Dit waren de hoogtepunten van NLSecure[ID] 2024

NLSecure[ID], hét security-event van Nederland, zit er weer op! Ook dit jaar werden de deelnemers getrakteerd op een spectaculaire show vol actuele inzichten op het gebied van cybersecurity. Heb jij NLSecure[ID] 2024 gemist? Geen zorgen: wij zetten de hoogtepunten op een rij.

KPN organiseerde NLSecure[ID] op 30 januari voor het 5e jaar op rij. Doel van dit event is het samenbrengen van de Nederlandse securitycommunity en het stimuleren van kennisdeling. Het thema van deze editie was ‘Let’s talk about… Progress!’. Samen met bekende securityexperts blikten we terug op de afgelopen 5 jaar. Hoeveel vooruitgang hebben we geboekt? Zijn de huidige beveiligingsmaatregelen effectief genoeg?

De hele video bekijken

Belang van samenwerking

NLSecure[ID] 2024 werd afgetrapt met een videoboodschap van Chantal Vergouw, chief business market en lid van de Raad van Bestuur van KPN. Daarin riep ze op tot meer samenwerking tussen het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap. "Laten we vastberaden vooruitkijken en samen deze uitdaging aangaan. Laten we van elkaar leren, krachten bundelen en kennis delen. Zo boeken we samen tastbare vooruitgang voor een digitaal en veilig Nederland."

Na de opening legde presentator Joost Hoebink de centrale vraag voor aan het publiek: is Nederland nu weerbaarder dan 5 jaar geleden? De securitycommunity was vrij positief gestemd: 71% vindt dat we inderdaad stappen vooruit hebben gezet.

Dreiging aanzienlijk gegroeid

Bas Dunnebier, hoofd van de Unit Weerbaarheid van de AIVD, ziet ook genoeg vooruitgang. Wel plaatste hij een kanttekening: de dreiging ontwikkelt zich nog sneller dan de weerbaarheid. "Elke dag ligt Nederland zwaar onder vuur." Volgens Bas beschikt China naar schatting over honderdduizenden staatshackers. Zij hebben het bijvoorbeeld gemunt op onze halfgeleidertechnologie en agricultuur.

Nederland heeft zelf ook staatshackers, benadrukte Bas. "Wij zijn ook elke dag bezig met het aanvallen van andere landen." Maar dit gebeurt wel onder strenge wettelijke voorwaarden, met een andere insteek. "Onze taak is altijd gericht op de weerbaarheid van Nederland. Wij zijn niet bezig Rusland onderuit te halen. Wij zijn niet bezig om China economisch te bespioneren. Onze taak is het beveiligen van Nederland en onze bondgenoten."

Lessen van Ticketcounter

Wordt jouw bedrijf slachtoffer van datadiefstal? Wees daar dan open over. Dit advies gaf Sjoerd Bakker, CEO van Ticketcounter, tijdens NLSecure[ID]. Zijn bedrijf werd in 2021 slachtoffer van datadiefstal. De criminelen probeerden hem af te persen, maar Sjoerd liet zich niet intimideren en weigerde te betalen. Sterker nog: hij werkte samen met de politie om de daders te pakken. Ook gaf Sjoerd vanaf het begin openheid van zaken.

Een van de klanten van Ticketcounter in Duitsland durfde dit niet aan en gaf geen commentaar toen een journalist zich meldde. Dat pakte uiteindelijk averechts uit, want de journalist gaf zelf een draai aan het verhaal. Het resultaat: negatieve media-aandacht en veel klachten van consumenten. "Was er nou gelijk open over geweest, dan was de schade beperkt gebleven."

Personeelstekort oplossen

Iedereen wil Nederland digitaal weerbaarder maken, maar wie gaat dat doen? Er is immers een groot tekort aan securityexperts. Volgens prof.dr. Bibi van den Berg, hoogleraar Cybersecurity Governance aan de Universiteit Leiden, is er nog veel onbenut potentieel in Nederland. "Je ziet nu een klassieke focus op het opleiden van 18- tot 22-jarigen. Ik zou graag zien dat we veel meer inzetten op het om- en bijscholen van iedereen boven de 22."

Bibi, die zelf een multidisciplinaire bacheloropleiding over cybersecurity heeft ontwikkeld, ziet nog meer oplossingen voor de skillgap. Ze vindt bijvoorbeeld dat de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven beter kan. Daarmee bedoelt Bibi niet alleen dat het onderwijs kennis en kunde levert aan bedrijven, maar ook andersom. "Ik mis mensen uit de praktijk die bij mij voor een collegezaal willen komen staan."

AI onmisbaar voor security

Een belangrijk thema tijdens NLSecure[ID] was de doorbraak van AI. Volgens Martijn Dekker, CISO van ABN AMRO, is informatiebeveiliging een soort 'bigdata-probleem' geworden. "AI komt heel logisch in beeld om daarmee om te gaan. Ik ben heel nieuwsgierig wat we gaan doen met het menselijke kapitaal dat we via automatisering vrijspelen. Dat we AI gaan gebruiken is evident en als CISO ben je een early adopter."

Vladimir Cibic, CISO van KPN, maakt in zijn werk ook al gebruik van AI-technieken. "Wij hebben zoveel assets, zoveel netwerkelementen, zoveel IT. Dus je zult vormen van AI moeten inzetten om alle alerts en events binnen de organisatie geautomatiseerd tot je te laten komen en alleen daarop te acteren waar het echt noodzakelijk is. Dat is handmatig gewoon niet meer mogelijk."

NLSecure[ID] gemist?

Geen zorgen, je kunt NLSecure[ID] nu terugkijken! Niet alleen de liveshow, maar ook het hele on-demandprogramma met 18 talks over een breed scala aan onderwerpen: van AI- en OT-security tot NIS2 en de metaverse.

Terugkijken

Gerelateerde artikelen