Stalken met trackers: Ik Weet Je Wachtwoord podcast seizoen 3 van start

Podcastserie Ik Weet Je Wachtwoord is terug met een derde seizoen waarin techjournalist Daniël Verlaan ongelooflijke verhalen onderzoekt die online spelen. Elke aflevering duikt Daniël in een nieuwe cybercrime-zaak en spreekt hij met digitale criminelen.

Hoe stalkers jou achtervolgen met trackers

Een AirTag van Apple in je reiskoffer of een SmartTag van Samsung aan je sleutelbos. Super handig voor als je snel dingen kwijtraakt. Wereldwijd zijn er al miljoenen van dit soort gadgets verkocht. Maar in de verkeerde handen zijn trackers zonder overdrijven echt levensgevaarlijk. Stalkers gebruiken namelijk steeds vaker trackers om hun slachtoffers non-stop te kunnen traceren.

In de eerste aflevering van seizoen 3 spreekt Daniël met een slachtoffer van stalking met trackers. Ook praat hij met hulporganisatie SaftetyNed over de toename van het aantal meldingen. Van de Officier van Justitie hoor je welke straffen stalkers kunnen krijgen die zo'n tracker gebruiken.

Bedrijven werken samen tegen ongewenst tracken

In deze aflevering wordt benoemd dat Google en Apple gaan samenwerken om ongewenst volgen door Bluetooth trackers tegen te gaan. Dat zit zo. Als je nu een moderne Android telefoon of een iPhone hebt dan zit er in jouw besturingssysteem het waarschuwingsmechanisme tegen ongewenste Apple Airtags al ingebouwd. Andere trackers kunnen je helaas nog wel volgen. Maar Samsung, Tile, Chipolo, eufy Security en Pebblebee hebben hun steun uitgesproken voor de conceptstandaard van Google en Apple zodat deze trackers jou in de toekomst ook niet meer ongewenst kunnen tracken. Daarvoor zal je telefoon een update krijgen maar het is nog onduidelijk wanneer deze wordt uitgebracht.

Seizoen 3 - aflevering 1: Beluister hem hier


Wat moet je doen bij stalking?

Heb je het gevoel dat je wordt gestalkt, bijvoorbeeld met een AirTag of andere tracker?

  • Doe aangifte bij de politie via 0900-8844 of via het meldformulier op hun website

  • Je kunt er ook voor kiezen om (eerst) een melding te doen. Bijvoorbeeld omdat je nog niet toe bent aan aangifte doen. Slachtofferhulp Nederland denkt graag met je mee.

  • Doe je liever anoniem een melding? Dit kan online bij Meld Misdaad Anoniem of via 0800-7000.

  • Daarnaast kun je anoniem of onder je eigen naam online een melding doen bij Veilig Thuis of via 0800-2000.

Over Ik Weet Je Wachtwoord

Ik Weet Je Wachtwoord’ is een productie van Daniël Verlaan en De Stroom en wordt mede mogelijk gemaakt door KPN. Bekijk hier alles over de podcastserie, voorgaande seizoenen en laatste afleveringen.

    Vorige seizoenen terugluisteren?

    Gerelateerde artikelen