De 4 interessantste toepassingen van 5G in de zorg

Stel, er is een netwerktechnologie die zó veilig, snel en betrouwbaar is, dat een specialist bij een behandeling online kan meekijken alsof ze naast je staat. Dat MRI-scans zijn snel op je scherm te zien – ook op je tablet. Dat de bewegingen van ouderen op jullie instellingsterrein realtime gedetecteerd én geanalyseerd worden. Zodat je direct ziet: wel of niet ingrijpen. Die netwerktechnologie bestaat. De naam? 5G.

Dat 5G er al even is zal je niet ontgaan zijn. Maar wist je ook dat het zoveel meer is dan alleen een upgrade van 4G? Zeker voor de zorgsector is deze netwerktechnologie een uitkomst. Op je instellingsterrein of ziekenhuis kun je zelfs een eigen 5G-netwerk maken: veilig, razendsnel en zonder vertraging, waardoor virtual reality als praktische toepassing opeens echt mogelijk wordt. Beleef het zelf via de Fectar app. Handig voor bijvoorbeeld educatie, ontlasting van zorgprofessionals en eenzaamheidsbestrijding. We zetten de 4 interessantste toepassingen van 5G voor je op een rij.

1. Makkelijker toegang tot informatie

Iedere zorgprofessional doet z’n best, maar moet het wel doen met wat hij of zij weet. Kennis over behandelingsmethodes én over patiënten is cruciaal. Zorgprofessionals hebben daarom zoveel mogelijk relevante medische informatie nodig. Dan helpt het als grote bestanden, zoals MRI-scans, snel te downloaden én direct te zien zijn op het scherm of het apparaat dat ze op dat moment bij zich hebben. Hun tablet bijvoorbeeld. Dat ze wellicht zelfs het lichaam van een patiënt of diens organen in 3D zien, waardoor ze van alle kanten het hart, de hersenen of darmen kunnen bekijken. Samen met collega’s of – bijvoorbeeld ter voorbereiding op een operatie – met de patiënt zelf. 5G maakt het mogelijk. Wil je weten hoe? Beleef het zelf via de Fectar app.

2. Op afstand kunnen meekijken of bedienen

De druk op onze zorgprofessionals is groot. En we zijn er nog lang niet – de vergrijzing is pas in 2040 op z’n hoogtepunt. Met remote assist kunnen specialisten vanaf een andere locatie over de schouder meekijken. Zo hoeft een senior verpleegkundige in de ouderenzorg niet altijd aan het bed te staan om mee te kijken met een collega in opleiding. Daar bespaar je veel tijd mee. Bekijk het in de Fectar app. Een chirurg kan vanaf een andere locatie meekijken bij een operatie of zelfs de operatierobot bedienen. En de spoedeisende hulp kan alvast in de ambulance meekijken voor een goed en compleet klinisch beeld. 5G biedt je kleurecht en haarscherp beeld en een uiterst betrouwbare verbinding, ook onderweg.

3. Slimme digitale hulpmiddelen

Met slimme digitale hulpmiddelen op en rond cliënten en patiënten kun je zorgprofessionals heel gericht ondersteunen en versterken. Zo kunnen ze op afstand bijvoorbeeld bloeddruk, hartslag en zuurstof delen of bekijken – zelfs medicatie toedienen of het gewicht bepalen. Dat scheelt je zorgprofessionals veel tijd. En wat dacht je van een bedpaal die beweging detecteert? Handig als je een seintje wilt krijgen als een patiënt of cliënt uit bed gaat, zodat je ze niet onnodig hoeft te storen. 5G biedt je de veilige netwerktechnologie om veel apparaten aan te sluiten, ook op een klein oppervlak. Van al die gegenereerde data kun je vervolgens weer informatie maken, wat je helpt om betere beslissingen te kunnen nemen.


eBook: De zorg rekent op veilige verbindingen

Van de correcte dosering van een medicijn tot allergiewaarschuwingen: in de zorg kan toegang tot informatie – en dus een goede verbinding – levensreddend zijn. Op de momenten dat elke seconde telt, maar ook wanneer je de zorg op hoog niveau wil houden met slimme toepassingen en domotica. KPN zorgt daarvoor!

Download


4. Verplaatsen van zorg naar eigen woonomgeving

Je patiënten of cliënten hebben in hun woonomgeving ongetwijfeld apparaten aangesloten op de wifi, zoals de tv of deurbel. Als de verbinding even hapert is dat hoogstens vervelend. Maar wat als je dat netwerk ook gebruikt voor complexe apparatuur voor beademing of dialyse? Steeds meer zorg wordt thuis geleverd. Soms tijdelijk, na een operatie of ingreep, soms langdurig, voor ouderen of mensen met een beperking. 5G kan dan voor die aparte ‘levenslijn’ zorgen – deze netwerktechnologie is er veilig, betrouwbaar, snel en stabiel genoeg voor. Zodat je ziekenhuis of de zorginstelling altijd in verbinding staat met de complexe apparatuur thuis. Beleef het via de Fectar app.

Meer weten?

Wil je weten wat deze netwerktechnologie nog meer kan? Download dan de whitepaper KPN Private 5G: altijd verbonden. Daarin vind je meer achtergrond én concrete toepassingen uit de praktijk, van binnen en buiten de zorg.

Gerelateerde artikelen