Hoe richt je je thuiswerkplek goed in?

De keukentafel is niet de beste plek in huis om je werk gedaan te krijgen. Je raakt hier waarschijnlijk snel afgeleid en de kans is groot dat je niet in de juiste werkhouding zit. Hoog tijd dus om je thuiswerkplek eindelijk eens goed in te richten. Creëer een plek in huis waar je op gezonde wijze geconcentreerd kunt werken. Zo blijf je gemotiveerd en ben je productiever. Waar moet je op letten bij de inrichting van een ergonomische werkplek aan huis? Wat heb je allemaal nodig? En hoe maak je jouw thuiswerkplek leuk en inspirerend?

Thuiswerkplek inrichten: Creëer een vaste werkplek

Als thuiswerkplek kun je het beste een aparte werkkamer inrichten. Deze plek associeer je vervolgens met je werkzaamheden, waardoor je een duidelijke scheiding met je privéleven creëert. Kies vanzelfsprekend de rustigste plek in huis uit. Als je de deur op slot kunt doen – of desnoods kunt barricaderen – voorkom je dat je gestoord wordt tijdens belangrijke meetings.

Veel nieuwe thuiswerkers hebben de afgelopen maanden hun logeerkamer of zolder omgebouwd tot een kantoortje. Als je deze extra ruimte niet hebt, kun je bijvoorbeeld een hoek van de woon- of slaapkamer tot inspirerende thuiswerkplek transformeren. Woon je met meer thuiswerkers onder één dak? Probeer elkaar dan zo min mogelijk te storen. Wijs bijvoorbeeld een speciale ruimte aan waar jullie videobellen of telefoongesprekken voeren.


Vtwonen x KPN magazine

Realiseer je ideale thuiswerkplek met inspiratie uit het vtwonen x KPN Zakelijk magazine.

Download


Licht, temperatuur en ventilatie

Denk bij het inrichten van je thuiswerkplek aan de lichtinval van buiten. Daglicht heeft een positieve invloed op je concentratievermogen, dus ga niet ergens weggestopt in de kelder zitten. Plaats je bureau haaks op het raam, zodat het licht van buiten niet op je scherm reflecteert en je ook niet door het zonlicht wordt verblind. Investeer in licht doorlatende zonwering als er te veel zonlicht binnenkomt. Goede verlichting, zoals een bureaulamp, is onmisbaar.

Je thuiswerkplek moet niet te warm of te koud zijn. Op zolder is het misschien prima toeven in de winter, maar ondraaglijk heet in de zomer. Een tot kantoor omgebouwd tuinhuisje is in de winter juist weer te koud. De ideale temperatuur voor een werkplek ligt rond de 20°C. Denk ook aan de ventilatie. Het is wel zo fijn om af en toe een raampje open te zetten. 

Ergonomie: Goed bureau en bureaustoel voor de thuiswerkplek

Voor een ergonomische thuiswerkplek is een bureau dat groot genoeg is heel belangrijk. Houd minimaal 120 bij 80 centimeter aan. Een bureau moet ook de juiste hoogte hebben. Uiteraard kun je de hoogte van je bureaustoel verstellen en desnoods een voetenbankje gebruiken, maar aan een te laag bureau heb je niets. Om te voorkomen dat je te veel zit, kun je eventueel ook een zit-stabureau nemen. 
Kies voor een ergonomische bureaustoel waarbij de armleuningen, rugleuning en zithoogte te verstellen zijn. Zo kun je de stoel aanpassen aan jouw lichaam. Schuif de stoel altijd goed aan. De rugleuning moet nauw aansluiten op je rug en je benen dienen een hoek van 90 graden te maken. Ook je ellebogen moeten een hoek van 90 graden vormen als je armen op de leuningen steunen en handen op het tafelblad liggen.

Lees ook: Dit kunnen thuiswerkers leren van digital nomads

De plaats van je computer en je zithouding

Zet het beeldscherm van je computer in het midden van je bureau en ga hier recht voor zitten. Als je achter het bureau zit, moet het scherm op ooghoogte en ongeveer een armlengte afstand staan. Zorg dat je het toetsenbord recht voor je legt, maar niet te ver van je af: je moet je ellebogen in een hoek van 90 graden kunnen houden. Leg de muis naast het toetsenbord.

Werk je met een laptop? Dan is het probleem dat het beeldscherm niet op ooghoogte staat, waardoor je al snel in een ongezonde houding gaat zitten. Dit probleem kun je voorkomen door een laptopstandaard te gebruiken. Je moet dan wel een extern toetsenbord en een losse muis op de laptop aansluiten.

Houd je thuiswerkplek netjes

Met een keurig opgeruimd bureau en een nette werkkamer kun je je beter op je werk richten. Ruim lege koffiekopjes op en zorg dat alles netjes geordend is. Spullen die je niet nodig hebt, kun je opbergen in laden of kastjes. Ruim in ieder geval aan het einde van de dag alles op, zodat je de volgende dag met een schone lei kunt beginnen. 

Heb je geen aparte werkkamer, probeer dan alle mogelijke afleidingen uit het zicht te plaatsen, bijvoorbeeld die volle wasmand of de afwas. Met een bureau in de woonkamer (of als je toch noodgedwongen aan de keukentafel werkt) is het belangrijk om alle werkgerelateerde zaken aan het einde van de dag op te ruimen, om een duidelijke scheiding tussen werk en privé te behouden. 

Lees ook: werken in 2021: hoe gaat dat eruit zien?

Thuiswerkplek leuker maken met sfeervolle inrichting

Ergerde jij je aan de saaie inrichting op kantoor? Op je thuiswerkplek heb je de inrichting helemaal zelf in de hand. Schilder de muren in een aangename kleur en decoreer de ruimte helemaal op jouw manier. Hang bijvoorbeeld inspireerde foto’s aan de muur, maar zorg ook dat je hierdoor niet wordt afgeleid. Datzelfde geldt voor een rij boeken boven je bureau of een wereldkaart aan de muur: voor je het weet zit je een boek te lezen of je volgende reis te plannen. 
Kleed je thuiskantoor verder aan met mooie kamerplanten. Planten zorgen voor gezelligheid, ze zuiveren de lucht en ze dragen bij aan een goede luchtvochtigheid. Planten leiden bovendien niet af. Door een aangename sfeer te creëren, kun je thuiswerken leuker maken én word jij productiever.

Gratis e-book

Hoe pakt u de transformatie naar hybride werken aan? Voor uw medewerkers die deels thuis, maar straks ook weer op kantoor komen werken? In ons gratis e-book ‘Het nieuwe Kantoor’ staan 10 onmisbare tips van Casper Schwarz en vindt u nog veel meer inspirerende foto’s.

Gerelateerde artikelen