Het blijft een actueel onderwerp op HR-afdelingen: hoe ziet ons hybride werkbeleid eruit? De meeste bedrijven hebben inmiddels al ruime ervaring opgedaan met hybride werken, maar nu is het tijd voor een duurzame oplossing. Hoe pak je dat aan?
Het hybride werken is bij veel bedrijven een nieuwe standaard geworden. HR-teams krijgen te maken met nieuwe vragen zoals: wel of geen vaste kantoordagen? Wat zijn onze rechten en plichten als werkgever? En hoe zorgen we voor een bedrijfscultuur waarbij iedereen zich thuis voelt, op welke locatie je ook werkt?
Al deze vragen kunnen worden ondervangen in een hybride werkbeleid: een set van afspraken en uitgangspunten die het vertrekpunt zijn voor management en medewerkers. Hierbij ligt de nadruk op het bevorderen van samenwerking, communicatie en welzijn maar bijvoorbeeld ook op inclusiviteit, activiteiten en cultuur. We geven je in dit artikel 5 tips waar je op kunt letten bij het maken van een hybride werkbeleid.
Bepaal de doelen en behoeften van de organisatie
Bij het opzetten van een hybride werkbeleid is het essentieel om eerst de doelen en behoeften van de organisatie in kaart te brengen. Ga na wat de belangrijkste redenen zijn om een hybride werkbeleid te willen maken. Gaan er dingen niet goed? Of juist wel? Door te spreken met leidinggevenden en medewerkers haal je eerst het net op waar de uitdagingen en behoeften op dit moment liggen.
eBook: Thuiswerkgids voor het mkb
Hoe blijf je als team goed en veilig samenwerken op afstand? Ontdek je rechten en plichten als werkgever in onze thuiswerkgids voor het mkb.
DownloadCommunicatie en samenwerking
Een succesvol hybride werkbeleid vereist duidelijke communicatie en effectieve samenwerking tussen werknemers. Een wezenlijk onderdeel van je hybride werbeleid is dan ook een overzicht van alle tools en toepassingen die in de organisatie worden gebruikt om te communiceren en samenwerken. Klinkt voor de hand liggend, maar toch is soms niet iedereen op de hoogte. Denk ook na over het geven van trainingen in deze tools, en wijs een contactpersoon aan voor als mensen er vragen over hebben.
Flexibiliteit binnen kaders
Hybride werken draait om flexibiliteit en keuzevrijheid. Geef werknemers daarom de mogelijkheid om hun werkplek en werktijden zelf te kiezen op basis van hun behoeften en voorkeuren. Maar stel ook richtlijnen op, zoals een minimum aantal dagen op kantoor. En zorg voor een eerlijke en transparante besluitvorming hierover. Als werkgever mag je namelijk gewoon eisen stellen aan de aanwezigheid op kantoor. Meer hierover lees je in ons eBook ‘Hybride werken voor managers’.
Ondersteuning en welzijn van werknemers
Het welzijn van werknemers moet een belangrijk onderdeel zijn van je hybride werkbeleid. Bied voldoende ondersteuning, zoals coaching, training en toegang tot mentale ondersteuning. Moedig werknemers aan om pauzes te nemen, voldoende te bewegen en hun werk-privé balans te bewaken. Zorg ervoor dat managers en leidinggevenden getraind zijn in het herkennen van tekenen van stress of uitputting bij hun teamleden en dat zij de middelen hebben om hier op een proactieve en empathische manier mee om te gaan.
Slimmer hybride werken
Wil je van het hybride werken een succes maken, dan is een goede en brede basis onmisbaar. Weten wat hiervoor nodig is?
DownloadMonitoren en bijsturen
Het is belangrijk om de effectiviteit van het hybride werkbeleid regelmatig te evalueren. Verzamel feedback van werknemers, managers en directieleden over hun ervaringen en de impact van het beleid op productiviteit, samenwerking en welzijn. Bijvoorbeeld door middel van een (half)jaarlijks werkplek onderzoek. Gebruik deze informatie om verbeteringen aan te brengen en het beleid bij te sturen waar nodig. En deel uiteraard met het team wat er goed gaat en nog beter kan.
Creëer een inclusieve cultuur
Een inclusieve bedrijfscultuur is cruciaal voor het succes van een hybride werkmodel. Zorg ervoor dat zowel thuiswerkers als medewerkers op kantoor zich betrokken en gewaardeerd voelen. Organiseer regelmatig teambuildingactiviteiten, zowel online als fysiek, en bied mogelijkheden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling die voor iedereen toegankelijk zijn.