Tegenwoordig zijn tal van bedrijfsprocessen afhankelijk van internet en is het vrij normaal dat je in je bedrijfspand wifisnelheden haalt van honderden Mbps. Hoe is het zover gekomen? We duiken in de geschiedenis van internet en wifi, waar Nederland een belangrijke rol blijkt in te nemen. Zo was Nederland na de VS het tweede land ter wereld dat internet had en is wifi een Nederlandse uitvinding. Een reis terug in de tijd aan de hand van veertien belangrijke jaartallen.
1969: internetvoorloper ARPANETIn 1969 wordt ARPANET in gebruik genomen. Het is bedacht door het Amerikaanse ministerie van Defensie en wordt later ook door de Amerikaanse academische gemeenschap gebruikt. In de loop der decennia groeit dit netwerk uit tot het internet dat we nu kennen.
1971: e-mail, ALOHA en het eerste virus
Hoewel maar weinigen de jaren zeventig zullen associëren met internet, gebeuren er in 1971 drie belangrijke dingen. Allereerst wordt e-mail geïntroduceerd in de vorm van een systeem waarmee gebruikers op verschillende hosts binnen ARPANET berichten aan elkaar kunnen versturen.
Ook ontstaat in dit jaar de eerste wifivoorganger. ALOHAnet, ontwikkeld door de universiteit van Hawaï, is ’s werelds eerste systeem dat computers verbindt via radiogolven.
Om het af te maken, ziet ook het eerste internetvirus het levenslicht in 1971. De worm Creeper was tamelijk onschuldig en liet alleen een berichtje zien: ‘I’m the creeper, catch me if you can!’ Maker Bob Thomas wilde ermee aantonen dat internetvirussen levensvatbaar zijn.
Glasvezel in jouw buurt?
Zet de glasvezelwekker
1982: Nederland verbonden met andere EU-landen
Europa heeft in de jaren tachtig een eigen (intern) internationaal netwerk: EUnet. Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam krijgt in 1982 verbindingen met het VK, Denemarken en Zweden. In 1985 telde EUnet al 500 aansluitingen, verspreid over vijftien Europese landen. 1983: geboorte van het internetARPANET stapt in 1983 over op het TCP/IP-protocol, waardoor communicatie met andere netwerken mogelijk wordt. Rond deze tijd wordt het Amerikaanse wetenschappelijke netwerk NSFNET opgericht, dat wordt gecombineerd met ARPANET. Vanaf nu is er sprake van een ‘internet’: een grootschalig netwerk dat bestaat uit meerdere netwerken.
1988: internet in Nederland en wifiplannen bij de Mac
Op 17 november 1988 krijgt het CWI in Amsterdam toegang tot NSFNET – en dus internet. Daarmee is Nederland, na de VS, het tweede land dat op de digitale snelweg wordt aangesloten. In hetzelfde jaar vindt een ander historisch moment plaats: tijdens het weghappen van een burger bij de McDonalds in Nieuwegein bedenken Cees Links en Vic Hayes, geïnspireerd door mobiele telefoons, het concept voor wifi: apparaten die draadloos met elkaar kunnen verbinden. Cees Links zorgt er later voor dat er producten komen met wifi, Vic Hayes bedenkt de wifi-standaard (IEEE 802.11) en Cees Links’ vrouw komt met de naam ‘wifi’, dat is afgeleid van de audioterm ‘hifi’.
1990: de eerste zoekmachine
Archie, ‘s werelds eerste internetzoekmachine (die bestanden zoekt op FTP-servers), wordt geboren. Drie jaar later verschijnt de World Wide Web Wanderer, een zoekmachine die uit zichzelf rondsurft en pagina’s indexeert. Pas vanaf 1998, als internettend Nederland gewend is aan zoekmachines als Ilse en AltaVista, verovert Google de online wereld.
1991: ontstaan world wide web
Dankzij world wide web, een aantal technische afspraken over hoe computers met elkaar moeten communiceren, kunnen makkelijk teksten en afbeeldingen worden uitgewisseld. Het openbaar maken van world wide web in 1991 draagt daadwerkelijk bij aan een wereldwijd web en is een grote mijlpaal voor het hedendaagse internet.
1993: eerste webbrowser en internet voor bedrijven en particulieren
In 1993 wordt NCSA Mosaic gelanceerd, de eerste grafische webbrowser. Een jaar later komt Netscape Navigator uit, dat uitgroeit tot dé browser van de jaren negentig.
Providers als HCC, Stichting Internet Access en (KPN-dochter) XS4ALL leveren vanaf dit jaar internet aan bedrijven en particulieren. Als eigenaar van de providers XS4ALL, Planet Internet, KPN Internet, Het Net, Freeler, Tiscali, Telfort, Slim en Speedlinq vervult KPN vanaf halverwege de jaren negentig een grote rol in ’s lands internetproviderlandschap.
1996: introductie ISDN
KPN maakt ons internetleven een stuk makkelijker door in 1996 ISDN te introduceren. Daardoor wordt het mogelijk om tegelijk te bellen en te internetten en verbetert zowel de kwaliteit, snelheid als betrouwbaarheid van de verbinding.
1997: ADSL, AMS-IX en eerste wifistandaard
Onder de naam Snelnet start KPN een proef met ADSL. Daarbij wordt de telefoonlijn in tweeën gesplitst; het internetdeel maakt veel snellere gegevensoverdracht mogelijk. Aldus introduceert KPN breedbandinternet in Nederland (breedband via coax en glasvezel volgt pas later). Nog een groot voordeel van ADSL: onbeperkt internetten voor een vast bedrag per maand.
Officieus bestaat het internetknooppunt Amsterdam al langer, maar officieel wordt AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) in 1997 opgericht. Tegenwoordig gaat er iedere seconde gemiddeld 6,8 terabit (oftewel 830 gigabyte) aan gegevens in én uit, waarmee het een van de grootste internetknooppunten ter wereld is.
Voorheen waren verschillende draadloze technologieën niet compatibel met elkaar, maar in 1997 komt de gemeenschappelijke wifistandaard IEEE 802.11 tot stand. Vanaf nu kunnen alle wifi-apparaten met elkaar communiceren.
1999/2000 Nederland stapt massaal over op ADSL
KPN rolt, samen met XS4ALL, Planet Internet en World Online, ADSL landelijk uit. Waar de internetsnelheden begin jaren negentig nog 9,6 of 14,4 Kbps waren en sinds ISDN 64 Kbps, werden met ADSL – destijds, nu is het veel meer – snelheden tot 2 Mbps (oftewel 2000 Kbps) mogelijk.
2004: glasvezel in Nuenen
Nuenen wordt als eerste gemeente in Nederland aangesloten op glasvezel. Bij deze technologie worden data met de snelheid van het licht verstuurd via een kabel die bestaat uit superdunne glasvezels. Tegenwoordig is het Nederlandse internetnetwerk een van de snelsten ter wereld. Dit komt onder ander doordat de hoofdverbindingen allemaal van glasvezel zijn en ruim 2,5 miljoen huishoudens inmiddels beschikken over een glasvezelaansluiting.
KPN EEN MKB productbrochure
Meer internet, telefonie, mobiel en televisie voor ondernemers.
Download2019: Wifi 6 komt uit
Waar de eerste wifistandaard nog maar 1 Ã 2 Mbps haalde, kan Wifi 6 snelheden tot 9608 Mbps bereiken. Belangrijker nog: met de nieuwste standaard kunnen heel veel apparaten tegelijk zeer hoge snelheden halen.
20??: quantuminternet
Het staat buiten kijf dat deze imposante lijst in de toekomst uitgebreid wordt met een hoop nóg imposantere uitvindingen. Eén daarvan zal het quantuminternet zijn. Dat is een onkraakbaar internet dat quantumcomputers met elkaar verbindt. Quantumcomputers zijn supercomputers die werken met qubits, oftewel bits die tegelijk een nul en een één kunnen zijn. KPN experimenteert momenteel in Delft met een quantuminternet, maar het zal nog (tientallen) jaren duren voordat we er dagelijks op surfen.
Wifi: noodzaak voor bedrijfscontinuïteit
Internet is uitgegroeid tot een eerste levensbehoefte voor mensen en een noodzakelijkheid voor de bedrijfscontinuïteit van bedrijven, aangezien veel vitale bedrijfsprocessen erop leunen. Van interne en externe communicatie tot cloud-applicaties en VoIP tot IoT-apparaten.
Wifi is daarbij steeds meer de norm geworden. Medewerkers zaten voor corona al lang niet meer altijd op één plek; na corona gaan we hybride werken en worden medewerkers al helemaal mobiel. Bovendien gebruiken we steeds meer verschillende apparaten om te internetten (zoals smartphones, tablets en IoT-apparaten) en wil je als bedrijf ook draadloos internet aanbieden voor klanten en zakenrelaties. Kortom: wifi is noodzakelijk geworden voor een efficiënte en effectieve bedrijfsvoering.
Overal en altijd veilige wifi met Premium Wifi
KPN heeft daarom een nieuwe dienst gelanceerd: Premium Wifi. Daarbij beschik je als bedrijf overal en altijd over snelle én veilige wifi. De snelheid wordt gegarandeerd doordat de Cisco Meraki Wifi-toegangspunten zijn voorzien van Wifi 6. Onder meer een firewall en het Wireless Intrusion Prevention System van Cisco Meraki bieden geavanceerde bescherming tegen cybercriminaliteit. Een apart netwerk voor gasten schermt je bedrijfsnetwerk bovendien af voor buitenstaanders.
Dankzij het online beheerportaal heb je altijd inzicht in en controle over het netwerkverkeer. Heb je ook buiten snelle en veilige wifi nodig? Bij het speciale Premium Wifi Outdoor-abonnement krijg je stof- en waterdichte toegangspunten.