Deze Nederlandse startup voorspelt de toekomst met AI (en het Witte Huis is al klant)

Het Rotterdamse Focus is een van de opvallendste startups van Nederland. Het bedrijf voorspelt met hulp van AI wat een volgende toonaangevende technologie wordt. Een dienst waar miljoenenbedrijven én de Amerikaanse overheid graag gebruik van maken.

Stel: je kent als ondernemer hét perfecte moment waarop je een bepaalde nieuwe technologie moet gaan gebruiken. Denk aan een fabrikant van ‘fossiele’ auto’s. Als hij had geweten dat hij 15 jaar geleden vol had moeten inzetten op elektrisch rijden, had hij een voorloper kunnen zijn in plaats van een volger van disruptors als Tesla.

De Rotterdamse startup Focus kan die momenten voorspellen. Het team heeft een manier bedacht om te zien hoe snel nieuwe uitvindingen beter worden, van vroeger tot nu en in de toekomst.

Dit alles werkt op basis van AI. Het vermogen om in de toekomst te kijken blijkt indrukwekkend; Focus mag daarom de Amerikaanse marine en champagnereus Moët Hennessy tot zijn klanten rekenen.

Maar ook Nederlandse bedrijven als Philips willen graag weten ‘op welk winnend paard ze moeten inzetten vóórdat de race begint’, zoals op de website van Focus te lezen valt.


eBook: Beste apps voor ondernemers

Ontdek welke apps écht handig zijn bij het succesvol maken van jouw bedrijf.

Download


Eenzame hoogte

“We staan hiermee op redelijk eenzame hoogte”, zegt Jard van Ingen. Hij richtte Focus in 2019 op, samen met compagnon Thijs van de Poll. Jard studeerde af op het gebied van Intellectueel Eigendom. Patentdatabases spelen daarin een belangrijke rol.

“Ik dacht: jongens, we hebben hier de allergrootste technologische datacollectie ooit, waar zo’n beetje de hele menselijke technologiegeschiedenis in beschreven staat. Daar moet toch iets meer mee te doen zijn dan alleen maar juridische dienstverlening.”

Samen met econometrist Thijs bedacht hij een methode op basis van AI om slim van die patentdata gebruik te maken.

De werkwijze van Focus start met de vraag van de klant. Jard: “Stel, die eerdergenoemde autofabrikant komt naar ons toe met de vraag: ‘We lopen achter op Tesla, hoe halen we ze in?’

Om een antwoord te vinden, gebruiken we drie soorten AI. Eerst maken we met behulp van Large Language Models inzichtelijk welke opkomende technologieën een rol spelen. Dan komen we bijvoorbeeld tot de conclusie dat we moeten focussen op autonomous driving. De vraag is dan: met welke technologie gaan we dan aan de slag: lidar, radar of misschien camera based?”


Terugkijken:
Webinar Generative AI

Benieuwd hoe jij ChatGPT, Dall-E2 en Midjourney kan inzetten? DEPT® en KPN nemen je mee in de do's en don'ts van generative AI.


Niet populariteit, maar snelheid

Van die technologieën brengt Focus vervolgens de hele ontwikkelgeschiedenis in één keer in kaart door alle relevante innovaties uit de patent databases te mappen: Vector Search heet dat.

Jard: “Daarna kunnen we aan bepaalde datastructuren in die maps zien hoe snel de betreffende technologie beter gaat worden, door middel van Multivariate Regression. We kijken daarbij níet naar trends in patenten, want die zeggen alleen hoe populair een technologie is. Wanneer je wil weten welke tech er gaat winnen, moet je weten hoe snél die technologie zich aan het verbeteren is.

Het verleden leert ons dat de snelst verbeterende technologie altijd de winnaar wordt. En dat het dus verstandig is om daarop in te zetten.”

“We bieden daarmee een enorm voordeel voor R&D-afdelingen, Chief Innovation Officers en anderen die zich bezighouden met strategische technologische kennis bij de overheid en in het bedrijfsleven”, aldus Jard. Thijs en hij zijn pioniers: geen van hun concurrenten heeft zo’n precieze manier kunnen ontwikkelen om in de toekomst te kijken.

Niet heel vreemd, vindt de Focus-founder. “Het gaat om de grootste technische database ooit, maar hij is compleet ondoorgrondelijk voor een gemiddeld mens. Zelfs wanneer je erin getraind bent, is het erg moeilijk om patentdata om te vormen tot relevante strategische inzichten.

Met AI is dat ineens helemaal anders. Voor het eerst kunnen we nu alle technologieën monitoren, vergelijken en voorspellen welke gaat winnen. Inzichten waar decision makers echt iets aan hebben.”

President Biden

Terwijl Jard en Thijs als studenten hun idee nog aan het uitwerken waren, kwamen ze al op een conferentie terecht met kopstukken uit Silicon Valley. Die vonden hun verhaal zo interessant, dat ze het mochten komen vertellen aan vertegenwoordigers van de Amerikaanse marine.

“Dat werd een steeds groter contract. Inmiddels gebruiken ze ons platform om op doorlopende basisinzichten te creëren voor het Witte Huis. Wat president Biden te horen krijgt over technologieën die cruciaal zijn voor de strategische toekomst van de VS, is dus mede van ons afkomstig.”

Ironisch is dat Focus met hulp van AI de ontwikkelsnelheid van technologieën kan voorspellen, terwijl AI zelf de snelst ontwikkelende technologie ooit is. “In ieder technologiesegment dat we onderzoeken zien we dat AI zelf een rol speelt. De technologieën die er gebruik van maken, worden veel sneller beter dan de rest.”

Meer vermogen

Hij drukt ondernemers daarom op het hart om zo snel mogelijk met AI aan de slag te gaan. “Of werk samen met een partij die er in jouw sector al iets mee doet. ‘Plus AI’ is alles beter, kunnen we wel concluderen.

De technologie wordt per jaar 80 procent beter. Dus als je het gebruikt voor je eigen product wordt dat ook beter, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Alsof je een Formule 1-coureur bent met een motorleverancier die constant veel meer vermogen levert dan je tegenstanders hebben. Dat gebeurt wanneer je je linkt aan een winnende technologie als AI.

Ga er daarom zo snel mogelijk mee aan de slag, want a rising tide lifts all boats.”

Gerelateerde artikelen