Hoe bedrijven hun marketingstrategie kunnen optimaliseren met behulp van AI-tools zoals ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de vorm van ChatGPT en andere tools zijn razend populair, maar veel bedrijven zijn nog aan het onderzoeken wat je er nou precies mee kunt. De inzet van AI voor marketingdoeleinden lijkt veel perspectief te bieden. Al blijft het belangrijk hierbij goed op te letten.

De wereld van de marketing maakte de afgelopen decennia enorme stappen. Niet gek voor een vakgebied dat continu op zoek is naar nieuwe manieren om het concurrentievoordeel van bedrijven te vergroten. De impact van datagedreven marketing was een enorme stap hierin. Nu komt daar weer een nieuwe dimensie bij in de vorm van kunstmatige intelligentie (AI).

AI tools zoals ChatGPT kunnen een rol spelen in het begrijpen van consumentengedrag tot het personaliseren van de klantervaring. Ook kan AI gebruikt worden voor de creatie van content, visuals en andere marketingmaterialen.

Oplettendheid blijft hierbij wel essentieel: de meeste AI tools die op dit moment worden gebruikt bieden nog geen 100% accuratesse. Een antwoord zal dus altijd nog door de gebruiker moeten worden geverifieerd op feitelijke juistheid. Ook is het belangrijk om gevoelige informatie nooit zomaar te delen met een AI omdat de kans bestaat dat deze op deze manier uitlekt of met andere gebruikers wordt gedeeld. Je ‘voedt’ een AI namelijk met je eigen data.

Wie deze kanttekeningen in het achterhoofd houdt, kan met AI echter heel veel nieuwe mogelijkheden ontdekken. Een AI-tool kan je op nieuwe ideeën brengen, of onderzoek voor je doen waar je zelf bijvoorbeeld geen tijd voor hebt. Zie het daarmee vooral als een aanvulling op je eigen werk en kennis. Enkele voorbeelden van hoe je AI kunt inzetten voor je marketingstrategie zijn:

1. Begrijpen van consumentengedrag

Eén van de meest waardevolle toepassingen van AI in marketing is de mogelijkheid om grote hoeveelheden data te verwerken en te analyseren. AI-algoritmen kunnen patronen en trends identificeren die voor het menselijk oog misschien niet zichtbaar zijn. Deze inzichten kunnen bedrijven helpen beter te begrijpen wat hun klanten willen en hoe ze hun producten of diensten kunnen verbeteren om aan deze behoeften te voldoen.

Neem bijvoorbeeld een modebedrijf dat AI gebruikt om te analyseren welke stijlen en kleuren het meest populair zijn bij hun klanten. Door deze informatie te gebruiken, kunnen ze hun productlijnen aanpassen om beter aan de vraag te voldoen, waardoor ze hun verkoop kunnen verhogen en hun klanttevredenheid kunnen verbeteren. Wees nogmaals wel terughoudend met het uploaden van gevoelige bedrijfsdata bij AI tools om datalekken te voorkomen.


eBook: Dashboards Bouwen

Weten hoe je met jouw bedrijfsdata zelf dashboards kan bouwen? En hoe andere bedrijven dit doen? Je leest het in dit eBook.

Download


2. Geautomatiseerde en gepersonaliseerde klantcommunicatie

AI wordt al jarenlang veel gebruikt in chatbots en virtuele assistenten. Deze digitale hulpmiddelen kunnen klanten realtime ondersteunen en maken hiervoor gebruik van natuurlijke taalverwerking (NLP). Een chatbot komt zo ‘menselijk’ over en het stelt grote bedrijven in staat om snel en effectief te reageren op de vragen en problemen van klanten.

Door middel van machine learning kunnen bedrijven daarnaast ook patronen ontdekken in klantgedrag en op basis daarvan voorspellingen doen over wat deze klant precies zoekt of nodig heeft.

Bijvoorbeeld, een energiebedrijf kan AI gebruiken om te voorspellen in welke periode een klant zijn energiecontract onder de loep neemt en daar vragen over stelt. Het energiebedrijf kan hierop inspelen door in die periode pro-actief een mailing te versturen met meer informatie over zijn of haar contract, of door gepersonaliseerde advertenties aan te bieden. Zo vergroot het bedrijf de kans dat de klant zich gewaardeerd en begrepen voelt en klant blijft.

3. Verbeteren van targeting en segmentatie

AI kan ook helpen bij het optimaliseren van advertentiecampagnes. Door gebruik te maken van algoritmen, kunnen marketeers de effectiviteit van advertenties analyseren en aanpassen in real-time. Dit kan helpen om je advertentiebudget efficiënter te besteden en je ROI te verhogen.

Een bedrijf kan AI bijvoorbeeld gebruiken om te analyseren welke advertenties het meest effectief zijn bij verschillende doelgroepen. Een marketeer kan dan advertenties aanpassen om beter aan te sluiten bij de voorkeuren van doelgroepen. Zo worden conversieratio’s verhoogd en marketingbudget beter besteed.

4. Content creatie en curatie

AI kan helpen bij het genereren en cureren van content. Denk aan blogposts, social media posts of gepersonaliseerde e-mailcampagnes. Tools zoals MarketMuse en Frase gebruiken bijvoorbeeld AI om content te optimaliseren voor SEO.

Een houtzagerij zou AI-tools zoals ChatGPT of Bard AI bijvoorbeeld kunnen gebruiken van het schrijven van blogposts over de verschillende soorten hout die het bedrijf aanbiedt. Dit soort blogposts zijn goed voor je SEO ranking en je hoeft geen tekstschrijver hiervoor in te huren.

Gerelateerde artikelen