Pas je nieuwe technologie toe, dan is dat nog niet automatisch innovatie. Wel is nieuwe technologie een aanjager van innovatie. Van mixed reality tot chatbots: het inspireert, versnelt en stimuleert. Omdat er zoveel nieuwe technologie op de markt komt, kan het echter ook ontmoedigen. Waar moet je beginnen? Welke technologie kan jou die vurig gewenste innovatie opleveren? In een innovatie-ecosysteem ga je sámen op zoek.
Samen sta je sterker dan alleen. Een cliché, maar als het over innovatie gaat, maar al te waar. De hoeveelheid mogelijkheden die nieuwe technologie je biedt is nogal overweldigend. Zo overweldigend dat het ook verlammend kan werken. In een innovatie-ecosysteem werk je samen met diverse partijen. Van technologiepartners tot collegabedrijven, van leveranciers tot klanten. Natuurlijk, samenwerken doen we al jaren, in allerlei vormen – brancheverenigingen, kenniscentra, noem maar op. Een ecosysteem gaat echter verder. Het is gebaseerd op een biologisch principe, waarin alle elementen van een systeem elkaar aanvullen en ieder de eigen rol heeft in de overleving van het hele systeem. In een innovatie-ecosysteem vul je elkaar aan: iedereen heeft een eigen rol in het streven naar een gezamenlijk doel.
Duidelijk over je belangen
Deelname aan zo’n ecosysteem is natuurlijk niet belangeloos. Zo doen technische partijen wellicht mee om beter zicht te krijgen op vragen uit de markt. Op de behoeftes van de werkvloer, de problemen die daar spelen en hoe nieuwe technologie daar de gewenste innovatie kan brengen. Je collegabedrijven zien het ecosysteem misschien als een manier om samen meer innovatieslagkracht te krijgen, organisaties uit verwante sectoren als een mogelijkheid om te ontdekken wat er bij de buren gebeurt. Wat ieders belangen ook zijn: een ecosysteem werkt alleen als de rollen elkaar goed aanvullen, de communicatie helder is en iedereen transparant is over de eigen én de gedeelde belangen.
Daarom meedoen
In een innovatie-ecosysteem werk je dus aan een gezamenlijk doel. Je deelt vanuit een gelijkwaardige positie kennis, start gezamenlijke pilotprojecten en ontwikkelt samen nieuwe innovatieve producten en diensten. Dat vraagt om vertrouwen, dat zeker, en ook om durf. Het is niet niets om andere partijen, misschien zelfs concurrenten, mee te nemen in je ambities en plannen, in je kwetsbaarheden en twijfels. Je data te delen om samen een succes van de innovatie te maken.
Maar de risico’s van alleen blijven en niet innoveren zijn nog veel groter. Denk maar aan het verschil tussen Free Record Shop en Videoland – de ene deed niets met de opkomst van streamingdiensten, de andere wel. De ene bestaat niet meer, de andere nog wel. Toch nog wat huiverig? Door samen te werken op een dataplatform waarop je wel de benodigde data deelt, maar zonder het eigenaarschap over die data te verliezen, voorkom je dat je de controle over je privacy- of concurrentiegevoelige data verliest.
Organische ontwikkeling: groeien in 8 stappen
Een innovatie-ecosysteem heb je niet van de ene op de andere dag. Het begint wellicht met een partnerschap met één partij, waarna jullie samen een andere partij vinden. Je kunt het ecosysteem ook organisch laten groeien. Meegroeien met de verschillende stappen die je sowieso al zet om van nieuwe technologie tot werkelijke innovatie te komen. Welke 8 stappen dat zijn, lees je in ons volgende blog!
Meer weten
Wil je meer weten over innoveren? Hoe je dat het beste kan aanpakken?
Download dan onze visiepaper: Succesvol innoveren: toegroeien naar een innovatie-ecosysteem