Wie kan er nog werken zonder tablet, smartphone, laptop of andere devices? Technologie is zo verweven met ons werk, dat de introductie van een nieuwe tool of ander platform een groot effect kan hebben. Onderschat je de impact en geef je alleen een korte gebruikerstraining, dan loop je het risico dat je medewerkers je investering links laten liggen. Zonde. Met een slimme veranderaanpak voorkom je dat.
In een slimme veranderaanpak neem je je medewerkers mee in de hele periode voor, tijdens en na de implementatie van nieuwe technologie. En met ‘voor’ bedoelen we niet een dagje van tevoren of bij het prikken van een datum voor de training, maar veel eerder al. Betrek bijvoorbeeld een deel van je medewerkers al in de oriëntatiefase. Zij kunnen later als ambassadeurs voor je aan de slag gaan. En ja, dat is noodzakelijk, want met nieuwe technologie introduceer je vaak ook nieuwe processen en werkwijzes. Door je te verdiepen in het perspectief van je medewerkers, weet je beter welke processen en werkwijzes dat zijn. We delen hier graag met je welke elementen volgens ons in een slimme veranderaanpak thuishoren. Zodat je het maximale uit je investering in nieuwe technologie kan halen.
Visiepaper: Slimme veranderaanpak bij nieuwe technologie
Ontdek de 5 fasen op weg naar succesvolle adoptie van technologie. En bekijk gelijk 3 succesverhalen uit de praktijk.
DownloadIn 5 fases…
We onderscheiden in onze aanpak 5 fases. Deze 5 fases hebben we niet willekeurig gekozen: ze zijn gebaseerd op het Prosci-model voor changemanagement en op gedragswetenschappelijke inzichten. Samen met onze klanten doorlopen we deze 5 fases:
We starten met bewustwording, zodat mensen zien: ‘hee, er bestaat een manier om anders te werken’.
Vervolgens stimuleren we de behoefte (de nieuwe technologie is er natuurlijk niet voor niets), zodat medewerkers overwegen: ‘ik denk dat ik dat wel zou willen’.
Daarna voeden we de kennis: ‘ah, zo werkt dat dus’.
Om daarop de positieve grondhouding van medewerkers te ondersteunen: ‘ik sta hier positief tegenover’.
Met als resultaat: veranderend gedrag. En medewerkers die vol enthousiasme zeggen: ‘ik ga dat toepassen’.
… met 5 instrumenten
In die 5 fases hebben we 5 verschillende instrumenten tot onze beschikking. In de verschillende fases ligt het zwaartepunt anders – zo zullen we in fase 1 en 2 meer bezig zijn met communicatie en sponsors, in fase 3 en 4 meer met ambassadeurs en training. Wel zorgen we dat in elke fase alle soorten acties terugkomen.
- Communicatie: we starten vanuit een communicatieplan en stippelen acties uit als een nulmeting, interviews en tips-en-tricksvideo’s.
- Sponsors: leidinggevenden en directie nemen medewerkers mee in de verandering met voorbeeldgedrag, met Q&A-sessies of floorwalking.
- Ambassadeurs: collega’s die al een stap verder zijn, enthousiasmeren en instrueren medewerkers op de werkvloer.
- Training en instructie: op een toegankelijk platform staan alle e-learnings, instructies en trainingsmateriaal.
- Meten: we monitoren of we de beoogde doelstellingen werkelijk behalen door KPI’s en gebruiksstatistieken in te zetten.
Meer lezen over onze slimme veranderaanpak? Download onze whitepaper: 'Slimme veranderaanpak bij nieuwe technologie'.