In de zorg wil je rekenen op een veilige verbinding

Een goede verbinding kan levens redden. Als elke seconde telt, maar ook wanneer je de zorg stap voor stap wilt verbeteren. Je hebt elkaar nu eenmaal nodig. Mensen onderling, systemen én informatiestromen kunnen niet zonder een solide verbinding. Daarom ondersteunen wij de zorg met netwerken en data-uitwisselingsplatforms waar zorgverleners, -professionals, patiënten en cliënten altijd op kunnen vertrouwen.

Heb je het over digitalisering, dan denk je bij een veilige verbinding al snel aan een goed netwerk. Aan betrouwbare en veilige bedrijfsnetwerken, die altijd top presteren en flexibel inzetbaar zijn. Maar in de zorg gaat een goede verbinding over veel meer. Over vlotte samenwerking en informatie die snel beschikbaar is. Over automatische veiligheidschecks en een waterdicht systeem dat voldoet aan wet- en regelgeving. Ook als er nieuwe wetten bijkomen, zoals de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Wij zien 3 belangrijke kenmerken van veilige verbindingen.    

1. Snelle, veilige en betrouwbare (data)infrastructuur 

Een veilig netwerk is een randvoorwaarde. Het is er op de momenten dat je zorgverleners en -professionals het nodig hebben. Belangrijk, nu zowel mensen als applicaties en informatie meer ‘naar buiten’ gaan. En er bovendien steeds meer mensen én apparaten op het netwerk aangesloten worden. Met een goede infrastructuur rekenen je altijd op veilige, wendbare en flexibel functionerende ICT. Zodat alarmmeldingen altijd doorkomen en online consults niet haperen. Met extra beveiliging kun je de gegevens van patiënten en cliënten beschermen tegen onbevoegde toegang en diefstal. Je kunt zelfs ‘live’ verkeersstromen laten analyseren om risico’s in kaart te brengen en incidenten te voorkomen.   

2. Slimme samenwerking ondersteunen 

De kring rond patiënten en cliënten groeit. Ketens in de zorg worden langer, met meer verschillende zorgprofessionals en -instanties om patiënten en cliënten heen. Denk aan samenwerkingsverbanden in de regio, aan de actievere rol van zorgverzekeraars of aan het groeiend aantal mantelzorgers en vrijwilligers. Al die professionals en zorgverleners hebben de juiste informatie nodig om goede zorg te kunnen verlenen en om onderling samen te kunnen werken. Bovendien creëren ze weer nieuwe data en informatie, die ze moeten en willen delen. En niet alleen met collega’s, maar ook met patiënten of cliënten zelf, die steeds vaker actief deelnemer aan hun eigen zorg zijn.  

3. Werken aan de toekomst 

De druk op de zorg houdt de komende jaren aan – pas rond 2040 is de piek van de vergrijzing, zo is de verwachting. Dat betekent dat de zorgzwaarte blijft toenemen en het aantal beschikbare professionals blijft dalen. Zorgorganisaties moeten dus naar andere oplossingen gaan kijken. Oplossingen om de administratiedruk te verlichten, maar ook voor ondersteuning in de vorm van domotica, robotica of leefstijlmonitoring. Zo kunnen drones helpen om transport van medicijnen of labuitslagen te versnellen, mixed reality om samenwerking op afstand ‘levensechter’ te maken, of kunstmatige intelligentie en data om te ondersteunen bij het stellen van diagnoses. 

eBook: De zorg rekent op veilige verbindingen

Van de correcte dosering van een medicijn tot allergiewaarschuwingen: in de zorg kan toegang tot informatie – en dus een goede verbinding – levensreddend zijn. Op de momenten dat elke seconde telt, maar ook wanneer je de zorg op hoog niveau wil houden met slimme toepassingen en domotica. KPN zorgt daarvoor!

Download

Druk op de zorg verlichten 

Veilige verbindingen zorgen er dus voor dat je als zorgorganisatie kunt rekenen op je nieuwe en bestaande technologie. Dat zorgprofessionals en -verleners makkelijk bij de beschikbare en voor hun relevante patiënt- of cliëntinformatie kunnen. En dat je patiënten en cliënten toegang krijgen tot die informatie die ze helpt zelfredzaam te zijn. Zodat er meer ruimte en tijd ontstaat om de zorgverlening op ons kwalitatief hoge niveau houden, ondanks de groeiende druk. 

Meer weten? 

Wil je weten hoe we met veilige verbindingen en digitalisering de zorg vooruit kan helpen? Download dan ons eBook Samen de zorg blijven verbeteren. Daarin vind je meer achtergrond én concrete voorbeelden uit de praktijk.  

Zo helpen we met digitalisering de zorg vooruit: volg de serie blogs 

Geen enkele zorgorganisatie is hetzelfde. Een fysiotherapeut, huisarts of tandarts loopt tegen andere digitaliseringsvragen aan dan een GGZ-instelling, verpleeghuis of academisch ziekenhuis. Toch zijn er ook overeenkomsten. In een serie blogs laten we je zien hoe digitalisering de zorg vooruit kan helpen. Lees in het eerste blog over de 3 belangrijkste mogelijkheden. In de tweede blog lichten we het belang van veilige verbindingen uit. In de derde en laatste blog vertellen we hoe je zorgprofessionals versterkt met digitalisering.

Gerelateerde artikelen