De keten opent dit jaar haar derde filiaal, in het hart van toeristisch Amsterdam. Oprichter is de 21-jarige Lode van Hattum. “Ik wil een bedrijf waarmee we elke dag kampioenschappen winnen.”

Hij is net terug uit Londen. Niet voor business, maar voor pleasure. “Mijn vriendin was in september jarig en ik had haar dit uitje al lang beloofd”, vertelt Lode van Hattum. Dus was het een paar daagjes afschakelen. 

Nou ja, bijna dan. “Ik heb wel een aantal keren onze dagomzet gecheckt”, geeft hij toe. “En ik wil altijd bereikbaar zijn. Maar uit zelfbescherming ben ik expres ook een tijdje offline gebleven.”  

Wat de 21-jarige oprichter van rollingsushi opviel in de Britse hoofdstad, waren de take-aways op elke straathoek. “Er zitten daar zoveel afhaalrestaurants. Allemaal ketens die je in bijna elke buurt terugziet. En het is overal druk. In een dure stad als Londen is afhalen natuurlijk ook bijna de enige mogelijkheid om een beetje betaalbaar buiten de deur te eten.”

Voor een paar euro sushi

Precies wat de Amsterdammer ook met concept rollingsushi voor ogen heeft. “Ik ben zelf altijd een groot sushifan geweest. ‘Waarom kan ik nergens voor een paar euro sushi halen?’ vroeg ik me geregeld af toen ik nog op school zat en weinig te besteden had.  

Een paar jaar geleden zag ik tijdens een vakantie in Boedapest een sushiwinkel met een enorme rij ervoor. Iedereen in die rij was zo snel aan de beurt, dat had ik nog nooit meegemaakt. Je kreeg dan ook geen stukjes sushi, maar een hele rol. Het was goedkoop en nog lekker ook.”  

Het geheim? Een machine om de sushi mee te rollen. “Ik heb daar toen snel een foto van gemaakt en die wild enthousiast naar een vriend geappt: zullen we hier iets mee gaan doen? Ik zag het vanaf het begin voor me: een sushiversie van de FEBO. Goede sushi bieden, maar dan als fastfood.”  

rollingsushi locatie

Studeren of ondernemen

Die samenwerking kwam er uiteindelijk niet van, maar Lode zette zijn plan wel door. Gesteund door onder anderen zijn vader en moeder. “Zij zijn er nog steeds bij betrokken: mijn vader is steun en toeverlaat voor het zakelijke gedeelte en mijn moeder zorgt voor alles wat met de vormgeving en het design van rollingsushi te maken heeft.” 

Zonder het te weten stapte hij een rollercoaster in. “Ik moest al snel kiezen: studeren of dit avontuur aangaan. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Dit werkt voor mij veel beter.  

Op school kun je een keer een 4 halen zonder enorme consequenties. Maar als ondernemer kost een onvoldoende je serieus geld. Daar kijk je dus wel voor uit, en je zet een tandje bij om dat te voorkomen.”  

Bedrijf Starten Checklist

Met 17 belangrijke stappen voor de startende ondernemer.

Download

Klotsende oksels

Om steun van zijn ouders te krijgen, moest hij er voor de volle 100 procent voor gaan. “Ik ben zelf gaan praten met mogelijke investeerders. Zit je daar, als 17-jarige, met klotsende oksels ’s ochtends vroeg mensen te bellen om je businessplan uit te leggen.”  

Maar het lukte, mede doordat hij ervaren sushi-chefs wist te strikken. Twee jaar geleden opende het eerste rollingsushi-filiaal in de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid, Lode’s homeground. Al snel volgde een afhaalloket in het World Trade Center.  

De jonge ondernemer werkt zelf vijf dagen per week in zijn zaken. De tijd daarbuiten gebruikt hij voor marketingwerkzaamheden en om zichzelf als ondernemer te laten groeien. Bijvoorbeeld door een paar keer per maand af te spreken met ‘iemand tofs’.  

“Dat zou elke ondernemer moeten doen om nieuwe ideeën op te doen en dingen te leren. Ik heb pas nog koffiegedronken met iemand die een groot marketingbureau heeft en volgende week heb ik een afspraak staan met iemand die feestjes organiseert. Daar kan ik op marketinggebied weer een hoop van leren.”  

Elke dag winnen 

Lode heeft zijn eerste dalletje als ondernemer inmiddels achter de rug. “We hebben lange tijd verlies gedraaid. Na een goeie start liet de groei lang op zich wachten. Maar in 2023 hebben we 50 procent meer omzet gedraaid dan het jaar ervoor. En afgelopen zomer gingen we voor het eerst over de omzet van onze openingsdag heen.  

Dit jaar zetten we een grote stap: dan openen we een winkel in de Ferdinand Bolstraat, in de Pijp. Waar ook ooit de FEBO begonnen is. Precies een locatie waar rollingsushi voor bedoeld is: midden in een toeristisch gebied, waar veel aanloop is en mensen op zoek zijn naar goedkoop én lekker eten.” 

rollingsushi locatie

De lastige periode stelde zijn geloof in het concept op de proef. Om nog maar niet te spreken van iedereen die hem vertelde dat het tóch niet zo’n sterk idee was. Of dat hij het niet zou kunnen.  

“Ik ben er trots op dat ik kan laten zien dat het wél lukt. En met tegenslagen kan ik prima omgaan; dat heb ik wel geleerd in de tijd dat ik op hoog niveau voetbalde. Onder meer door een blessure kon ik daarin niet de top bereiken. Toen heb ik ervoor gekozen om dat op te geven. Want als ik iets doe, wil ik de beste van de wereld worden.  

Die droom heb ik nu met rollingsushi. Ik wil een bedrijf waarmee we elke dag kampioenschappen winnen. Wat mij betreft een kwestie van doorzetten en blijven proberen. Elke dag zorgen dat je bedrijf morgen wéér een stapje beter is, dat is volgens mij de kern van ondernemen.” 

KPN EEN MKB Ondernemerspakket
Direct in business

Een slimme bundel met een Apple iPhone, iPad én Unlimited Data. Nu voor een vaste lage prijs.

Gerelateerde artikelen