OT-security in de maakindustrie: 5 stappen

Van geautomatiseerde productielijnen en robotarmen tot complexe industriële machines – operationele technologie (OT) is het fundament van moderne productieprocessen. Met de toenemende digitalisering zijn OT- systemen echter kwetsbaar voor cyberdreigingen. Het is daarom van essentieel belang dat bedrijven in de maakindustrie hun OT-beveiliging serieus nemen en proactief aanpakken.

Rheinmetall, een toonaangevende leverancier van defensie- en automobieltechnologie, kreeg in 2023 te maken met een aanval op zowel zijn IT- als OT-systemen. Deze aanval leidde tot datadiefstal van gevoelige bedrijfsinformatie, waaronder ontwerpen en productiegegevens. Hoewel de productie niet volledig werd stilgelegd, veroorzaakte de aanval aanzienlijke operationele verstoringen.

Het incident bij Rheinmetall laat zien hoe destructief een goed gerichte cyberaanval kan zijn. Een cyberaanval op een grote fabriek kan productielijnen stilleggen en de productie van essentiële goederen onderbreken. Dit kan leiden tot aanzienlijke economische verliezen en verstoringen in de toeleveringsketen.

NIS2: regelgeving voor effectieve beveiliging

De maakindustrie speelt een cruciale rol in onze economie. Niet verwonderlijk dus dat op internationaal niveau beschermende maatregelen worden afgedwongen. De Europese NIS2-richtlijn, die begin 2025 van kracht wordt, legt strenge eisen op aan bedrijven in vitale sectoren, waaronder de maakindustrie. Bedrijven moeten hun IT- en OT-omgevingen effectief beveiligen om te voldoen aan de nieuwe regelgeving. Met effectieve beveiligingsmaatregelen voorkomen ze onder andere downtime, boetes en reputatieschade.

OT-security: 5 stappen naar een veilige omgeving

Een robuuste OT-beveiliging begint met het in kaart brengen van alle kwetsbaarheden en het implementeren van maatregelen die specifiek zijn afgestemd op de OT-omgeving. Dit vereist een strategie die verder gaat dan standaard IT-beveiligingsmaatregelen en die rekening houdt met de unieke eigenschappen van OT-systemen. Dit zijn de stappen: 

1. Scan, identificeer en classificeer alle OT in een CMDB/Inventory Management Systeem

Begin met een volledig overzicht van alle OT-systemen, zoals machines en sensoren, die al jarenlang in gebruik zijn of recent zijn toegevoegd voor procesoptimalisatie. Dit overzicht helpt bij het identificeren van risico’s en het nemen van gerichte beveiligingsmaatregelen.

2. Implementeer een proces voor vulnerability management voor OT

Zorg voor een continu proces waarin de OT-omgeving regelmatig wordt gescand op bestaande en nieuwe kwetsbaarheden. Duidelijke afspraken met leveranciers over security patching zijn hierbij essentieel om stilstand van productielijnen te voorkomen.

3. Zorg voor inbraakdetectie als vorm van vroegtijdige waarschuwing bij verdacht verkeer

Gebruik intrusion detection-systemen die specifiek zijn afgestemd op OT-beveiliging. Deze sensoren detecteren afwijkend verkeer in het netwerk, waardoor je vroegtijdig verdachte activiteiten kunt identificeren en verstoring van productieprocessen kunt voorkomen.

4. Pas netwerk(micro)segmentatie toe

Segmenteer het netwerk door gelijksoortige apparaten of apparaten die deel uitmaken van hetzelfde (kritieke) proces in aparte netwerksegmenten te plaatsen. Dit verkleint het aanvalsoppervlakte en voorkomt dat cyberaanvallen zich door de gehele OT-omgeving verspreiden. Zo beperk je de impact van een cyberaanval.

5. Zorg voor 24x7 monitoring inclusief incidentopvolging

Implementeer 24x7 monitoring op OT-technologie met realtime logging en incidentrespons. Dit zorgt voor snelle detectie en opvolging van verdachte situaties, wat cruciaal is om productieprocessen veilig en operationeel te houden.

Wil je meer weten? 

Download onze whitepaper ‘OT-security in de maakindustrie’ en ontdek hoe je een ‘NIS2-proof’ architectuur kunt opzetten die jouw kritieke productieprocessen beschermt tegen de dreigingen van vandaag en morgen​ of neem contact met ons op.

Gerelateerde artikelen