Veel organisaties zijn afhankelijk van meerdere partijen die IT-diensten leveren. Zij moeten goed samenwerken, anders komt de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar. SIAM is dé manier om de regie over je IT-ecosysteem te versterken. Hoe werkt de SIAM-methode? En wat zijn de voordelen voor je organisatie?
Wat is SIAM?
SIAM staat voor Service Integration and Management. Het is een bewezen effectieve methodiek voor het aansturen van leveranciers en het verbeteren van de onderlinge samenwerking. De SIAM-methode bestaat onder meer uit best practices, processen en rollen. SIAM is vooral interessant voor grote organisaties die hun IT (deels) hebben uitbesteed aan verschillende externe partijen. In zo'n complex IT-ecosysteem vol afhankelijkheden is een goede samenwerking tussen de leveranciers cruciaal.
Je kunt SIAM zien als de derde generatie van outsourcing. Eerst werden IT-diensten uitbesteed aan één partij. Die partij werd gaandeweg vervangen door meerdere IT-leveranciers, elk verantwoordelijk voor het beheer van een aantal IT-diensten. Dit was de tweede generatie van outsourcing. Zo komen we uit op het SIAM-model, waarbij één partij vanuit een onafhankelijke rol het gehele IT-ecosysteem integreert en aanstuurt.
Welke rollen zijn er binnen SIAM?
Binnen de SIAM-aanpak onderscheiden we drie entiteiten: de retained organisatie, de service integrator en de service providers. Elke rol heeft zijn eigen taken en verantwoordelijkheden.
Retained organisatie
De retained organisatie is het deel van de organisatie dat blijft bestaan na outsourcing van diensten en is verantwoordelijk voor de activiteiten die je organisatie zelf blijft uitvoeren.
Service integrator
De service integrator acteert als het verlengstuk van de retained organisatie, voert de regie over de volledige keten van diensten en regelt de processen voor de onderlinge samenwerking tussen de service providers.
Service providers
Dit zijn alle partijen die binnen het IT-ecosysteem een dienst leveren aan je organisatie. Service providers zijn altijd zelf verantwoordelijk voor de performance van hun eigen dienstverlening en aansturing van hun onderaannemers. Let op: het gaat hier zowel om interne als externe service providers.
Welke vormen van SIAM zijn er?
Er zijn verschillende manieren om de rol van service integrator in te vullen. Dit zijn de meest voorkomende SIAM-modellen:
Intern – de organisatie stuurt de service providers zelf aan volgens de SIAM-methode
Extern – een externe SIAM-specialist stuurt de service providers aan
Hybride – de organisatie en een SIAM-specialist vormen samen de service integrator
Lead supplier – een belangrijke leverancier stuurt de service providers aan
Elk model heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wat de beste keuze is, verschilt per organisatie. Dit is onder meer afhankelijk van de expertise op het gebied van service-integratie die je zelf in huis hebt en de complexiteit van je IT-ecosysteem. Ook is het mogelijk om tussentijds over te stappen op een ander model. Zo kan een organisatie de rol van service integrator samen met een externe partij invullen en na verloop van tijd de regie volledig overdragen.
Deze lijst met modellen is niet volledig. Je kunt de rol van service integrator bijvoorbeeld ook toewijzen aan een SIAM-specialist die zelf ook diensten levert aan je organisatie (en dus ook een service provider is). Uiteraard moet de service integrator dan een neutrale en onafhankelijke positie innemen ten opzichte van alle service providers.
Wat zijn de voordelen van SIAM?
Het belangrijkste doel van SIAM is het verbeteren van de samenwerking tussen de service providers. De service integrator creëert een cultuur waarin de onderlinge samenwerking vanzelfsprekend is, richt hiervoor de processen in en voert namens je organisatie de regie over het IT-ecosysteem. Deze aanpak heeft diverse voordelen. We lichten er hier drie uit:
Meer inzicht en controle
SIAM zorgt ervoor dat de dienstverlening van alle service providers samen wordt ervaren als één geheel. De service integrator is het centrale aanspreekpunt. Het is niet meer nodig om service providers zelf continu bij te sturen.
Meer grip op continuïteit
SIAM waarborgt de kwaliteit en continuïteit van de IT-diensten, en daarmee de business. Het wordt bijvoorbeeld eenvoudiger om de oorzaak van een storing of cyberincident te achterhalen, zodat je de impact kunt beperken.
Meer wendbaarheid
SIAM omvat standaardprocessen voor on- en offboarding. Je kunt een service provider snel en probleemloos vervangen, waardoor je de afhankelijkheid verkleint. Ook faciliteert SIAM innovatieversnelling via een goede afstemming.
Hoe kies ik een service integrator?
De service integrator is de spil in het IT-ecosysteem van de organisatie. Bij deze cruciale rol past alleen een partner die je volledig vertrouwt. Een partner die precies weet hoe service-integratie bij grote organisaties in zijn werk gaat en die de SIAM-methodiek effectief kan implementeren. Ook is het belangrijk dat deze partij de Nederlandse markt en de wetgeving goed kent en het gehele IT-domein overziet.
KPN is een van de weinige SIAM-specialisten die aan al deze eisen voldoen. Bovendien gaat KPN SIAM, onze SIAM-dienstverlening, verder dan operationele service-integratie. We helpen je bijvoorbeeld ook om compliance in de keten te borgen, de waarde van IT voor de bedrijfsvoering te verhogen en de beleving van eindgebruikers te verbeteren. Zo haal je het maximale uit je IT-ecosysteem. Dát is de kracht van verbinding.
Meer weten over KPN SIAM?
Haal het maximale uit je IT-ecosysteem
In deze solution paper lees je alles over: het cruciale belang van service-integratie, de voordelen van de SIAM-methodiek en onze aanpak en modulaire dienstverlening.
Download